Ilmastolain toteutus laahaa Meksikossa
Ilmastonmuutosrahastosta ei ole osoitettu senttiäkään hankkeille.
Meksikossa hyväksyttiin laajaa kiitosta saanut ilmastolaki syksyllä 2012. Sen toteutus etenee kuitenkin hitaasti.
Meksiko kärsii jo ilmaston lämpenemisestä monin tavoin, kuten yhä tiheämmin ja tuhoisampina iskevistä myrskyistä, kuivuuskausista, merenpinnan noususta ja hupenevasta luonnon monimuotoisuudesta.
Meksiko hyväksyi ilmastolain ensimmäisten valtioiden joukossa maailmassa. Esimerkiksi Suomessa lain valmistelu on yhä kesken.
Lain tavoitteeksi asetettiin Meksikon kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen 30 prosenttia lähtötasosta vuoteen 2020 mennessä. Vuonna 2050 päästöjen on määrä olla puolet vuoden 2000 tasosta. Maan hiilidioksidipäästöt ovat 748 miljoonaa tonnia vuodessa, mikä on Brasilian jälkeen suurin määrä Latinalaisessa Amerikassa.
Strategia on, rahaa ei
Viime kesänä Meksikon hallitus julkisti 40 vuotta kattavan kansallisen ilmastostrategian. Sen totutuksesta vastaava komissio yhdistää 13 ministeriön väkeä taustatukena on tutkijoilla vahvistettu neuvosto.
Meksiko on myös perustanut lain edellyttämän Ilmastonmuutosrahaston, joka sai 56 000 euron määrärahan hallintokuluihin. Hankkeisiin ei kuitenkaan ole osoitettu senttiäkään. Meksikon 32 osavaltiosta vasta 14 on tehnyt omat ilmastosuunnitelmansa ja päästönsä on mitannut 11.
"Hallitus ei ole onnistunut kokoamaan kaikkia politiikan toimijoita päästöjen vähentämisen taakse", moittii Meksikon Greenpeacen viestintäjohtaja Raúl Estrada.
Vähemmän vai enemmän öljyä
Ilmastolaki kehottaa suosimaan kaasua öljyn sijasta, valjastamaan jätteet energiantuotantoon ja kannustamaan luonnontaloudellisesti kestävää yritystoimintaa.
Hiilidioksidipäästöjä on alettu verottaa noin kahdella eurolla tonnilta kaivosteollisuudessa, fossiilisten polttoaineiden käytössä sekä teräs- ja sementtiteollisuudessa. Vähemmän saastuttavana pidetty maakaasu on verosta vapaa.
Lain hyödyt saattavat kuitenkin kaatua siihen, että Meksiko avasi joulukuussa öljyteollisuutensa ulkomaisille sijoittajille, joiden toivotaan lisäävän öljyn ja liuskekaasun tuotantoa, arvioi Carlos Tornel Meksikon ympäristöoikeuden keskuksesta.
Sähköntuotannon ja -jakelun avaamista kilpailulle hän pitää hyvänä, jos valtio turvaa uusiutuvien energianlähteiden kilpailukyvyn.
Meksikon tavoitteena on tuottaa 35 prosenttia sähköstä muilla kuin fossiilisilla polttoaineilla vuonna 2024. Ydin- ja vesivoima kattavat nyt 17 prosenttia sähköntuotannosta.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia