Hauraita valtioita tulee lisää ja entisten kunto heikkenee | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hauraita valtioita tulee lisää ja entisten kunto heikkenee

Hajoamisen partaalla olevien valtioiden määrä
maailmassa on tuplaantunut viiden viime vuoden aikana. Lisäksi osa
hauraista valtioista on heikentynyt entisestään, tuore raportti
paljastaa.

Hajoamisen partaalla olevien valtioiden määrä maailmassa on tuplaantunut viiden viime vuoden aikana. Lisäksi osa hauraista valtioista on heikentynyt entisestään, tuore raportti paljastaa.

Yhdysvaltalaiset Foreign Policy -lehti ja Fund for Peace julkaisevat vuosittain Epäonnistuneiden valtioiden indeksin (Failed States Index), joka mittaa valtioiden heikkoutta pisteluvuilla.

Mitä korkeampi pisteluku, sitä heikompi valtio. Maksimi on 120 pistettä, ja sadan pisteen ylitys ennakoi hajoamista.

Vuoden 2009 tilanteen perusteella 15 valtiota ylitti sadan pisteen rajan, kun niitä tilastoinnin alkaessa vuonna 2005 oli vain 7.

Somalia edelleen heikoin

Heikoimmista valtioista kymmenen sijaitsee Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Loput viisi ovat Afganistan, Irak, Pakistan, Haiti ja Jemen.

"Kärkeen kiilaa entistä enemmän maita, ja siellä ennestään olleet käyvät yhä hauraammiksi", Fund for Peacen johtaja Pauline Baker sanoo.

Hänen mukaansa samojen valtioiden säilyminen listalla vuodesta toiseen kielii ilmiön taipumuksesta kroonistua ja vahvistaa itseään.

Maailman heikoin valtio on jo kolmatta vuotta Somalia. Sitä seuraavat naapurit Tshad ja Sudan, joka saattaa jakaantua kahtia, jos maan eteläosassa toteutetaan ensi vuodeksi luvattu kansanäänestys alueen asemasta.

Neljänneksi sijoittui edellisvuoden kakkonen, Zimbabwe, joka onnistui muodostamaan koalitiohallituksen viime vuoden helmikuussa. Sitä seurasi sotien repimä Kongon demokraattinen tasavalta.

Hauraimpien 15 maan listalle joutuivat Afrikasta myös Keski-Afrikan tasavalta, Guinea, Norsunluurannikko, Kenia ja maanosan runsasväkisin valtio Nigeria sijalla 14.

Hauraat valtiot Yhdysvaltojen ulkopolitiikan keskiössä

Heikkoutta potee myös kolme maata - Afganistan, Irak ja Pakistan - joihin Yhdysvallat on sitonut raskaasti sotilaallisia ja taloudellisia voimavaroja viime vuosikymmenen aikana.

Epäonnistuneiden valtioiden ongelma nousi Yhdysvaltain ulkopolitiikan keskiöön vuoden 2001 syyskuun terrori-iskujen jälkeen, koska ne toimivat usein terrorismin kasvu- tai tukialustana.

Yhdysvaltoja huolestuttaa myös kehitys esimerkiksi Nigeriassa, joka on tärkeä öljyntuottaja. Se sai vuoden 2005 heikkousindeksissä 84,3 pistettä ja sijan 54, mutta siirtyi nyt täpärästi kriittisen sadan pisteen rajan yli lukemalla 100,2.

Bakerin mukaan indeksi ei ole varsinainen ennuste, mutta menneiden vuosien kehityksen tarkastelu voi auttaa arvioimaan valtioiden tulevaisuutta.

Viime aikoina levottomuuksista kärsinyt Kirgisia esimerkiksi oli vuonna 2005 indeksin 65., mutta nousi jo viime vuoden tapahtumien valossa sijalle 45.

Indeksin kärkimaiden pistemäärät ovat nousseet huolestuttavasti. Vuonna 2005 ykkösenä oli sisällissodan koettelema Norsunluurannikko 106 pisteellä, mutta nyt Somalian pistesaalis on peräti 114,3.

Hälyttäväksi luonnehditun 90 pisteen rajan ylitti jo 37 maata tilastoiduista 177:stä.

Näin haurautta mitataan:

Epäonnistuneiden valtioiden indeksi (Failed States Index) rakentuu noin 200 muuttujasta, jotka on ryhmitelty 12 sosiaaliseksi, taloudelliseksi ja poliittiseksi mittariksi.

Mittareina toimivat muun muassa pakolaisuus maan sisällä ja sieltä ulos, väestöpaineet ja vakavat etniset tai uskonnolliset erimielisyydet, elintasokuilu, talouden kehityssuunta, julkisten palvelujen laatu, korruptio, ihmisoikeustilanne ja ulkopuolisten puuttuminen maan asioihin.

Suomen sijoitus on toiseksi viimeinen pisteluvulla 19,3. Perää pitää Norja.

Indeksin tietoja hyödyntävät muun muassa rahoituslaitokset ja matkailualan yritykset omissa riskiarvioissaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia