Etelä-Sudanissa aloitellaan uutta elämää pitkän sodan jälkeen
Tammikuun alkupäivinä Keniassa allekirjoitetun rauhansopimuksen myötä Sudanin eteläosa saa itsehallinnon vapautusliikkeen keulahahmon John Garangin johdolla ja oikeuden päättää kuuden vuoden päästä kansanäänestyksessä, haluaako se pysyä Sudanin osana. Uuden hallintokeskuksen Rumbekin asukkaat toivovat, että rauha poikisi uusia kouluja, teitä ja terveyspalveluja.
Tiet ovat paksun pölyn peitossa. Maisemaa täplittävät panssarivaunut, sotilasajoneuvot ja talojen luurangot toivottavat tervetulleeksi Rumbekiin, eteläisen Sudanin uuteen hallintokeskukseen.
Asukkaiden kertomukset aluetta yli 20 vuotta piinanneesta sisällissodasta ovat maisemaakin karumpia.
"Menetin aviomieheni ja kahdeksan yhdeksästä lapsestani. Sotilasjoukko raiskasi minut vuosia sitten, ja elin kauan vihan katkeroittamassa epätoivossa", Alek Akuer, 55, kertoo.
Ruohokattoisessa majassa asuva Akuer käy nykyisin joka aamu rukoilemassa, että Etelä-Sudanissa viimein koittanut rauha kestäisi.
Koko Sudan ei ole rauhoittunut vieläkään, sillä erillinen selkkaus ja vakava humanitaarinen kriisi jatkuvat maan länsiosissa sijaitsevassa Darfurissa.
Sota vaati Etelä-Sudanissa noin kahden miljoonan ihmisen hengen, ja vähintään neljä miljoonaa joutui jättämään kotinsa.
Nyt Akuer toivoo muiden rumbekilaisten tavoin, että rauha poikisi uusia kouluja, teitä ja terveyspalveluja.
Kouluja ja ilmaista opetusta toivoo myös Apodha Maditshe, jonka veljen viisi lasta telmivät alastomina pihalla. Hänen mukaansa lapset eivät nykyisin voi käydä koulua, koska se maksaa.
Sudanin kansan vapautusliike ja -armeija (SPLM/A) tarttui aseisiin 1983 vaatien valtaosin mustan väestön asuttamalle Etelä-Sudanille itsenäisyyttä, jota pohjoisen arabeja edustava hallitus ei halunnut myöntää.
Jakolinja oli myös uskonnollinen, sillä arabit ovat muslimeja ja etelässä harjoitetaan kristinuskoa ja luonnonuskontoja. Kiista etelässä sijaitsevista öljyvaroista kasvatti roihua.
Tammikuun alkupäivinä Keniassa allekirjoitettu rauhansopimus hahmottelee Sudaniin kansallisen yhtenäisyyden hallituksen, jossa sissit ovat mukana.
Maan eteläosalle se lupaa itsehallinnon SPLM/A:n keulahahmon John Garangin johdolla ja oikeuden päättää kuuden vuoden päästä kansanäänestyksessä, haluaako se pysyä Sudanin osana. Garang toimii siihen asti myös koko Sudanin varapresidenttinä.
Sopimuksen mukaan SPLM/A:n joukot yhdistetään Sudanin armeijaan ja öljytulot jaetaan osapuolten kesken.
Etelä-Sudanin hallinnosta vastaava SPLM/A lupaa panna painoa koulutukselle ja varsinkin tyttöjen saamiselle opintielle.
Garang saapui Rumbekiin tammikuun lopulla ja vakuutti lehdistölle, että liike ei unohda naisia, jotka muodostavat peräti 65 prosenttia alueen väestöstä.
Liikkeen perustuslakiehdotus kiintiöi naisille 25 prosenttia paikoista kaikissa päätöksentekoelimissä. Lisäksi naiset voivat kilpailla miesten kanssa lopuista paikoista, Garang selitti.
Rumbekilainen naisliikkeen aktivisti Aguil de'Chut Deng epäilee Garangin lupauksia naisten aseman kohentamisesta.
Hänen mukaansa naisille oli lupailtu 25 prosentin edustusta päätöksenteossa jo kauan ennen rauhansopimuksen allekirjoittamista, mutta se ei ole toteutunut.
"Haluamme uudelta Sudanilta toimintaa", hän vaatii.
(Inter Press Service)
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia