Vammaiskumppanuus myönsi Vammaiset ja kehitys -palkinnon Taksvärkille
Vuoden vammaiskumppanille annettava Vammaiset ja kehitys -palkinto myönnettiin tänä vuonna viidettä kertaa.
Vuoden 2022 Vammaiset ja kehitys -palkinnon sai Taksvärkki ry. Taksvärkki on kouluttanut yhdessä Vammaiskumppanuuden kanssa sekä Suomen henkilökuntansa että kehitysyhteistyökumppaninsa vammaisten oikeuksista.
Taksvärkin työssä vammaisinkluusion edistämiseksi on kaksi erityisen kiitettävää seikkaa: ensinnäkin Taksvärkki toimii kaikissa kehitysyhteistyöhankkeissaan paikallisten vammaisjärjestöjen kanssa ja toiseksi Taksvärkki on panostanut johdonmukaisesti materiaaliensa ja nettisivujensa saavutettavuuteen.
Taksvärkki on kehittänyt vammaisinkluusion roolia ohjelmatyössään systemaattisesti vuodesta 2018 lähtien. Lukuvuoden 2021–2022 Taksvärkki-kampanja ”Mikä sua estää?” kannusti pohtimaan, mikä estää puuttumasta vammaisten kohtaamaan syrjintään.
”Kampanjalla lisättiin nuorten ja opettajien tietoa vammaisten kohtaamasta syrjinnästä sekä keinoja puuttua siihen. Mielestäni tällaisen kampanjan toteuttaminen Taksvärkin kaltaisen kehitysyhteistyö- ja globaalikasvatuksen asiantuntijajärjestön toimesta oli tärkeää vammaisten oikeuksiin liittyvän keskustelun valtavirtaistumisen näkökulmasta. Vammaisuuteen keskittyville globaalikasvatuksen työpajoille ja materiaaleille oli ja on edelleen kysyntää koulumaailmassa ja on ne pidetty kampanjan jälkeenkin osana Taksvärkin työpajatarjontaa”, kertoo Taksvärkin globaalikasvatuksen suunnittelija Aura Alarto.
”Taksvärkin kehitysyhteistyöhankkeissa vammaisten ihmisten oma ääni pääsee kuuluville ja heidän panoksensa hanketyöhön toteutuu heidän järjestöjensä kautta. Näin toteutetaan kansainvälisen vammaisliikkeen periaatetta Nothing about us without us. Taksvärkin panostus tiedon saavutettavuuteen on poikkeuksellista. Meillä ihmisillä on monenlaisia ominaisuuksia, on näkövammoja, oppimisvaikeuksia erilaisia hahmotuksen vaikeuksia, mutta kaikilla on oikeus yhdenvertaiseen tiedonsaantiin. Taksvärkki osaa ottaa huomioon erilaiset tiedon vastaanottajat”, sanoo Anja Malm, Vammaiskumppanuuden toiminnanjohtaja.
Vuoden vammaiskumppanille annettava Vammaiset ja kehitys -palkinto myönnetään tänä vuonna viidettä kertaa. Aiemmin palkinnon ovat saaneet vuonna 2014 Suomen World Vision ja ohjelmajohtaja Miikka Niskanen, vuonna 2015 UFF, vuonna 2017 Suomen Pipliaseura ja Matleena Järviö ja vuonna 2019 Suomen Lähetysseura.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia