Kamppailu vedestä yltyy Salvadorissa
Nepajan kaupungin asukkaat pelkäävät uuden juomatehtaan kuivattavan pohjaveden, kirjoittaa Edgardo Ayala.
(IPS) -- Kiista vedestä toi naapurikunnan asukkaita elokuussa protestoimaan El Salvadorin pääkaupunkiin. Vastapuolella ovat maailman toiseksi suurin oluenvalmistaja ja parlamentin oikeisto.
"Me olemme jo vanhoja, mutta puolustamme lastemme ja lastenlastemme oikeutta veteen", sanoo banderollia kantava Josefina Escamilla.
San Salvadorin pohjoispuolella sijaitsevan Nejapan asukkaat nousivat huhtikuussa vastustamaan Industrias La Constancia (ILC) -yhtiön uutta vedenottamoa. Virvoitusjuomatehdas on maailman toiseksi suurimman panimoyhtiön SabMillerin tytäryhtiö.
Tehtaalla on Nejapassa jo kaksi vedenottamoa, kolmas uhkaa ympäristönsuojelijoiden mukaan ehdyttää pohjavesivarat.
Tuottoisa tehdas
"Voimme elää ilman sähköä, mutta emme ilman vettä", sanoo Escamilla, joka oli lähtenyt matkaan aamuyöstä ehtiäkseen mielenosoitukseen.
ICL perusti 1999 Nejapaan tehtaan, joka valmistaa muun muassa Coca-Colaa. Nyt yhtiö haluaa kolmannen vedenottamon pulloveden tuotantoon.
Vuodesta 1906 olutta valmistanut ICL on laajentanut valikoimaansa vähitellen virvoitusjuomiin ja vesiin. Yritys siirtyi vuonna 2005 SabMillerille, joka toimii 75 maassa. Yhtiö kertoo ICL:n tulojen kasvaneen viime tilikaudella 30 prosenttia.
Ympäristöaktivistit ovat vedonneet El Salvadorin ympäristö- ja luonnonvaraministeriöön, jotta se epäisi ICL:n hankkeen. Ministeriö ilmoittaa tutkivansa yhtiön ympäristövaikutusten analyysia.
Pohjavesi hupenee
Hydrologi Julio Quiñónezin mukaan ministeriön pohjavesiselvitys vuodelta 2005 osoitti, että Nejapan vedenkäyttö läheni äärirajoja. Pohjavesi karttuu vuodessa 15 miljoonalla kuutiolla ja kulutus on nyt 7–10 miljoonaa kuutiota.
Salvadorin vesi- ja viemärilaitos ilmoitti tammikuussa ICL:lle, ettei uusi vedenottamo aiheuta ongelmia, jos käyttö jää alle 1,1 miljoonan kuution. Ympäristöministeriön mukaan tarve on kuitenkin 1,7 miljoonaa kuutiota. "Asukkaiden huoli on perusteltu", Quiñónez vahvistaa. Hänen mukaansa vesivaraston täyttymistä vaikeuttaa myös alueen metsien katoaminen rakennus- ja viljelyhankkeiden tieltä.
Ei vastauksia
ILC-yhtiö ei vastannut IPS:n haastattelupyyntöön, eikä Salvadorin vesi- ja viemärilaitos suostunut kertomaan, miten yhtiön vedenkäyttöä valvotaan.
Valtion vesilaitosta vuosina 2009-2010 johtanut Francisco Gómez kertoi tuolloin, ettei ICL päästänyt tarkastajia alueelleen. "Yhtiö maksoi vedestä itse ilmoittamiensa käyttölukujen mukaan."
Mielenosoittajat eivät taistele vain ICL:ää vastaan. He yrittävät myös taivuttaa oikeiston kansanedustajat hyväksymään vesilain, joka on parlamentin käsittelyssä.
Lakiesitys julistaa veden kansalliseksi omaisuudeksi, johon kaikilla kansalaisilla on oikeus. Yritysten vedenkäyttöä se säätelee aiempaa tiukemmin. Lakia ajaa presidentti Mauricio Funesin hallitus, joka tuli valtaan 2009 ja on ensimmäinen vasemmistohallitus maan historiassa.
"Uusi laki auttaisi meitä puolustamaan Nejapan vesivaroja", Josefina Escamilla uskoo.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia