Bagdadin helteessä uneksitaan sähköstä
Irakilaisilta puuttuvat turvallisuus, työpaikat, juomavesi, ja varsinkin sähkö. Kaikki mittarit osoittavat, että infrastruktuuri on nyt heikommalla tolalla kuin Saddam Husseinin aikana.
Kesän korventavassa helteessä yhä useamman irakilaisen unelmat kiteytyvät yhteen asiaan: kunpa olisi sähköä. Se on jäänyt jäljelle suuremmasta, jo romahtaneesta unelmasta, joka koski jälleenrakennusta.
Kaikki mittarit osoittavat, että infrastruktuuri on nyt heikommalla tolalla kuin Saddam Husseinin aikana, vaikka Irakia kuristettiin silloin historian ankarimmilla talouspakotteilla.
Irakilaiset ovat nyt vailla turvallisuutta, työpaikkoja, juomavettä, ja varsinkin sähköä.
"Sähkö on yhtä kuin elämä", opettaja ja neljän lapsen äiti Zahra Aziz, 45, vakuuttaa yrittäen vilvoittaa itseään käsiviuhkalla.
"Nykyaikainen elämä rakentuu sähkön varaan. Ilman sitä ei ole myöskään vettä, valoa tai ilmastointia", hän täsmentää.
Useimmat haastatellut bagdadilaiset kertovat saavansa sähköä noin tunnin ajan vuorokaudessa.
"Kesäkuussa on hyvin kuumaa, ja jatkuvat sähkökatkokset ovat taas yksi tapa kylvää hidasta kuolemaa", sanoo Umayma Salim, joka lopetti lääkärintyönsä bagdadilaisessa sairaalassa turvallisuusuhkien vuoksi.
"Kärsimme kaikenlaisista sairauksista ulkotyöläisten saamista auringonpistoksista psyykkisiin ongelmiin, joita on kaikilla. Sairaaloiden ja palvelujen kehnous pahentaa terveys- ja muita ongelmia", hän jatkaa.
"Me paistumme tänne, Sammy. Sinä saat nauttia viileydestä ja sähköstä siellä Jordaniassa, mutta koeta järjestää meidätkin pois tästä paistinpannusta. Hikoilemme kuin vesiputoukset", eräs IPS:n haastattelema bagdadilaisnainen valitti miehelleen puhelimitse.
Lämpötila kohoaa Irakissa kesäkuussa yli 40 asteeseen ja heinä-elokuussa voidaan mennä yli 50 asteen.
"Sähkökatkojen takia emme pysty säilyttämään pakasteita ja muita ruokia asianmukaisesti", valittaa Jamal Rfai, joka omistaa supermarketin Bagdadissa.
"Joudumme pitämään varaston hyvin pienenä, ja sittenkin kaikki pilaantuu kuumuuden takia, jos julistetaan ulkonaliikkumiskielto tai kaduilla on levotonta. Kukaan ei tietenkään korvaa menetyksiämme", hän sanoo.
Sähkökatkot ovat suurin ongelma myös vedenjakeluasemaa hoitavalle Ahmedille. "Varageneraattorit on tarkoitettu hätätilanteisiin eikä tuntikausien käyttöön. Sitä paitsi polttoaineesta on myös pulaa", hän kertoo.
Bagdadin huoltoasemilla joutuu jonottamaan keskimäärin yli vuorokauden. Ihmiset nukkuvat autoissaan tai palkkaavat toisia jonottamaan puolestaan. Mitään takuita ei ole edes siitä, että bensiiniä on lopulta saatavana.
Useimmat tehtaat ovat pysähtyneet turvattoman tilanteen ja sähköpulan vuoksi. Maataloustuotannon arvioidaan romahtaneen noin viidennekseen Yhdysvaltain keväällä 2003 alkanutta hyökkäystä edeltävältä tasolta.
Miehityksen vastustajat uskovat Bagdadissa, että Yhdysvallat pihtaa sähköä tahallaan.
"Miehittäjät olisivat halutessaan kyenneet turvaamaan sähkön saannin muutamassa kuukaudessa, mutta tämä ongelma edistää heidän toivomaansa 'luovaa kaaosta'", paikallispoliitikko Salim Abdul-Sattar arvelee.
Suurimmassa osassa Irakia koettiin lähes täydellinen sähkökatkos kesäkuun puolivälissä. Yhdysvalloille myötämieliset tiedotusvälineet sanoivat syyksi terrori-iskut voimalaitoksiin.
"Olemme tottuneet kuulemaan noita valheita", eräs voima-asemalla työskentelevä insinööri kuittaa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia