Hamas etsii tukea muslimimaista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hamas etsii tukea muslimimaista

Lähi-idän palestiinalaisalueiden taloudellinen tilanne heikkenee nopeasti, mikäli perinteiset avustajat pitävät uhkauksensa ja lopettavat vuosittaiset noin miljardin dollarin avustukset palestiinalaishallinnolle. Rahahanojen sulkemisen syynä on Hamas-järjestön vaalivoitto. Hamasin arvellaan etsivän uutta tukea muslimimaista.

Lähi-idän palestiinalaisalueiden taloudellinen tilanne heikkenee nopeasti, jos Israel ja länsimaat toteuttavat uhkauksensa ja sulkevat rahahanat Hamas-järjestön vaalivoiton seurauksena.

Vastoin aiempia uhkauksiaan Israel taipui helmikuun alkupäivinä tilittämään palestiinalaishallinnolle miehitysalueilta tammikuussa kokoamansa vero- ja tullimaksut.

Se uhkaa kuitenkin edelleen lopettaa tilitykset, jos Hamas muodostaa palestiinalaisten hallituksen, kuten uskotaan tapahtuvan lähiviikkoina.

Kyse on kuukausittain noin 55 miljoonan dollarin (dollari on 0,83 euroa) summasta, jonka palestiinalaishallinto tarvitsee palkojen maksuun ja muihin juokseviin menoihin.

Israel yrittää kiristää Hamasia laskemaan aseet, tunnustamaan Israelin valtion oikeuden olemassaoloon ja ryhtymään neuvottelemaan rauhasta.

Samaan aikaan palestiinalaisten tärkeimmät tukijat, Euroopan unioni ja Yhdysvallat, suunnittelevat myös apunsa eväämistä.

Palestiinalaishallinto saa vuodessa noin miljardin dollarin edestä apua 34 eri tukijalta, joiden joukossa on valtioita ja kansainvälisiä järjestöjä. Noin 60 prosenttia rahoista on lähtöisin EU:sta ja loput valtaosin Yhdysvalloista.

"Palestiinalaisten avun ja verotulojen vaarantuminen johtaa laajamittaiseen nälänhätään ja poliittiseen kaaokseen", Länsirannan Birzeitin yliopiston professori Jamil Hilal varoittaa.

Hän muistuttaa, että jo nyt kolmannes työvoimasta on työttömänä ja köyhyys on lisääntynyt, kun Israelin rakentama muuri estää ihmisten ja tavaroiden liikkumisen. Israel perustelee aitamuuriaan itsemurhaiskujen torjunnalla.

Länsirannan ja Gazan palestiinalaisalueilla asuu yhteensä 3,6 miljoonaa ihmistä, joista miltei puolet elää köyhyysrajan alapuolella.

Maailmanpankin raportti joulukuulta kertoo myös, että palestiinalaishallinnon budjettivaje on paisunut 800 miljoonaan dollariin. Pankin mukaan palestiinalaishallinto päätyy tätä menoa suoritustilaan, koska se ei pysty maksamaan palkkoja eikä huolehtimaan peruspalveluista.

Vaalitarkkailijoiden ryhmää palestiinalaisalueella johtanut Yhdysvaltain entinen presidentti Jimmy Carter on ottanut sen kannan, että Hamasille pitäisi antaa mahdollisuus yrittää.

Avun leikkaukset tuottaisivat vain lisää kärsimystä tavallisille palestiinalaisille, kuten poliiseille, opettajille ja terveystyöntekijöille, Carter varoittaa.

Kurjuuden lisääntyminen saattaisi hänen mukaansa johtaa väkivallan uuteen leimahdukseen Israelia vastaan, joka on pidättäytynyt hyökkäysistä vuoden 2004 tulitauosta lähtien.

Hamas sai tammikuun vaaleissa yllättävän maanvyöryvoiton, joka toi sille 76 paikkaa 132-jäseniseen lakiasäätävään neuvostoon.

Parlamenttivaalit olivat ensimmäiset kymmeneen vuoteen, ja ne päättivät edesmenneen Jasser Arafatin Fatah-puolueen 40-vuotisen valtakauden. Fatahin kannatuksen murensivat korruptio ja kyvyttömyys palauttaa järjestystä alueelle.

Hamas on toistuvasti vannonut, että se ei laske aseitaan ennen kuin Israel vetäytyy vuonna 1967 valloittamiltaan alueilta Länsirannalla ja Gazassa. Tarkkailijat Lähi-idässä uskovat, että länsi toteuttaa uhkauksensa ja katkaisee apunsa Hamasilta.

Jerusalemissa toimivassa Israelilais-palestiinalaisessa tutkimus- ja tiedotuskeskuksessa kuitenkin arvioidaan, että Hamas odottaa tilalle tukea muslimimailta, kuten Saudi-Arabialta, Qatarilta ja Iranilta sekä islamilaisilta avustusjärjestöiltä.

"Uskon, että he saavat tarpeeksi rahaa palkkojen maksuun", keskuksessa työskentelevä Gershon Baskin sanoo. Hän kuitenkin epäilee, ettei rahaa investointeihin ja infrastruktuuriin heltiä Lähi-idästä.

Baskin arvioi, että Iranista Hamas voi saada tukijan juuri siksi, että se asennoituu edeltävää palestiinalaishallintoa tiukemmin Israeliin.

Hamas ei kuitenkaan rakenna politiikkaansa pelkän avustusrahan varaan. Se suunnittelee muun muassa kansanedustajien kuukausipalkan puolittamista 3 000 dollarista ja entisten vallanpitäjien väärinkäytösten selvittämistä.

Baskin muistuttaa, että Hamasin talouslinja on vielä käytännössä testaamatta, mutta liike pyrkii selvästi antamaan kuvan edeltäjiään kurinalaisemmasta rahankäytöstä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia