Hiljaiset hautajaiset Irakin joukkotuhoaseiden tutkinnalle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hiljaiset hautajaiset Irakin joukkotuhoaseiden tutkinnalle

Mitään ei löytynyt, eikä mitään luultavasti myöskään viety Syyriaan.

Tutkimukset Irakin joukkotuhoaseista saivat luultavasti viimeisen niittinsä tiistain vastaisena yönä, kun Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA julkaisi internet-sivuillaan (www.cia.gov) joukon Charles Duelferin tekstejä. Duelfer johti Yhdysvaltain omien asetarkastajien ryhmää, joka julkaisi varsinaisen 1 500-sivuisen raporttinsa viime syksynä.

CIA julkaisi nyt 92 liuskaa Duelferin kirjoittamia liitteitä. Itse pääasiaan niillä ei enää ole paljon lisättävää. Duelfer vain sanoo aikaisempaakin selväsanaisemmin sen, minkä monet eurooppalaiset sanoivat jo ennen Irakin sotaa: Saddam Husseinin aseohjelmat kuivuivat kokoon vuoden 1991 Persianlahden sodan jälkeen.

Duelfer kirjoittaa: "YK:n pakotteet ja Unscomin syvälle tunkeutuvat tarkastukset heikensivät [Irakin] hallituksen kykyä pitää yllä asiantuntemustaan joukkotuhoaseista. 1990-luvun aikana henkilökuntaa siirrettiin siviilituotantoon." (Unscom oli YK:n asetarkastusryhmä.)

Duelferin mukaan tutkimus on nyt viety niin pitkälle kuin mahdollista, eikä joukkotuhoaseita ole löytynyt. Tutkimukset ja pidätettyjen irakilaisten tiedemiesten ja upseereiden kuulustelut eivät enää pitkään aikaan ole tuottaneet mitään uutta tietoa.

Duelferin liitteitä voi pitää aika hiljaisina hautajaisina tutkimuksille, jotka parhaimmillaan työllistivät yli tuhat amerikkalaista ammattimiestä. Ja samalla katoaa viimeinenkin mainen kunnia Irakin joukkotuhoaseita koskevilta väitteiltä, joita Yhdysvaltain hallitus rummutti päivittäin ennen kevään 2003 sotaa.

Nyt voitaneen vetää viimeinen risti myös niille epäilyille, että George W. Bushin hallitus "löytäisi" itse väärentämänsä todisteet Irakin aseista. Aina sentään sekään ei toimi niin kuin pahimmissa aavistuksissa oletetaan.

Syyriaan tuskin
ietiin mitään


Duelferin liitteet puuttuvat yhteen vielä avoinna olleeseen kysymykseen: vietiinkö Irakin joukkotuhoaseet Syyriaan piiloon ennen sotaa? Hänen mukaansa mitään todisteita tällaisesta ei ole löytynyt.

Duelfer ei myöskään pidä todennäköisenä, että Saddamin hallitus olisi järjestelmällisesti vienyt aseitaan Syyriaan. Hän ei kuitenkaan kokonaan sulkenut pois mahdollisuutta, että jotain vähäisempää joukkotuhoaseisiin liittyvää materiaalia olisi salakuljetettu Syyriaan.

Duelfer toteaa, ettei tutkimusten kannalta ole enää tarpeellista pitää pidätettynä Irakin aseohjelmissa aikoinaan työskennelleitä. Hän kuitenkin varoittaa, ettei heitä pidä jättää työttöminä ja pennittöminä oman onnensa nojaan; jotkut muut maat tai terroristijärjestöt voivat olla heidän asiantuntemuksestaan kiinnostuneita.

Duelferin mukaan Irakista saattaa yhä löytyä pieniä määriä kemiallisia aseita, jotka ovat peräisin ajalta ennen vuotta 1991.

Duelferin mukaan ryöstelyn kohteiksi joutuneista laitoksista on varastettu ydinaseisiin liittyvää materiaalia. Osa on luultavasti myyty romuksi ja osa on muunnettu siviilikäyttöön. Silti osa voi olla teillä tietymättömillä alkuperäisessä tarkoituksessaan.

Aivan kokonaan Irak-tutkinta ei ole vieläkään loppunut. Uutistoimisto AP:n mukaan epävirallinen pieni amerikkalaisryhmä tutkii yhä dokumentteja Irakissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia