Egyptiläisten vaikea valinta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Egyptiläisten vaikea valinta

Menneisyyden aaveet vainoavat presidentinvaalien kärkiehdokkaita, kirjoittaa Cam McGrath.

Egyptin presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestetään 23.-24. toukokuuta ja toinen tarvittaessa kesäkuussa. Kumpikaan pääehdokas ei ylpeile menneisyydellään.

Ehdokkaita on kaikkiaan 13. Kärkipaikasta kilpailevat todennäköisimmin Abdel Moneim Aboul Fotouh, 60, ja Amr Moussa, 75. Miesten suosio on monien mittausten mukaan lähes tasoissa.

Moussan taakkana on menneisyys viime vuonna syrjäytetyn presidentti Hosni Mubarakin hallinnossa. Aboul Fotouhia puolestaan varjostaa historia islamistijärjestön johdossa.

Maata yli vuoden johtanut sotilasneuvosto on luvannut luovuttaa vallan uudelle siviilipresidentille kesäkuun loppuun mennessä.

Ellei yksikään ehdokas saa ensimmäisellä kierroksella yli puolta äänistä, toinen kierros järjestetään kesäkuun puolivälissä.

Ministerimenneisyys

"Moussa on populisti", vasemmistoaktiivi Mohamed Fathy tokaisee.

"Mielikuva hänestä Israelia vihaavana arabinationalistina herättää vastakaikua monissa. Mutta on mahdotonta tietää, mitä mieltä hän todella on asioista tai miten hän johtaisi maata", Fathy jatkaa.

Moussa oli aikanaan kymmenen vuotta ulkoministerinä, ja vastustajat ovat kyseenalaistaneet hänen toimintansa kansannousun aikana. Heidän mukaansa Moussa ei kritisoinut Mubarakia julkisesti ennen kuin tämän tappio oli selvä.

Moussa otti myös etäisyyttä vallankumouksellisiin, kun hän leimasi maata johtavan sotilasneuvoston väärinkäytöksiä protestoineet nuoret "roistoiksi ja anarkisteiksi".

Moussa on kampanjoinut aktiivisesti ympäri Egyptiä ja markkinoinut itseään ainoana ehdokkaana, jonka poliittinen kokemus riittää maan johtoon. Monet egyptiläiset näkevätkin hänet sekulaarina vaihtoehtona, josta voisi tulla vastapaino islamistien hallitsemalle parlamentille.

Islamistihistoria

Moussan päävastustajalla Aboul Fotouhilla islamistiyhteyksiä riittää. Hän oli perustamassa alkujaan militanttia Al-Gamaa Al-Islamiya -järjestöä, jonka Yhdysvallat edelleen luokittelee terroristiseksi. Toimintakiellossa olleen Muslimiveljeskunnan johtoon hän kuului yli kaksikymmentä vuotta.

Aboul Fotouhin arvioidaan pehmentäneen näkemyksiään ja pudonneen siksi veljeskunnan johdosta. Hän on esimerkiksi ehdottanut, että naisten ja koptikristittyjen tulisi saada asettua ehdolle presidentinvaaleissa.

Aboul Fotouh on alle vuodessa heittäytynyt "liberaaliksi" islamistiksi ja saanut taakseen sekulaareja nuoria, vasemmistoajattelijoita, pettyneitä Muslimiveljeskunnan jäseniä ja kovanlinjan fundamentalisteja. ”Salafisti salafistien ja liberaali liberaalien joukossa”, herjasi Amr Moussa kilpakumppaniaan television vaalikeskustelussa.

Konservatiivinen liberaali?

Poliittinen analyytikko Moustafa Kamel El-Sayed ei usko Aboul Fotouhin äkilliseen liberalisoitumiseen. Hänen mukaansa epäsopu Muslimiveljeskunnan kanssa syntyi erimielisyyksistä järjestön johtamisessa, ei edistyksellisistä uskontoa tai yhteiskuntaa koskevista näkemyksistä. El-Sayedin mukaan erityisesti Aboul Fotouhin vaatimukset sharia-lain soveltamisesta paljastavat tämän olevan edelleen vanhoillinen islamisti.

Aboul Fotouhin kannattajat luottavat kuitenkin siihen, että heidän ehdokkaansa on uudistusmielinen naisten oikeuksien ja uskonnonvapauden kannattaja. Ja ennen kaikkea hän kuului taatusti oppositioon vanhan hallinnon aikana.

”Uskon, että suurin osa Moussan tuesta tulee ihmisiltä, jotka pelkäävät enemmän islamistista kuin autoritaarista presidenttiä”, kairolainen tarjoilija Yasser El-Sharkawy sanoo. "Jos entisen hallinnon edustaja valitaan presidentiksi, vallankumous on epäonnistunut", hän varoittaa.

EGYPTIN FAKTAT

  • Asukkaita 82,5 miljoonaa
  • Alle 1,25 dollarilla päivässä eläviä alle 2 prosenttia
  • Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 66,4 prosenttia
  • Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 113/187
  • Uskonnot: Muslimeja 90 prosenttia, suurin osa sunneja, koptikristittyjä 9 prosenttia, muita kristittyjä 1 prosenttia.
  • Politiikka: Islamistit voittivat kolmivaiheiset parlamenttivaalit 2011-2012. Muslimiveljeskunnan Demokraattinen allianssi sai 235 ja salafistien puolue 123 parlamentin 508 paikasta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia