Turvapaikanhakijat vetoavat tilapäisten lupien lakkauttamiseksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Turvapaikanhakijat vetoavat tilapäisten lupien lakkauttamiseksi

Tampereella ja Turussa asuvat turvapaikanhakijat vetoavat päättäjiin, jotta tilapäisten oleskelulupien myöntäminen lakkautettaisiin, ja jo tilapäisen luvan saaneille annettaisiin samat oikeudet elää, asua, tehdä työtä ja opiskella kuin muillekin oleskeluluvan saaneille. Turvapaikanhakijoiden mukaan tilapäiset luvat aiheuttavat kärsimystä.

Tampereella ja Turussa asuvat turvapaikanhakijat vetoavat päättäjiin, jotta tilapäisten oleskelulupien myöntäminen lakkautettaisiin, ja jo tilapäisen luvan saaneille annettaisiin samat oikeudet elää, asua, tehdä työtä ja opiskella kuin muillekin oleskeluluvan saaneille.

Tällä hetkellä Tampereella asuu 39 ja Turussa 14 määräaikaisen oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa. Tätä niin kutsuttua B-statusta on myönnetty afganistanilaisille, irakilaisille ja somalialaisille.

Väliaikainen B-oleskelulupa ei sisällä oikeutta omaan asuntoon, työlupaan, opiskelupaikkaan eikä työvoimatoimiston tai Kelan palveluihin. Luvan saaneet eivät myöskään saa henkilöllisyystodistusta, matkustusasiakirjaa (passia) eivätkä Kela-korttia. Lupa voidaan uusia kahdeksi vuodeksi peräkkäin, vuosi kerrallaan.

Virallisen henkilötodistuksen puute aiheuttaa esimerkiksi sen, että B-luvan saaneiden on melko mahdotonta avata pankkitiliä ja hoitaa raha-asioitaan normaalikäytännön mukaisesti. Tästä aiheutuu huomattavia lisäkuluja esim. pankeissa asioitaessa.

Niinikään matkustusasiakirjan puute aiheuttaa kärsimystä. Tilapäisen oleskuluvan saaneiden perheet ovat olleet usein hajallaan ympäri Eurooppaa jo useampien vuosien ajan. Matkustusasiakirjan puuttuessa perheenjäsenet eivät voi matkustaa tapaamaan toisiaan eikä heillä ole oikeutta perheenyhdistämiseen. Samoin matkustusasiakirjan puuttuminen esti vuoden 2005 lopussa irakilaisten osallistumisen maansa vaaleihin, sillä lähin äänestyspaikka oli Tukholmassa.

Sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluissa väliaikaisen oleskeluluvan saaneilla on oikeus vain välttämättömään palveluun. Käytännössä lapset viettävät päivänsä vastaanottokeskuksissa ja saavat päivähoitopaikan vain lastensuojelullisin perustein, hammashoidossa tehdään vain väliaikaisia hoitoja ja mm. silmälasien saaminen on vaikeaa ja tulkinnanvaraista.

Työvoimatoimiston ja Kelan palveluiden ulkopuolelle jääminen tarkoittaa samalla myös useimpien kielikurssien ja ammatillisen koulutuksen ulkopuolelle jäämistä.

”Tulemme kulttuureista, joissa jokaisen on hankittava oma elantonsa ja toisten kustannuksella eläminen on vaikeaa. Se, että emme voi tehdä töitä tai opiskella työhön valmentautuaksemme, vaikeuttaa odotusaikaa entisestään”, turvapaikanhakijoiden vetoomuksessa todetaan.

Väliaikaisen luvan saaneilla on myös jatkuva pelko omaan maahan palauttamisesta, sillä väliaikainen lupa myönnetään siksi, että käännytystä ei ole teknisistä syistä mahdollista toteuttaa. Pelko on aiheellinen, sillä esimerkiksi Afganistanin, Irakin ja Somalian tilanne on edelleen hengenvaarallinen. Osallistumismahdollisuuksien kuten työn tai opiskelun puuttuminen Suomessa lisää ahdistusta ja huolta myös oman maan tapahtumista, ja useat tilapäisen luvan saaneista kärsivätkin traumoista sekä oman maan tapahtumien että turvapaikkaprosessin pitkittymisen johdosta.

Vetoomuksen kirjoittivat 66 turvapaikanhakijaa Tampereella ja Turussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia