Intiassa protestoidaan työpaikallaan raiskatun ja murhatun naislääkärin puolesta
Väkivaltarikoksen uhriksi joutuneelle lääkärille oikeutta vaativat protestit ovat kasvaneet laajemmiksi naisten oikeuksia puolustaviksi mielenosoituksiksi.
- Kuva: Adam Jones / CC BY 2.0 DEED.
Tuhannet ihmiset ovat protestoineet viime päivinä Intiassa naisten oikeuksien ja turvallisuuden puolesta. Alkuviikosta lääkärit ja terveydenhuollon opiskelijat olivat lakossa, ja henkilökunnan protestit ovat senkin jälkeen jatkuneet.
Syynä on Kolkatan kaupungissa maan itäosissa viime viikon perjantaina tapahtunut raiskaus ja murha. 31-vuotias lääkäriharjoittelija löydettiin kuolleena työpaikkansa, valtion sairaalan, seminaarihuoneesta. Hänen kerrottiin menneen saliin lepäämään 36-tuntisen vuoron jälkeen, koska henkilökunnalle ei ollut erillisiä lepotiloja. Salissa ei ollut turvakameroita.
Sairaala väitti naisen tehneen itsemurhan, mutta ruumiinavaus paljasti, että nainen oli murhattu ja raiskattu. Sairaalan epäillään yrittäneen myös tuhota todisteita.
Tapauksesta on pidätetty sairaalan miespuolinen vapaaehtoistyöntekijä. Hänen tosin epäillään olleen epävirallinen opas, joka otti potilailta rahaa nopeamman palvelun vastineeksi, kertoo brittilehti The Guardian.
Tieto tapauksesta levisi sosiaalisessa mediassa, ja sen jälkeen intialaiset ovat lähteneet kadulle Kolkatassa ja myös muissa kaupungeissa poikkeuksellisen sankoin joukoin. He ovat vaatineet oikeutta uhrille sekä laajemmin naisten turvallisuuden parantamista.
Torstaina vietettiin myös Intian itsenäisyyspäivää, mikä antoi pontta mielenosoittajien vaatimuksille.
”Milloin me saamme itsenäisyytemme? Kuinka kauan meidän täytyy tehdä töitä ilman pelkoa? Toiset 50 vuotta?” kysyi eräs opiskelijamielenosoittaja BBC:n mukaan.
Kolkatassa mielenosoittajia vastaan myös hyökättiin ja sairaalaa turmeltiin, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.
Naisiin kohdistuva väkivalta on Intiassa yleistä. Maassa raportoitiin vuonna 2022 päivittäin lähes 90 raiskausta. Vuonna 2012 Intiassa oli laajoja protesteja, kun nuori nainen joukkoraiskattiin ja tapettiin bussissa. Neljä miestä hirtettiin teosta, ja lakeja tiukennettiin sen jälkeen.
Käytännössä asenteet ovat kuitenkin muuttuneet hitaasti. Naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista lakia eikä lakia seksuaalisesta häirinnästä työpaikalla ole pantu kunnolla toimeen, ja työnantajat tekevät vain vähän työkulttuuria parantaakseen, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.
Intian pääministeri Narendra Modi ei ole ottanut tapaukseen suoraan kantaa, mutta hän kritisoi itsenäisyyspäivän puheessaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.
”Naisiin kohdistuvat rikokset pitäisi tutkia nopeasti ja hirviömäisestä käytöksestä naisia kohtaan pitäisi rangaista vakavasti ja nopeasti”, hän sanoi uutiskanava Al-Jazeeran mukaan.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia