FM Mama antaa äänen Ugandan naisille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

FM Mama antaa äänen Ugandan naisille

Ugandalaisten naisten pyörittämä radiokanava on tervetullut poikkeus miesvaltaisella media-alalla.

(IPS) -- Radioon soittanut nainen antaa vastakkaisen sukupuolen kuulla kunniansa. Puhuja on myyjänä työskentelevä ugandalainen Rose, joka on saanut tarpeekseen flirttailevista miehistä.

Rosen puheen välittää FM Mama, jonka perustajat sanovat sen olevan Afrikan ensimmäinen naisten radioasema. Rose on soittanut Mama Boda Boda -ohjelmaan, jota juontaa rumpali Charles Kabanda.

Ugandalaisten media-alan naisten Umwa-yhdistyksen toiminnanjohtaja Margaret Sentamu Masagazi ja kolme muuta naista perustivat Mama FM:n elokuussa 2001. Nimensä kanava sai Masagazin mukaan siitä, että "kun äiti puhuu, niin kaikki kuuntelevat".

Mama FM:n lähetys kantaa 400 kilometrin säteelle ja tavoittaa yli 13 miljoonaa ihmistä. Masagazi kertoo, että vuonna 2007 tehdyn tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta ugandalaisesta tiesi aseman olemassaolosta ja noin 15 prosenttia kuunteli sitä.

Asiaa ja viihdettä

Mama FM lähettää ohjelmaa 18 tuntia vuorokaudessa, enimmäkseen suorana joko englanniksi, kiswahiliksi tai jollain Ugandan yhdeksästä kielestä.

Suosituimpia ohjelmia ovat perhesuunnittelua, hygieniaa sekä hi-virukseen ja aidsiin liittyviä kysymyksiä käsittelevä Okwerinda, miesten ja naisten suhteita setvivä Papa Mama Round Table, sekä urheilushow Omumuli.

Aiemmin naiset esiintyivät radiossa harvoin ja yleensä stereotyyppisissä rooleissa.

"Kanava ei mielestämme saa olla puolueellinen, koska meillä on yhteisiä asioita miesten kanssa ja ehkä miehet eivät kuuntelisi vain naisille suunnattua radiokanavaa", Masagazi pohtii.

Itse asiassa aseman juontajissa on enemmän miehiä kuin naisia. Ja ainakin Charles Kabandan ohjelmaan miehet soittavat naisia hanakammin.

Ei ahdistelua - eikä palkkaa

Laila Mutebi, 26, juontaa työmatkalaisten suosimaa Evening Voyage -ohjelmaa. Hän toivoo vielä joskus pääsevänsä työhön suuremmalle radioasemalle. "Työn saaminen Ugandassa on vaikeaa, erityisesti jos on nainen ja viihdealalla", hän sanoo.

Masagazi kertoo, että FM Maman juontajat tekevät käytännössä vapaaehtoistyötä. Ammattijournalistina hän hyväksyy ilmaistyön hintana siitä, että naiset saavat äänensä kuuluville. Ugandalainen media-ala on miesvaltainen, ja seksuaalinen häirintä on yleistä.

"Toisin kuin miesten johtamilla asemilla usein, meillä ei vaadita työnhakijalta seksuaalisia palveluksia", Masagazi toteaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia