Israelin vakoiluverkosto uhkaa rauhaa Libanonissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Israelin vakoiluverkosto uhkaa rauhaa Libanonissa

YK:n turvallisuusneuvosto varoittaa, että
Libanonissa toimiva laaja israelilainen vakoiluverkosto uhkaa maiden
välille vuoden 2006 sodan jälkeen syntynyttä haurasta rauhaa.

YK:n turvallisuusneuvosto varoittaa, että Libanonissa toimiva laaja israelilainen vakoiluverkosto uhkaa maiden välille vuoden 2006 sodan jälkeen syntynyttä haurasta rauhaa.

Libanonin kansalaiset ja turvallisuuskoneisto ovat hämmästellen seuranneet, kuinka 30 libanonilaista sotilas- ja poliisiviranomaista on pidätetty osallisuudesta israelilaiseen vakoiluverkostoon, joka on toiminut maassa 1990-luvun alusta.

Vaikka Israelin ja Libanonin välillä on tulitauko, Libanon katsoo edelleen teknisesti olevansa sodassa Israelia vastaan.

Maanpetturuudesta langetetaan Libanonissa kuolemantuomio.

Israel aloitti "Yllätys aamunkoitossa" -koodinimellä tunnetun operaationsa ennen kuin sota puhkesi maiden välille kesäkuussa 2006. Vakoiluoperaation palveluksessa on viime vuosina paljastettu olevan lukuisia kaksoisagentteja.

"Jos vakoilusyytökset vahvistuvat paikkansapitäviksi oikeudessa, se on erittäin vakava Libanonin täysivaltaisuuden loukkaus ja uhka sen turvallisuudelle", YK:n pääsihteeristön Libanonin asioiden koordinaattori Michael Williams sanoo.

Korkea-arvoisia libanonilaisia upseereja on pidätetty vakoojiksi epäiltynä. Pidätettyjen joukossa on kaksi everstiä. Yksi upseeri on paennut perheineen Israeliin.


Kohteena palestiinalaiset ja Hizbollah


Israel on kieltäytynyt kommentoimasta vakoilusyytöksiä.

Israelin mediassa on kuitenkin näkynyt tietoja, että ilman vakoiluverkoston apua Israelin ilmavoimat ei olisi kyennyt torjumaan niin tehokkaasti Hizbollahin ampumia keskimatkan ohjuksia vuoden 2006 sodan aikana.

Monet Hizbollahin miehet myös murhattiin vakoiluverkoston keräämien tietojen avulla.

Israelin tiedustelupalvelun Mossadin agentit murhasivat Hizbollahin johtajan Imad Mughniyehin autopommin avulla Damaskoksessa viime vuonna. Hizbollah on Libanonissa toimiva shiiamuslimien järjestö ja puolue.

Vakoiluverkoston jäsenillä on määräys vakoilla palestiinalaisten järjestöjä ja Hizbollahia.


USA:lta apua Libanonille


Libanonin turvallisuuspalvelun menestys vakoiluverkoston paljastamiseksi on ainakin osaksi Yhdysvaltojen rahoittaman valvontalaitteiston ansiota.

Vuoden 2006 sodasta lähtien Yhdysvallat on antanut Libanonille 700 miljoonaa euroa koulutus- ja teknologiatukea. Tästä 290 miljoonaa euroa on mennyt poliisivoimille.

YK:n turvallisuusneuvosto varoittaa myös, että haurasta rauhaa uhkaa Hizbollahin toiminta valtion valvonnan ulottumattomissa. Israelin apulaisedustaja YK:ssa Danny Carmon sanoo, että turvallisuusneuvoston päätöksellä syntyneen tulitauon ehtoja on mahdotonta kokonaan noudattaa, koska Hizbollah jatkaa aseellista toimintaa päätöksen vastaisesti Etelä-Libanonissa.

Elokuun 2006 tulitauosta lähtien Libanonin joukkoja maan eteläosassa ja Israelin joukkoja Israelin pohjoisosassa erottava Sininen linja on ollut uhattuna murhien, pommi-iskujen ja Israelin Libanonin puolelle tekemien lentojen vuoksi. Hizbollahia on syytetty aseiden salakuljetuksesta.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon vetosi Libanoniin, jotta se estäisi aseiden salakuljetuksen Syyriasta. Ban vetosi myös Israeliin, jotta se vetäisi joukkonsa Sinisen linjan pohjoispuolelta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia