Irakin jälleenrakennusrahoilla kiillotettu vain pintaa
Irakin jälleenrakennuksen miljoonaurakoiden avustusdollareilla on kiillotettu vain pintaa, ei vastattu tehokkaasti sairaaloiden todellisiin tarpeisiin, on arvostellut mm. tutkiva journalisti Pratep Chatterjee. Uusien tutkimuspöytien ja maalipintojen sijaan tarvittaisiin kipeämmin lääkkeitä ja monia muita asioita, kertovat myös IPS:n haastattelemat lääkärit.
Bagdadin suurin sairaalakeskus on saanut uutuuttaan hohtavan maalipeitteen. Korea pinta kätkee kuitenkin alleen vähemmän kauniin todellisuuden, sairaalassa työskentelevät lääkärit sanovat.
”Rakennuksemme maalattiin kyllä vaaleanpunaisen ja sinisen sävyihin, mutta mikään ei viittaa siihen, että sairaalan kunnostusta jatkettaisiin”, silmälääkärinä työskentelevä Hammad Hussein kertoo.
Bagdadin ja koko Irakin ehkä arvostetuimmasta sairaalakeskuksesta, Medical Citystä, puuttuu kaikkea. Pyörätuoleja ei ole tarpeeksi ja puolet hisseistä ei toimi.
Hussein sanoo, että potilaista huolehtiminen jää omaisten harteille, sillä sairaanhoitajia ja muuta henkilöstöä ei ole likimainkaan tarpeeksi. Vakavimpana hän kuitenkin pitää huutavaa pulaa lääkkeistä.
”Kun potilas menee hakemaan määräämiäni lääkkeitä apteekista, hänelle kerrotaan ettei lääkkeitä yksinkertaisesti ole saatavilla”, Hussein sanoo. Niin ikään Bagdadissa sijaitseva Yarmoukin opetussairaala on saanut käyttöönsä uusia tuoleja ja tutkimuspöytiä. Lääkärien mielestä montaa muuta asiaa olisi tarvittu paljon kipeämmin.
”Ensin olisi pitänyt rakentaa hissi, jotta liikkumaan kykenemättömät potilaat voitaisiin kuljettaa leikkaussaliin. Potilaita menehtyy siksi, ettei meillä ole antaa heille lääkkeitä. Mitä teen uudella tutkimuspöydällä?”, lääkäri Aisha Abdulla ihmettelee.
Arvostelijoiden mukaan jälleenrakennuksen miljoonaurakoiden avustusdollareilla on kiillotettu vain pintaa, ei vastattu kurjissa oloissa toimivien sairaaloiden todellisiin tarpeisiin.
Tutkiva journalisti Pratap Chatterjee on arvostellut Iraq Inc. -kirjassaan jälleenrakennuksen urakkasopimusten jakoa ja tuloksia.
Urakkasopimuksia tekevä Yhdysvaltain kehitysyhteistyövirasto Usaid tarvitsi lähes vuoden valitakseen sairaaloiden ja terveysasemien kunnostajia, Chatterjee sanoo.
Lopulta Usaid antoi yhden tärkeimmistä urakoista amerikkalaiselle ABT-suuryhtiölle. Sopimuksen arvo on Usaidin internetsivujen mukaan 22 miljoonaa dollaria.
Urakkasopimuksen mukaan yhtiö tukee Irakin terveysministeriötä tarjoamalla terveyspalveluja ja lääkintätarpeita. Lisäksi yhtiö kouluttaa ja rekrytoi sairaanhoitohenkilöstöä sekä kartoittaa erityisesti naisten ja lasten terveydenhoidon tarpeita.
Avustusjärjestöjen raporttien valossa Irakin terveydenhuollon kohentamistoimien tulokset antavat vielä odottaa itseään. YK:n lastenjärjestö Unicef on arvioinut, että noin kahdeksan prosenttia Irakin lapsista kärsii proteiinin puutteesta ja kroonisesta ripulista, jonka aiheuttaa saastunut juomavesi.
Likainen vesi on Irakissa yleinen terveysriski. Suuri osa maan vesi- ja viemärijohdoista on vahingoittunut, joten vesihuolto toimii heikosti. Aliravitsemus on vain pahentunut verrattuna puolentoista vuoden takaiseen tilanteeseen. Unicefin mukaan aliravitsemuksesta kärsii joka neljäs alle viisivuotias irakilaislapsi. Joka kahdeksas lapsi kuolee ennen viidettä syntymäpäiväänsä.
Usaidin Bagdadin edustaja David DeVoss sanoo, että Usaid on tehnyt paljon muun muassa rokotusohjelmien sekä lasten ja äitien terveydenhoidon järjestelyjen hyväksi yhteistyössä Irakin terveysministeriön kanssa.
DeVossin mukaan yli sataa terveyskeskusta on kunnostettu ja terveysministeriö on jakanut proteiinipitoisia keksejä sadoille tuhansille lapsille ja äideille, jotka ovat kärsineet aliravitsemuksesta.
Usaidin mukaan 1 700 vesijohtoa on korjattu, mutta virasto myöntää, että korjattavaa riittää vielä paljon.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia