Kapinallisten radioasema toimii Misratan kaaoksessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kapinallisten radioasema toimii Misratan kaaoksessa

"Se, joka hallitsee mediaa, hallitsee maata", sanoo Radio vapaa Libya -aseman perustaja Ahmed Hadia.

Libyan kapinallisten äänitorveksi on noussut Radio vapaa Libya, joka toimii vaikeissa oloissa piiritetyssä Misratan kaupungissa. Ohjelmistossa on uutisia, keskusteluja ja musiikkia.

Paikallisradio toimi aiemmin Radio Misratan nimellä ja Gaddafin sääntöjen mukaan. Ohjelmasisältöjä valvottiin tarkoin, ja toisinajattelu oli kiellettyä.

Kaikki muuttui, kun kapinalliset ottivat radioaseman haltuunsa 21. helmikuuta. "Aloitimme toiminnan nostattaaksemme kansallistunnetta", Radio vapaan Libyan perustaja Ahmed Hadia kertoo.

Radio toimii myös propagandavälineenä yrittäessään houkutella Gaddafin kannattajia vaihtamaan puolta.

"Se, joka hallitsee mediaa, hallitsee maata. Jos radio olisi vaiennut, kun Gaddafin joukot häädettiin Misratasta, olisi syntynyt vaikutelma, ettei kukaan hallitse tilannetta", Hadia selittää.

Tekijöistä ei ole pulaa

Ohjelmantekijöitä löytyi helposti. Opettajat, virkamiehet, akateeminen väki ja muut sitoutuivat hankkeeseen, vaikka monilla ei ollut aiempaa kokemusta radiotyöstä.

Myös yleisö soittaa innoissaan keskusteluohjelmiin kokiessaan, että sana on vihdoinkin vapaa.

"Meille soitti jopa muutama Gaddafin kannattaja, ja annoimme heidänkin puhua vapaasti", yliopiston opettajasta radiojuontajaksi muuttunut Salim Betmal kertoo.

Toiminta laajenee, kun kirjeenvaihtajia lähetetään eri rintamalohkoille. Tavoitteena on pitää pelon kiihdyttämä huhumylly aisoissa todenmukaisilla uutisilla.

"Voimme valita innostavia uutisia, mutta emme valehtele. Asia kerrotaan suoraan tai ei ollenkaan", Betmal vakuuttaa.

Hyökkäysten kohteena

Gaddafin koneet yrittivät pommittaa radioasemaa kahdesti ennen kansainvälisen lentokieltoalueen julistamista. Rakennuksen seinät ovat täynnä tulituksen jälkiä. Myös aseman antenni koetettiin räjäyttää, ja salamurhaajat vaanivat henkilökuntaa.

"Tarkastusasemalla pidätettiin mies, jolla oli ase ja runsaasti käteistä. Mies tunnusti myöhemmin, että hänet oli palkattu tappamaan Ahmed Hadia", Betmal sanoo.

Radion väki raivasi itselleen uusia kulkureittejä taloon välttääkseen pääovelle tähdänneet sala-ampujat. Toimituksen paikkaa vaihdettiin pariin otteeseen.

Hyökkäykset säikyttivät joitakin, mutta radion perustajat jatkoivat työtään. Eräs insinööri järjesti FM-taajuuden rinnalle AM:n, joten asema saattaa kuulua kirkkaina päivinä Euroopassa asti.

Hyvää huomenta Libya

"Gaddafin valtakaudella hänen nimensä mainittiin useimmissa isänmaallisissa lauluissa. Meillä oli työ ja tuska löytää tunnussävel, jossa esiintyy vain maan nimi", Hadia kertoo.

Aseman lippulaivana toimii Hyvää huomenta Libya- ohjelma, jossa kerrotaan tuoreimmat uutiset rintamalta, haastatellaan kapinallisjohdon jäseniä ja annetaan käytännön tietoa ruoan ja veden saatavuudesta ja tilanteesta kaupungissa.

Muut ohjelmat keskittyvät moraalin ylläpitoon. Suojelijat-sarja kertoo vapaaehtoisten työstä eri puolilla kaupunkia. Uskonnollisissa ohjelmissa saarnataan kärsivällisyyttä tuleviin palkintoihin vedoten.

Länsi-Libyan kapinakeskus

  • Misrata on Libyan kolmanneksi suurin kaupunki. Se sijaitsee parisataa kilometriä Tripolista itään, ja asukkaita on noin 122 000. Kaupungin vauraus on perustunut terästeollisuuteen ja vilkkaaseen satamaan.
  • Misrata on ainoa kapinallisten hallitsema kaupunki Länsi-Libyassa. Muammar Gaddafin joukot ovat piirittäneet Misrataa yli kaksi kuukautta, ja siellä käydyt taistelut kuuluvat Libyan sisällissodan verisimpiin. Gaddafin joukot ilmoittivat äitienpäivän aattona tuhonneensa Misratan polttoainevarastot.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia