Kansainvälinen ay-liike: Kambodžan ay-aktiivien vaino lopetettava | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kansainvälinen ay-liike: Kambodžan ay-aktiivien vaino lopetettava

Ay-liikkeen kansainväliset kattojärjestöt IndustriALL, UNI Global Union ja ITUC tuomitsevat jyrkästi väkivaltaisuudet ja vaativat valtiota palaamaan neuvottelupöytään sekä vapauttamaan vangitut mielenosoittajat.

Vähintään neljä ihmistä sai surmansa ja 39 haavoittui viime viikolla Kambodžan pääkaupungissa Phnom Penhissä, kun valtion turvallisuusjoukot hyökkäsivät mieltään osoittaneita työntekijöitä vastaan. Poliisi pidätti lisäksi 23 ihmistä, joiden joukossa on lukuisia ay-aktiiveja.

Pitkin syksyä jatkuneet mielenosoitukset kärjistyivät joulukuussa, kun valtio ilmoitti nostavansa vähimmäispalkan sataan dollariin kuukaudessa. Summa jäi kauas odotetusta, eikä se riitä kattamaan nousevia elinkustannuksia. Päätöksen seurauksena työntekijät jäivät lakkoon 24. joulukuuta vaatiakseen elämiseen riittävää palkkaa. Valtio kieltäytyi neuvotteluista ja avasi tulen lakkoilevia työntekijöitä vastaan.

Ay-liikkeen kansainväliset kattojärjestöt IndustriALL, UNI Global Union ja ITUC tuomitsevat jyrkästi väkivaltaisuudet ja vaativat valtiota palaamaan neuvottelupöytään sekä vapauttamaan vangitut mielenosoittajat.

Vetoomus työntekijöiden oikeuksien puolesta

IndustriALLin puheenjohtaja Jyrki Raina muistuttaa, että työntekijöiden tapot, uhkailu ja pidättäminen lakko-oikeuden harjoittamisen takia rikkoo ILO:n yleissopimusta nro 87, jonka Kambodžan on ratifioinut vuonna 1999.

– Kambodžan tekstiilityöntekijät tarvitsevat turvallisen, uhkailusta ja väkivallasta vapaan työympäristön. Työstä on maksettava elämiseen riittävää palkkaa, joka vastaa todellisia elinkustannuksia, Raina toteaa.

Kambodžan vaateteollisuuden liikevaihto on yli viisi miljardia dollaria vuodessa, ja vientimarkkinoille tuottavat vaatetehtaat työllistävät yli 350 000 ihmistä. Maassa valmistetaan vaatteita muun muassa H&M:lle, Levi Straussille ja GAPille.

Allekirjoita IndustriALLin vetoomus Kambodžan työntekijöiden oikeuksien puolesta täällä.

Lue SASK ry:n aiempi uutinen aiheesta täällä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia