Kriittisen ajattelun aamukahvit -videosarja julkaistu
Videoilla asiantuntijat pohtivat maailmankuvamme muodostumista eri näkökulmista.
Taksvärkki on toteuttanut Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksella rahoitetun mediakasvatuksellisen globaalikasvatushankkeen. Kriittisen ajattelun aamukahvit -nimeä kantava videosarja on nyt julkaistu Taksvärkin YouTube-kanavalla. Videoilla asiantuntijat pohtivat maailmankuvamme muodostumista eri näkökulmista.
”Idea nimeen lähti kasvattajien arjesta: ajattelimme, että kasvattajat
ehtisivät kiireensä keskellä virkistää kriittisen ajattelun nystyröitään edes aamukahvikupposen verran. Osa videoista saattaa pituudeltaan vaatia kaksikin kuppia, mutta vinkkinä voisi olla ottaa toinen kuppi mukaan termospulloon ja kuunnella loput videosta töihin kävellessä”, hankkeen toteutuksesta vastaava globaalikasvatuksen suunnittelija Hanna Hjerppe kertoo.
Lähtökohtana kasvattajien toiveet
Asiantuntijoiden kanssa yhteistyössä tehty videosarja on suunnattu yleisesti
kasvattajille ja erityisesti yläkoulun ja toisen asteen opettajille. Videoita voi käyttää myös osana opetusta. Sarja jatkaa Maailman äänet -oppaamme teemojen pohtimista. Opas herättelee opettajia ja oppilaita tarkastelemaan maailmaa yhä monipuolisemmista näkökulmista ja edistämään sitä kautta yhdenvertaisuutta.
Videot ovatkin hyvä lisä aiemmin tuotetun oppaan rinnalle. Niissä pureudutaan oppaan aiheisiin syvällisesti asiantuntijoiden johdolla.
”Halusimme kuulla, millaisia ajatuksia eri asiantuntijoilla on siitä, miten maailmankuvamme hahmottuu ja miten sitä voi laajentaa”, Hjerppe kertoo.
Videot tarkastelevat kriittisesti prosessille keskeisiä asioita, kuten sosiaalista mediaa, globaaliin etelään liitettyjä mielikuvia sekä käsityksiä kulttuureista ja identiteeteistä.
Niillä esiintyvät asiantuntijat edustavat omia ajatuksiaan ja katsojaa kannustetaankin muodostamaan oma mielipiteensä aiheesta. Videot antavat katsojalle käytännön vinkkejä siihen, miten laajentaa omaa maailmankuvaansa ja kehittää kriittisen ajattelun taitojaan. Lähtökohtana ovat olleet kasvattajien tarpeet ja toiveet: projektin alkuvaiheessa kasvattajilta kysyttiin, mistä aiheista he erityisesti haluaisivat lisää tietoa.
Eristyksissä yhteisen asian äärellä
Koronapandemia vaikutti hankkeen toteutustapaan lopulta hyvällä tavalla. Alun perin hankkeessa oli tarkoitus kiertää Suomen kouluissa tutustuttaen kasvattajia Maailman äänet -oppaaseen. Kun tämä ei ollutkaan mahdollista, päätettiin keskittyä syventämään oppaan tematiikkaa entisestään. ”Olimme haaveilleet tästä jo aiemmin, koska yhteen oppaaseen mahtuu tietysti vain murto-osa teemaan liittyvistä sisällöistä”, Hjerppe sanoo.
Hjerpen mukaan videoiden toteuttaminen korona-aikana pienellä budjetilla oli mielenkiintoinen kokemus: ”Elettiin sosiaalisen eristäytymisen aikaa ja asiantuntijat olivat ympäri Suomea ja jopa ulkomailla. Onneksi etäyhteydet toimivat!”
Videosarjasta tulikin hyvä muisto pandemia-ajasta; siitä, miten etäyhteyksin
onnistuttiin tuottamaan videoita kaikkien ollessa eristyksissä, mutta samaan aikaan yhteisen asian äärellä.
Mitä seuraavaksi?
Asiantuntijoiden kanssa tehtyjä videoita on yhteensä viisi kappaletta. Hankkeen toisessa vaiheessa Challengers-nuortenryhmämme tekee sarjaan yhden videon, jolla he käsittelevät teemaa haluamastaan näkökulmasta. Videoiden pohjalta ollaan myös luomassa uusia koulutus- ja työpajakokonaisuuksia.
Esittelemme joka viikko yhden videoista tarkemmin Instagramissa ja Facebookissa. Pysy siis kuulolla ja osallistu keskusteluun!
Koko videosarjaan pääset tutustumaan YouTube-kanavallamme.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia