Fatahin ja Hamasin sopu kaukana | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Fatahin ja Hamasin sopu kaukana

Kahden kilpailevan palestiinalaisjärjestön,
Fatahin ja Hamasin, sovinto näyttää kaukaiselta. Ne sättivät toisiaan
petturuudesta, kidutuksesta ja teloituksista.

Kahden kilpailevan palestiinalaisjärjestön, Fatahin ja Hamasin, sovinto näyttää kaukaiselta. Ne sättivät toisiaan petturuudesta, kidutuksesta ja teloituksista.

Israelin 22 päivää kestänyt hyökkäys Gazaan tuntuu vain kiristäneen jännitystä palestiinalaisryhmien kesken.

Maltillisemmalla Fatahilla on vahva asema Länsirannan virallisessa palestiinalaishallinnossa. Se syyttää Gazaa hallitsevaa islamistista Hamasia jäsentensä murhista ja pahoinpitelyistä alueella.

Hamas puolestaan väittää Fatahin jäsenten auttaneen Israelin armeijaa.

 

Pääpuolueet jakelevat syytöksiä

Gazan riippumaton ihmisoikeuskomissio kehotti tammikuun lopulla palestiinalaisia lopettamaan välittömästi keskinäiset kostoiskunsa, joista se oli saanut raportteja.

Raporttien mukaan alueella on syyllistytty vakaviin pahoinpitelyihin, pakotettu ihmisiä kotiarestiin ja monia ihmisiä on ammuttu jalkoihin lähietäisyydeltä. Komissio ei yksilöinyt tekijöitä tai näiden taustajärjestöjä.

Eräiden gazalaisten kertoman mukaan Hamasin taistelijat muuttivat sodan aikana sairaaloita ja kouluja tilapäisiksi pidätys- ja kidutuskeskuksiksi. Niihin suljettiin kymmeniä Israelin auttamisesta epäiltyjä Fatahin jäseniä ja kannattajia.

Hamasin tiedottaja Fawzi Barhoum kiisti syytökset jyrkästi. Hänen mukaansa Fatah keksi väitteet peitelläkseen sitä, että se itse katseli sivusta Israelin tuhoisaa operaatiota.

Toinen Hamasin edustaja Taher al-Nunu sanoi järjestön tutkivan tietoja joidenkin puolueen rivijäsenten tekemisistä. Hänen mukaansa väkivaltaisuudet olivat klaanien välienselvittelyjä eivätkä tapahtuneet Hamasin käskystä.

"Perheiden välillä voi olla yhteenottoja. Tutkimme tapaukset, joita ei ole monia", hän vakuutti.

Hamasin Barhoum väitti puolestaan, että Fatahia edustava palestiinalaisten presidentti Mahmoud Abbas ja tämän "vakoojat" olivat kertoneet israelilaisille Hamasin sisäministerin Said Siamin liikkeistä. Tämä sai surmansa Israelin ilmavoimien iskussa sodan viimeisellä viikolla.

Fatah kumosi väitteet ja sanoi Hamasin esittävän niitä voidakseen käydä fatahilaisten kimppuun Gazassa.

Uudet vaalit ratkaisemaan tilanne?

Länsirannalla toimiva Birzeitin yliopiston politiikan tutkija Samir Awad epäilee, että Fatahin Hamasia vastaan esittämät kovat syytökset ovat osin politikointia ja yritystä johtaa yleistä mielipidettä harhaan.

"Väitteiden tueksi ei ole todisteita. Abbas on menettänyt valtavasti luottamustaan ja suosiotaan, kun moni palestiinalainen kokee, ettei hän asettunut tiukasti Israelia vastaan Gazan hyökkäyksen aikana", Awad pohtii.

Vuonna 2007 uskottiin yleisesti, että pieni joukko Fatahin jäseniä suunnitteli vallankaappausta palestiinalaisalueita johtanutta Fatahin ja Hamasin yhteishallitusta vastaan. Tarkoitus oli sulkea ulos Hamas, joka oli pärjännyt Fatahia paremmin vuoden 2006 parlamenttivaaleissa.

Lehtitietojen mukaan Gazassa asuneille Fatahin jäsenille toimitettiin aseita, rahaa ja koulutusta Egyptin, Israelin ja Yhdysvaltain tuella.

Hamas esti väitetyn kaappaushankkeen ottamalla vallan Gazassa itselleen kesäkuussa 2007.

Viime aikoina järjestöt ovat kilpailleet myös siitä, kumpi pääsee jakamaan gazalaisille humanitaarista apua, jota on vihdoin saatu alueelle.

Syvästi kaunaiseen ilmapiiriin on vaikea löytää toimivaa sovintoratkaisua. Jerusalemin heprealaisen yliopiston tutkija Moshe Maoz ehdottaa uusia vaaleja palestiinalaisalueille ja arabimaiden rauhanaloitteen toteuttamista.

"Aloite sisältää esitykset yhtenäisyyshallituksen palauttamisesta palestiinalaisalueille ja konfliktin ratkaisemisesta Israelin kanssa", hän sanoo.

Maozin mukaan edistys riippuu paljolti siitä, valitseeko Yhdysvaltain presidentti Barack Obama aiempaa tasapuolisemman linjan Lähi-idässä.

Vaikutusta on myös sillä, millaisen hallituksen Israel saa helmikuun vaaleissa. Maozin mukaan Kadima-puolueen Tsipi Livni olisi palestiinalaisille parempi neuvottelukumppani kuin oikeistolaisen Likudin Benjamin Netanjahu.

"Sovinnon mahdollisuuksiin vaikuttaa myös se, miten paljon Egypti ja muut alueen valtiot pystyvät painostamaan palestiinalaisten puolueita", hän lisää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia