Selvitys: Muslimeja syrjitään edelleen uskontonsa takia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Muslimeja syrjitään edelleen uskontonsa takia

Hallitusten tulee tehdä enemmän haastaakseen muslimeihin liittyviä ennakkoluuloja, sanoo Amnesty.

Monista syrjinnänvastaisista lainsäädännöistä huolimatta, Euroopan muslimit kohtaavat edelleen selvää syrjintää etenkin koulutuksessa ja työelämässä, selviää ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Internationalin tuoreesta raportista.

Raportti keskittyy erityisesti Belgian, Espanjan, Hollannin, Ranskan ja Sveitsin tilanteisiin, mutta myös Suomi mainitaan niiden maiden joukossa, jossa muslimin muuttaminen naapuriin herättää erityistä vaivaantuneisuutta.

"Musliminaiset eivät saa töitä ja tyttöjä kielletään osallistumasta tavallisille koulutunneille, koska he käyttävät perinteisiä asuja, kuten päähuiveja. Miehiä saatetaan syrjiä islamiin yhdistettävän parran takia”, sanoo Amnesty Internationalin syrjinnän asiantuntija Marco Perolini.

Järjestön mukaan esimerkiksi Belgiassa, Ranskassa ja Hollannissa voimassaoleva käytäntö, joka antaa työnantajille oikeuden syrjiä työnhakijoita häiritseviksi tulkittavien uskonnollisten tai kulttuuristen ilmaisujen perusteella, on selvästi EU:n syrjinnän kieltävän lainsäädännön vastainen. Raportin mukaan ennakkoluulot ruokkivat erityisesti musliminaisten syrjintää.

"EU:n lainsäädäntö, joka kieltää työntekijöiden syrjinnän uskonnon perusteella, tuntuu olevan hampaaton Euroopassa, jossa erityisesti ulkomailta muuttaneiden musliminaisten työttömyysaste on korkeampi kuin muiden", Perolini muistuttaa.

Muslimit eivät saa näkyä?

Amnestyn mukaan Euroopan hallitusten tulee tehdä enemmän haastaakseen muslimeihin liittyvät kielteiset stereotypiat ja ennakkoluulot, sekä tehostaa syrjinnän uhrien oikeusturvaa.

Samalla järjestö vaatii hallituksia päättämään jokaisesta uskonnollisen tai kulttuurillisen symbolin tai asustuksen rajoittamisesta tapauskohtaisesti, jotta yleiset kiellot eivät pääsisi vaikuttamaan kielteisesti esimerkiksi muslimi-tyttöjen koulutukseen ja loukkaisi heidän oikeuksiaan sananvapauteen ja uskonsa ilmentämiseen.

"Monissa Euroopan maissa on vallalla käsitys, että islam ja muslimit ovat okei niin kauan, kun ne eivät ole liian näkyviä. Tämä asenne synnyttää ihmisoikeusloukkauksia ja tulee haastaa", Perolini sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia