Teatterilla ja vapaaehtoistyöllä eroon lapsityöstä
Lapsen oikeuksia ajavat ihmisoikeusryhmät käsikirjoittivat ja toteuttivat vuonna 2014 kaksitoista interaktiivista teatteriesitystä tavoittaen yli 8 600 katsojaa.
Interaktiivisilla teatteriesityksillä, julkisilla keskustelutilaisuuksilla ja näyttävillä marsseilla puolustetaan lapsen oikeuksia Taksvärkki ry:n hankkeessa neljän provinssin alueella Kambodžassa.
Lapsen oikeuksia ajavat ihmisoikeusryhmät käsikirjoittivat ja toteuttivat vuonna 2014 kaksitoista interaktiivista teatteriesitystä tavoittaen yli 8 600 katsojaa.
Teatteriesityksissä kambodžalaiset nuoret pääsevät kuvaamaan lapsityövoimaan ja lapsen oikeuksiin liittyviä kipeitäkin aiheita. Nuorten käyttämä teatterimuoto, Forum-teatteri, antaa yleisölle mahdollisuuden kommentoida ja esittää kysymyksiä.
Käynnissä on suomalaisten koululaisten Taksvärkki-keräyksellä ja ulkoministeriön tuella rahoitetun hankkeen viides toimintavuosi. Hanketta edeltänyt Työpaikka rohkealle -kampanja kertoi lukuvuonna 2010–2011 suomalaisille nuorille lapsityön haitoista ja vaikutuksista.
Neljän vuoden aikana eri toiminnot ovat tavoittaneet ja hyödyttäneet suoraan yhteensä yli 70 000 ihmistä.
Kambodžassa järjestettäviin koulutuksiin osallistuvat lapset, nuoret ja virkamiehet. Paikallisia ihmisiä ja yhteisöjä, erityisesti nuoria, rohkaistaan vastustamaan aktiivisesti lapsityön haitallisimpia muotoja sekä suojelemaan lastenoikeusrikkomusten uhreja omissa yhteisöissään.
Ihmisoikeusryhmiä kannustetaan aktiiviseen yhteistyöhön paikallisten virkamiesten ja kunnanvaltuustojen kanssa. Vuoden 2014 aikana 99 nuorta ihmisoikeusryhmäläistä osallistui kunnanvaltuuston kokouksiin yhdessätoista eri yhteisössä.
Kannustamalla lapsia ja nuoria ilmaisemaan huoliaan, mielipiteitään ja ajatuksiaan julkisesti on vahvistettu demokratiaa. Tämä on merkittävää yhteiskunnassa, jossa yhteisön vanhempien luotettavuutta ja rehellisyyttä ei perinteisesti tule kyseenalaistaa.
Lapset ja nuoret huolineen ja toiveineen ovat toiminnan kautta saaneet äänensä kuuluviin. Heitä syrjiviä perinteisiä asenteita ja toimintamalleja on pystytty paikoin muuttamaan.
Taksvärkki ry toteuttaa hankkeen yhteistyössä kambodžalaisen ihmisoikeusjärjestö LICADHO:n kanssa. Taksvärkki ry on ulkoministeriön kehitysyhteistyön kumppanuusjärjestö.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia