UNICEF vie suomalaista osaamista Ugandaan
Suomen UNICEF ry, suomalaiset korkeakoulut ja Biolan ovat aloittaneet uudenlaisen yhteistyön Ugandan lasten hyväksi.
Pohjois-Ugandan syrjäseutujen koululaisilla on pulaa puhtaasta vedestä ja vessoista. Tämä pula on yksi suurimmista syistä lasten sairauksiin ja kuolemiin. Se aiheuttaa myös paljon koulupoissaoloja. Erityisesti tyttöjen koulunkäynti on uhattuna, koska koulussa ei ole mahdollisuuksia hygienian ylläpitoon myöskään kuukautisten aikana.
Ongelmia aletaan nyt ratkoa uudenlaisen yhteistyön avulla. Suomen UNICEFin hanke tuo yhteen suomalaiset ja ugandalaiset korkeakoulut ja yritysmaailman. Yhdessä ugandalaisten lasten kanssa ne kehittävät paikallisiin olosuhteisiin sopivia vesi- ja sanitaatioratkaisuja.
"Tämä on erittäin tärkeä hanke Ugandan lapsille. Maailmassa kehitetään jatkuvasti uusia tuotteita ja konsepteja, joiden uskotaan tuovan ratkaisuja Afrikkaan. Niistä ei kuitenkaan ole hyötyä, elleivät tuotanto, jakelu ja ylläpito toimi paikan päällä", UNICEFin Ugandan maatoimiston johtaja Aida Girma sanoo.
Suomen UNICEFin pääsihteerin Marja-Riitta Ketolan mukaan oli luontevaa, että aloite hankkeeseen tuli juuri Suomen UNICEFista.
"Meillä on mahdollisuus tuoda useat tahot yhteen ratkaisemaan vesi- ja sanitaatio-ongelmia. Suomella on pitkäaikaista osaamista ja kokemusta innovaatioiden kehittämisessä ja tukemisesta. Tämä on uudenlaista kehitysyhteistyötä, jossa ratkaisuja kehitetään paikan päällä, yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa. UNICEF huolehtii, että lapsen oikeudet pysyvät innovaatiotyön keskiössä", Ketola sanoo.
Hankkeessa kehitetään vähintään neljä Pohjois-Ugandan olosuhteisiin sopivaa innovaatiota. Ainakin yhtä tärkeää on, että samalla syntyy toimintamalli, josta on hyötyä myös jatkossa.
"Lasten hyvinvoinnille on ehdotonta, että järjestöt, korkeakoulut ja yritysmaailma oppivat tekemään saumatonta yhteistyötä. Tässä hankkeessa luotavat yhteiset toimintatavat ovat juuri sitä, mitä UNICEF järjestönä haluaa tukea", Girma sanoo.
Hankkeesta hyötyy liki puoli miljoonaa Acholin alueella asuvaa lasta. Siitä vastaavat Suomen UNICEF ry ja ugandalainen Makereren yliopisto. Suomalaiset korkeakoulukumppanit ovat Aalto yliopisto ja Helsingin yliopisto. Suomalaisena yrityskumppanina on Biolan. Ugandalaiset pk-sektorin yritykset puolestaan kehittävät innovaatioista kaupallisia sovelluksia.
Osapuolet allekirjoittivat yhteistyösopimuksen Ugandan pääkaupungissa Kampalassa viime perjantaina. kolmevuotisen hankkeen budjetti on noin 1 094 000 euroa, ja sen rahoittaa Suomen ulkoasiainministeriö.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia