Ilmastonmuutos näkyy ja tuntuu Himalajalla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ilmastonmuutos näkyy ja tuntuu Himalajalla

"Vuorenhuippujen lumipeite kutistuu, ja jäätiköihin syntyy halkeamia. Lumivyöryjä tapahtuu aiempaa tiuhempaan", nepalilainen vuorikiipeilijä ja Maailman luonnonsäätiön ilmastolähettiläs Dawa Sherpa kertoo.

"Vuorenhuippujen lumipeite kutistuu, ja jäätiköihin syntyy halkeamia. Lumivyöryjä tapahtuu aiempaa tiuhempaan", nepalilainen vuorikiipeilijä ja Maailman luonnonsäätiön ilmastolähettiläs Dawa Sherpa kertoo.

 

Kahdesti Mount Everestin huiputtanut Sherpa ei ole kiivennyt ylös asti pariin vuoteen. Hänen mukaansa muutokset näkyvät kuitenkin selvinä jo perusleirissä, joka sijaitsee 5 380 metrissä.

Sherpa on menettänyt tänä vuonna yhden työntekijän lumivyöryssä. Hän kertoo kuullensa 20 kertaa Everestin huiputtaneelta Appa Sherpalta, että pieniä vesilätäköitä näkee nyt jopa 8 000 metrin korkeudella.

Lumi ja jäätiköt peittävät noin kymmenesosan Nepalin pinta-alasta ja kymmenesosa jokien vedestä tulee jäätiköistä.

Madot jahtaavat omenoita

 


Ilmastonmuutos antaa sulamisen ohella kosolti muitakin merkkejä itsestään, Nepalin metsäministeriössä työskentelevä tohtori Jagadish Chandra Baral muistuttaa.

Tiibetin rajalla sijaitsevalla Mustangin alueella omenoita joudutaan kasvattamaan yhä korkeammalla, jos ne halutaan pitää puhtaina madoista.

Aiemmin puhtaita omenoita saatiin 2 480 metrissä, mutta nyt madot ovat levinneet jo 2 670 metrin korkeudella sijaitseviin tarhoihin, Baral kertoo.

Mustangin alueen Dhe on Nepalin ensimmäinen ilmastonmuutoksen vuoksi evakuoitava kylä. Vesilähteiden kuivuminen on näivettänyt kasvillisuuden ja jättänyt kyläläisten vuohet ilman ruokaa.

Englanninkielinen Republica-lehti kertoi kesäkuussa, että Dhen kaikki 150 asukasta siirretään muualle.

Viaton joutuu kärsimään

 


Nepal ei ole edistänyt ilmaston lämpenemistä juuri lainkaan, mutta se sijaitsee kahden nopeimmin teollistuvan valtion, Kiinan ja Intian, välissä.

YK:n ilmastopaneeli IPCC joutui hiljan myöntämään virheeksi arvionsa, että Himalajan jäätiköt saattavat kadota vuoteen 2035 mennessä. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö ne olisi sulamassa hyvää vauhtia.

Nepalin tiedeakatemian tutkija Madan Shrestha on tarkkaillut maansa jäätiköitä vuodesta 1974.

Hän kertoo järkyttyneensä syvästi Yalan jäätiköltä vuosi sitten otetuista kuvista. Se sijaitsee 5 100 - 5 700 metrin korkeudessa maan keskiosissa.

"Kuva vahvisti, että jäätikön massa oli kutistunut ja sen reunat olivat vetäytyneet huomattavasti", Shrestha sanoo.

Sama havainto on hänen mukaansa tehty muista jäätiköistä.

Nepal ei voi tehdä paljoa hillitäkseen ilmastonmuutosta, joten siihen on yritettävä sopeutua, Shrestha pohtii.

Se tarkoittaa muun muassa patojen vahvistamista ja siirtymistä kuumuutta kestäviin viljalajikkeisiin.

"Meidän on korkea aika sisällyttää ilmastonmuutos kehityssuunnitelmiimme", Shrestha painottaa. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia