Suomalainen yrittäjän ammattitutkinto on mahdollista suorittaa nykyään myös Ugandassa – ensimmäiset tutkinnon suorittaneet juhlivat valmistujaisiaan kesäkuun puolivälissä
Ugandassa juhlittiin kesäkuussa valmistujaisia, kun 20 suomalaisen ammattitutkinnon suorittanutta saivat pitkän uurastuksen jälkeen tutkintotodistuksensa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Ugandassa on ollut mahdollista suorittaa suomalainen ammattitutkinto.
Kirkon Ulkomaanavun ja koulutusvientiyhtiö Omnia Education Partnershipsin (OEP) yhteishankkeen tarkoituksena on tarjota yrittäjyyskoulutus sekä Ugandaan saapuneille pakolaisille että ugandalaisille nuorille.
Uganda vastaanottaa maailmassa kolmanneksi eniten pakolaisia. Tällä hetkellä pakolaisia on maassa jo lähes 1,5 miljoonaa.
"Vastaavanlaista koulutusvientiä ei ole aiemmin tehty Ugandassa. Virallinen ammattitutkinto avaa ovia opiskelijoille jatko-opintoihin. Tutkinnolla voi hakea opiskelemaan korkeakouluihin muun muassa EU:n sisällä", Kirkon Ulkomaanavun projektipäällikkö ja hankkeen kouluttaja Ville Wacklin kertoo.
Kyseessä on virallinen yrittäjän ammattitutkinto, joka vastaa vaatimuksiltaan suomalaista toisen asteen tutkintoa. Työllistymismahdollisuuksien parantamisen lisäksi tutkinnon suorittamalla pätevöityy itsekin kouluttajaksi, joka voi tulevaisuudessa kouluttaa muita yrittäjyydestä haaveilevia.
Haaveena kansainväliset markkinat
Suomalaisen yrittäjän ammattitutkinnon sai kesäkuun puolivälissä20 opiskelijaa, joista viisi on Ugandaan pakolaisina tulleita ja 15 Ugandan kansalaista.
Yksi tutkinnon suorittaneista on ugandalainen 25-vuotias Doris Akampurira. Hän on perustanut koulutuksen rohkaisemana oman verkkokaupan, jonka kautta on mahdollista tilata päivittäistavaroita ja elintarvikkeita suoraan kotiovelle.
"Vaikka olin haaveillut yrittämisestä pitkään, epäröin oman yrityksen perustamista. Koulutuksen ansiosta uskalsin ottaa ratkaisevan askeleen. Nykyään osaan ottaa harkittuja riskejä ja tiedän, mitä yrittäjältä vaaditaan ", Doris kertoo.
26-vuotias Joseph Lohose puolestaan tuli Ugandaan viisi vuotta sitten pakolaisena. Ammattitutkinto on valanut uskoa tulevaan ja auttanut nuorta liikemiehen alkua kehittämään liikeideaansa.
"Henkilökohtaisesti tutkinto on minulle valtava saavutus. Ihmisillä on paljon ennakkokäsityksiä pakolaisista, eikä vieraassa maassa ole helppoa tulla toimeen. Nyt voin hakea jatkokoulutukseen ja työstää omia liikeideoitani", Joseph kertoo.
Onnistuneen pilottihankkeen on tarkoitus jatkua ensi syksynä, jolloin koulutukset pystytään toivottavasti aloittamaan entistä laajemmin. Tällä hetkellä Ugandan pääkaupungin Kampalan pakolaisasutusalueella suomalaista ammattitutkintoa opiskelee 60 tulevaa pakolaisyrittäjää.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia