Kehitysjärjestöt: Myanmariin kohdistuvien sanktioiden tulee huomioida kaikista heikoimmassa asemassa olevat ihmiset | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kehitysjärjestöt: Myanmariin kohdistuvien sanktioiden tulee huomioida kaikista heikoimmassa asemassa olevat ihmiset

Suomalaisten kehitysjärjestöjen yhteistyöjärjestö Fingo vaatii kannanotossa kansainvälistä yhteisöä toimimaan demokratian, ihmisoikeuksien ja kansalaisyhteiskunnan tilan puolustamiseksi Myanmarissa. Fingo edustaa lähes 300:aa suomalaista kehitysjärjestöä.

Suomalaiset kehitysjärjestöt tuomitsevat vahvasti Myanmarissa tämän viikon alussa tapahtuneen sotilasvallankaappauksen. 

”Myanmarista kantautuvat tiedot ovat erittäin huolestuttavia. Maassa on tapahtunut aktivistien pidätyksiä, journalistien pahoinpitelyjä ja lisäksi pääsyä verkkoon ja sosiaaliseen mediaan on estetty. Myös esimerkiksi puhelinyhteyksien toimintaa on heikennetty”, sanoo Fingon kansalaisyhteiskunnan asiantuntija Pauliina Savola

Kehitysjärjestöjen yhteistyöjärjestö Fingon julkaisemassa kannanotossa vaaditaan Suomen hallitusta pitämään tilannetta aktiivisesti esillä. Kannanotossa vaaditaan lisäksi kansainvälistä yhteisöä toimimaan demokratian, ihmiskunnan ja kansalaisyhteiskunnan tilan puolustamiseksi Myanmarissa. 

Järjestöt kannustavat Euroopan unionia perumaan kaupankäyntiin liittyvät helpotukset Myanmarille koskien Kaikkea paitsi aseita -järjestelyä (Everything but Arms). Järjestely takaa tullittoman ja kiintiöttömän pääsyn EU-markkinoille kaikkein köyhimmille valtioille, kunhan kauppatavarana ei ole aseita.  

Samalla kun sanktioita asetetaan, on ehdottoman tärkeää muistaa huomioida kaikkein hauraimmassa asemassa olevien ihmisten hyvinvointi ja oikeudet, Savola sanoo. 

“Myanmar kuuluu vähiten kehittyneiden maiden joukkoon, ja Maailmanpankin mukaan yli kolmasosa väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella tai sen rajalla. Valtio on yksi Suomen kehitysyhteistyön kumppanimaista ja merkittävä osuus kahdenvälisestä avusta kohdistuu rauhanomaiseen, demokraattiseen ja oikeudenmukaiseen kehitykseen”, Savola sanoo. 

Lisäksi kannanotossa vaaditaan Myanmarin armeijaa vapauttamaan mielivaltaisesti pidätetyt vangit, takaamaan kansalaisyhteiskunnan ja journalistien vapauden, palauttamaan viestintäyhteydet, sallimaan maan hallinnon palaamaan tehtäviinsä ja kunnioittamaan ihmisten oikeutta osoittaa mieltään rauhanomaisesti.  

Lue koko kannanotto

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia