Rauhanprosessista huolimatta ihmisoikeuksia poljetaan yhä Kolumbiassa
Suomessa vierailevat kolumbialaiset kertovat maan ihmisoikeustilanteesta, erityisesti maaoikeuksista, alkuperäisväestön tilanteesta ja naisten oikeuksista.
Hinestroza ja isä Sterlin vierailevat Suomessa lokakuun lopulla. He keskustelevat ihmisoikeustilanteesta Kolumbiassa ja yritysten roolista Suomen poliittisten toimijoiden, kansalaisjärjestöjen sekä muiden tahojen kanssa. Erityisesti keskusteluissa nostetaan esiin luonnonvarojen käyttöä osana rauhanprosessia.
Lähes viisikymmentä vuotta jatkunut aseellinen konflikti sissiliikkeiden, armeijan, puolisotilaallisten joukkojen sekä huumeliigojen välillä on tehnyt maasta yhden maailman väkivaltaisimmista. Kolumbiassa on maansisäisiä pakolaisia yli viisi miljoonaa. Chocón alue Luoteis-Kolumbiassa on yksi pahiten kärsineistä alueista. Aseellisen konfliktin runtelemilla alueilla selkkauksia aiheuttaa nyt kaivosteollisuus, josta seuranneet maakiistat koskettavat erityisesti afro-kolumbialaisia ja alkuperäisväestöä.
Paljastava elokuva
Lähetysseuran ja Cinemaissín kutsuma vieras, 27-vuotias kolumbialaisnäyttelijä Karent Hinestroza nähdään Suomessa myös valkokankaalla. Hän näyttelee pääosaa palkitussa kolumbialaiselokuvassa Chocó (2012). Elokuva kuvaa maansisäisten pakolaisten elämää ja laittoman kaivoteollisuuden ongelmia konfliktien runtelemalla Chocón alueella. Elokuva esitetään latinalais-amerikkalaisiin elokuvia esittävällä Cinemaissi-elokuvafestivaaleilla (22-26.10).
Kolumbiassa elokuva on saanut paljon huomiota, sillä yleisö näki ensimmäistä kertaa elokuvissa yhden maan köyhimmistä sodan runtelemasta alueesta, kertoo näyttelijä Karent Hinestroza.
"Se on ensimmäinen elokuva, joka kuvaa Chocón ja afro-kolumbialaisten arkea ja tilannetta syvällisesti. Yllättävänä pidettiin myös sitä, että elokuvassa käsiteltiin perheväkivaltaa."
Suomen-vierailullaan Hinestroza tapaa yliopisto-opiskelijoita, kansanedustajia ja kansalaisjärjestöjen edustajia.
Suomen Lähetysseura haluaa kiinnittää huomiota maan ihmisoikeustilanteeseen ja muistuttaa erityisesti johdonmukaisuudesta Suomen ihmisoikeus- ja kauppapolitiikassa. Lähetysseura on vuodesta 2006 lähtien tukenut Luterilaisen maailmanliiton rauhantyötä Kolumbiassa, erityisesti Chocón alueella. Tavoitteena on parantaa afro-kolumbialaisten ja alkuperäisväestön asemaa ja edistää ihmisoikeuksien toteutumista.
Vastuuviikko: taistelu luonnonvaroista pahentaa konflikteja
Suomen Ekumeenisen Neuvoston kutsuma vieras, Quibdón hiippakunnan katolinen pappi ja ihmisoikeusaktivisti isä Sterlin Londoño Palacios johtaa afro-kolumbialaista seurakuntaa Chocóssa, Kolumbiassa ja on pitkään taistellut ihmisoikeuksien puolesta. Hän saapuu vieraaksi Ekumeeniselle vastuuviikolle (19-26.10.), jonka teemana on "Väkivallan markkinat: Kulutatko rauhaa?".
Isä Sterlin toimi sen puolesta, että afro-kolumbialaiset saisivat oikeuden maahan, jota he asuttavat. Hän tekee yhteistyötä Cocomopoca-järjestön kanssa, jota Lähetysseura tukee Luterilaisen maailmanliiton kautta.
"Ihmisoikeuksista ei täällä ole tietoa. Alueen on vallannut yritykset, jotka havittelevat luonnonvaroja välittämättä alueen siviiliväestöstä", hän sanoo.
Isä Sterlin kiertää Suomessa puhumassa yliopistoissa ja tapaa kansalaisjärjestöjen ja ulkoministeriön edustajia. Hän pitää myös saarnoja jumalanpalveluksissa.
Suomen Ekumeenisen Neuvoston Vastuuviikko on maanlaajuinen ihmisoikeuskampanja. Vastuuviikon aikana keskustellaan sellaisten luonnonvarojen ja raaka-aineiden kaupasta, jotka ylläpitävät aseellisia konflikteja. Vastuuviikon aikana muistutetaan, että on tärkeää paneutua siihen, miten luonnonvaroja käytetään vastuullisesti konfliktien ehkäisemiseksi.
Lue lisää teemaviikosta http://www.vastuuviikko.fi/2014/etusivu/
***
Chocó-elokuvan esitysajat Cinemaissí -elokuvafestivaalilla:
25.10 Andorra klo. 19.30. Näyttelijä Karent Hinestroza vastaa yleisön kysymyksiin näytöksen jälkeen.
26.10 Kino Engel klo. 14.00.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia