Vaaliväkivaltaa vastaan Nepalissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vaaliväkivaltaa vastaan Nepalissa

Nytkähdellen edennyt rauhanprosessi oli näiden Nepalin vaalien yhteydessä todellisessa vaarassa, kirjoittaa Sampo Villanen.

Tämä artikkeli on julkaistu alun perin Pax-lehdessä 5/2013.

Nytkähdellen edennyt rauhanprosessi oli näiden vaalien yhteydessä todellisessa vaarassa. Turhautuminen poliittisten puolueiden saamattomuuteen ja korruptoituneisuuteen on levinnyt maassa hyvin laajalle. Keskeinen joukko sisällissodan käynnistäneistä maolaississeistä oli irronnut maltillistuneesta maolaispuolueesta. Heidän muodostamansa uusi puolue yritti estää vaalit. Radikaalit maolaiset ja heitä tukeneet 32 pientä puoluetta esittivät myös syytöksiä ulkovaltojen sotkeutumisesta marraskuisten vaalien järjestämiseen. He pelottelivat ehdokkaita ja pyrkivät estämään muun muassa polttopulloiskuin kaiken julkisen liikenteen yhteensä kahdeksana päivänä - vaalipäivä mukaan lukien - estääkseen ihmisiä osallistumasta vaaleihin.

"Vaalit olivat lopulta ehkä Nepalin historian väkivallattomimmat, ja vaalitarkkailijat totesivat niiden olleen vapaat ja yksittäistapauksia lukuun ottamatta reilut."

Myös vaaleihin osallistuneiden puolueiden aktiiveilla on väkivaltaisen kampanjoinnin perinne. Edellisissä vaaleissa 27 ihmistä tapettiin, 30 siepattiin ja 80 pommia räjäytettiin kampanjan aikana. Näissä vaaleissa selvittiin vähemmillä vahingoilla, vaikka väkivaltaa ei kokonaan vältetty tälläkään kertaa.

Sisällisota vaati yli 15 000 nepalilaisen hengen ja ajoi jopa 150 000 ihmistä kodeistaan. Sodan aikaiset murhat, katoamiset ja kidutukset ovat edelleen pääosin selvittämättömiä rikoksia, totuus- ja sovituskomissiota ei ole rauhansopimuksen lupauksesta huolimatta saatu toimintaan.

Marraskuussa käytyjen vaalien alla Suomalainen Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö Demo ja YK:n kehitysjärjestö UNDP toteuttivat yhdessä puolueiden nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen kanssa hankkeen, jossa nuoria koulutettiin edistämään rauhaa ja väkivallattomuutta omassa järjestössään. Yhdessä nuorten kanssa järjestettiin vaalien alla viidet rauhanfestivaalit eteläisessä Nepalissa Terain alangolla, missä väkivaltaa on ollut aiemmin enemmän kuin muualla.

Vaaliväkivallan suhteen nuoret ja opiskelijat ovat avainasemassa, sillä poliittisten järjestöjen jäsenmäärät ovat suuria ja osa järjestöistä toimii puolueidensa väkivaltakoneistoina. Demon tuella perustettu nuorten ja opiskelijoiden yhteispoliittinen foorumi on ainoa, jossa nuorisojärjestöjen lisäksi myös radikaalit opiskelijajärjestöt istuvat saman pöydän ääressä ja tekevät yhteistyötä.

Viidessä Terain tasangon piirikunnassa järjestettiin koulutus paikallisille rauhanedistäjille ja sen jälkeen näiden nuorten avulla kaksipäiväiset rauhanfestivaalit kaikkien viiden piirikunnan pääkaupungeissa. Kolmipäiväinen koulutus auttoi ymmärtämään nepalilaisen poliittisen väkivallan syitä ja seurauksia ja antoi nuorille työkaluja toimia rauhanomaisen kehityksen johtohahmoina.

Ohjelmaan kuului Bardaali-teatteriryhmän esittämä foorumiteatteri, jossa politiikassa olevien nuorten väkivaltaa koskeva dilemma tuotiin yleisön pohdittavaksi julkisilla paikoilla. Näytelmässä nuoret halusivat lopettaa kaikkia vahingoittavan väkivallan, mutta puoluejohtaja ei siihen suostunut, vaan ilmoitti nuorisopoliitikon 13 vuoden poliittisen uran olevan ohi, jos hän ei suostu pelottelemaan ja uhkailemaan äänestäjiä johtajan taakse. Tällainen tilanne on Nepalissa arkitodellisuutta, ja siihen etsittiin yhdessä ratkaisuja useita satoja henkiä olevien yleisöjen kanssa. Kun nuorisojohtajaa esittänyt näyttelijä ei näyttänyt yleisön neuvomanakaan selviävän haasteesta, yleisöstä pyydettiin ihmisiä mukaan ja nuorisopoliitikon rooliin asettuen katsojat yksi toisensa jälkeen pyrkivät saamaan puoluejohtajan väkivallattomuuden taakse.

Medianäkyvyyttä kampanja sai runsaasti ja lisäksi televisiossa, lehdissä ja radiossa esitettiin myös nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen tunnettujen valtakunnallisten johtajien vetoomus ja sitoumus väkivallattomuuteen.

Vaalit olivat lopulta ehkä Nepalin historian väkivallattomimmat, ja vaalitarkkailijat totesivat niiden olleen vapaat ja yksittäistapauksia lukuun ottamatta reilut. Rekisteröityneistä äänestäjistä uurnille pääsi lopulta yli 70 %. Myös väkivaltaa esiintyi. Radikaalit maolaiset kävivät erityisesti vaaleissa mukana olevien entisten puoluetoveriensa kimppuun, ja vaalipaikkojen lähettyviltä löytyi pieniä pommeja jopa vaalipäivän aamuna. Mutta myös maltillisten maolaisten ja vaalien kahden voittajapuolueen, Nepali Congressin sekä Communist Party of Nepal – Unified Marxist-Leninistin välillä oli lukuisia yhteenottoja ja vakaviin loukkaantumisiin johtaneita väkivallantekoja. Ainakin yhden Nepali Congressin nuoren aktiivin kuolema oli suoraa seurausta vaaleihin liittyneestä väkivallasta.

Vaalitulos on julkistettu, mutta 16 vaalit hävinnyttä puoluetta vaatii heidän vaaliuurnien kuljetuksessa ja ääntenlaskennassa havaitsemiensa epäkohtien tutkintaa ennen kuin ne suostuvat hyväksymään tuloksen. Todennäköisesti ne tulevat kuitenkin myöntämään tappionsa kohtuullisen ajan kuluessa.

Nuoriso- ja opiskelijajärjestöt arvioivat väkivallan vastaista kampanjaa äskettäin yhteispoliittisen foorumin kokouksessa. He kaikki kiittivät sitä, että vaalit oli saatu vietyä läpi odottamattoman väkivallattomasti. Kokouksessa oltiin sitä mieltä, että Demon ja UNDP:n tuella toteutetulla kampanjalla täytyi olla oma vaikutuksensa väkivallan merkittävälle vähentymiselle. Myös UNDP on ilmaissut olevansa kampanjaan erittäin tyytyväinen. Demossa on todettu taiteen olevan oikealla tavalla toteutettuna erinomainen tietoisuuden lisääjä.

Kirjoittaja toimii Demon neuvonantajana Nepalissa

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia