Kaksisataa viestiä nuorilta kansanedustajille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kaksisataa viestiä nuorilta kansanedustajille

Huoli nuorten hyvinvoinnista on ollut tapetilla jo jonkin aikaa. Yksi ratkaisu nuorten hyvinvoinnin edistämiseen olisi tarjota nuorille enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa heitä koskeviin asioihin. Nuoret itse kokevat, että heidän asiantuntemustaan hyödynnetään aivan liian vähän. Asia selvisi Diakonissalaitoksen Nuorten ohjelman toteuttamalla kiertueella, jossa tavattiin kasvotusten 140 haavoittuvassa asemassa olevaa nuorta ympäri Suomea. Nuoret päättivätkin lähestyä kansanedustajia kierrätettyjen joulukorttien muodossa ja lähettää samalla päättäjille terveisiä.

Nuorten kansanedustajille lähettämiin kortteihin koottiin kaksisataa viestiä haavoittuvassa asemassa olevilta nuorilta, jotka haluavat saada äänensä kuuluville. Terveisensä lähettäneet nuoret ovat työn ja koulutuksen ulkopuolella, yksin maahan tulleita tai esimerkiksi vammaisia nuoria. Terveisiä on koottu myös nuorilta kaduilta sekä päihdekuntoutujilta. Terveisten kerääminen on osa Diakonissalaitoksen nuorten ohjelmaa, jonka tavoitteena on edistää haavoittuvassa asemassa olevien nuorten ääntä yhteiskunnassa.  

Joulukorttien lähettämisessä haluttiin huomioida myös vastuullisuus, ja kaikki kortit ovat joko nuorten itsensä askartelemia tai kierrätettyjä. 

“Kävin hankkimassa joulukortit ja kirjekuoret kirppareilta”, kertoo nuorten ohjelman kokemusasiantuntija Valentina Vihonen. ”On tärkeää huomioida vastuullisuus myös vaikuttamistyössä.”  

”Nuorille pitää antaa aikaa, turvaa ja läheisyyttä”

Nuorten viestit olivat hyvin moninaiset aina mielenterveyspalveluista yleiseen ilmapiiriin. Erityisesti viesteissä nousi esille tarve tulla kohdatuksi ja mahdollisuus saada tukea omaan tilanteeseen. Palveluihin, erityisesti mielenterveyspalveluiden osalta, on nuorten mielestä vaikea päästä ja monet kokevat, että heitä ohjataan aina eteenpäin, eikä kukaan ota koppia.  

”Palveluissa pitäisi olla yksi ihminen kulkemassa rinnalla. Työntekijän ei edes tarvitse osata mitään, kunhan on ja pysyy ja kohtaa.”

”Mulla on tunne, ettei mua otetaan vakavasti”

Diakonissalaitoksen Nuorten ohjelman kiertueella kävi selväksi, että kaikilla nuorilla on paljon sanottavaa ja halu vaikuttaa. Usein kuitenkin keinot vaikuttamiseen puuttuvat. Nuoret sanoivat, että parhaiten heidät tavoittaa menemällä sinne, missä nuoret ovat. Tuttu ja turvallinen ilmapiiri auttaa siinä, että nuorten on helpompi tuoda mielipiteensä esille. 

”Olisi sanottavaa, olisi rohkeutta, mutta en tiedä missä ja miten voisin vaikuttaa.”

Osalla nuorista oli kokemuksia siitä, ettei heidän ajatuksiaan ja mielipiteitään oteta vakavasti. Toiveena on, että joulukorttikampanjan kautta lähetetyt viestit luetaan ajatuksella. Ne ovat aitoja viestejä suoraan nuorilta.  

Lue lisää nuorten ajatuksista, joita nousi Nuorten ohjelman kiertueella. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia