Katseet keittiöön Mosambikissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Katseet keittiöön Mosambikissa

Biopolttoaineella toimiva ruotsalaisliesi on tullut markkinoille Maputossa.

Pyöräntarakalle lastatut valtavat puuhiilikääröt ovat yleinen näky Mosambikin teillä. Polttoaine päätyy useimmiten keittiöön.

Mosambikin 24 miljoonasta asukkaasta 80 prosenttia turvautuu yhä puuhiileen keittopuuhissa. Puuhiiltä valmistetaan kuumentamalla puuta maamiilussa. Menetelmä hävittää metsää, ja puuhiilen poltto kodeissa vapauttaa epäterveellisiä savukaasuja.

Metsien suojelu ja ilmastonmuutoksen torjunta tarjoavat markkinaraon biopolttoainetta käyttävälle Cleanstar-liedelle, joka tuli myyntiin tänä vuonna pääkaupungissa Maputossa.

Cleanstar on kansainvälinen liikeyritys, joka sanoo etsivänsä kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja yhdessä kehitysmaiden pienviljelijöiden kanssa.

Lieden polttoaine on etanoli, jota valmistetaan yleensä ruokakasvina viljellystä maniokista ja sen hylätyistä osista.

Kodin uusi statussymboli

Savuton liesi saa kiitosta Maputon Mavalanen alueella, jossa sen myynti aloitettiin. "Kädet eivät likaannu ja ruoka valmistuu nopeasti", isoäiti Rosa Lina Manhiça kehuu.

Lieden kehitti ruotsalainen Dometic, ja se on ollut jo laajalti käytössä Etiopian pakolaisleireillä.

"Cleanstar-liesi muistuttaa sähköhellaa, josta moni nainen Mosambikissa unelmoi. Siitä voi tulla kodin statussymboli", firman myyntijohtaja Thelma Venishand kertoo.

"Lieteen ollaan tyytyväisiä, kun savun aiheuttama päänsärky on poissa, mutta hinta on ongelma", kotiäiti Maria Douça sanoo.

Hinta on jo painettu tukiaisilla 24 euroon, mutta sekin vastaa yhä pienituloisen viikkopalkkaa.

Pienviljelijät mukaan

Cleanstarin rakentama biopolttoainetehdas käynnistyi toukokuussa lähellä Beiran satamaa. Tehdas käyttää aluksi Etelä-Afrikasta tuotua maniokkia. Jatkossa raaka-aine aiotaan kasvattaa läheisessä Savanen kylässä, jonka köyhät pienviljelijät ovat eläneet kädestä suuhun.

Cleanstar tarjoaa viljelijöille kestävän maatalouden mallia, jossa vuoroviljellään maniokkia, durraa ja vihanneksia sekä palautetaan rannikolta 20 vuoden aikana kadonnut metsäpeite.

Kyläläisiä hanke kiinnostaa, mutta he ovat myös nähneet monen ulkopuolisten tuoman projektin kuihtuvan.

Seitsemän lapsen äiti Ana Antonio on mukana Cleanstarin hankkeessa ja odottaa innolla sen hyötyjä. Odotusaikana hän turvaa kuitenkin vanhoihin konsteihin.

"Jatkamme puuhiilen valmistusta. Lasten koulunkäynti tulee kalliiksi, ja sen jatkuminen on turvattava", Antonio sanoo.

Tuottoa pyramidin pohjalta

Mosambikissa kaupattavan Cleanstar-lieden polttoaineena on etanoli. Etanolin valmistuksessa tarvittavat entsyymit tuottaa tanskalainen biojätti Novozymes, joka toivoo menetelmän leviävän eri puolille Afrikkaa.

Novozymes-yhtymän puheenjohtaja Steen Riisgaard pitää hanketta oivana esimerkkinä uudenlaisista pyramidin pohja (BOP) -hankkeista. Niihin ryhtyvät suuryhtiöt uskovat, että on mahdollista tehdä voitollista bisnestä maailman köyhimmän väestönosan kanssa.

Maailman väestöpyramidin pohjan lasketaan käsittävän neljä miljardia ihmistä.

Mosambikin faktat:

  • Rannikkovaltio Itä-Afrikassa
  • Asukkaita 23,9 miljoonaa
  • Alle 1,25 dollarilla päivässä eläviä 60,0 prosenttia
  • Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 55,1 prosenttia
  • Hiilidioksidipäästöt (tonnia/asukas) 0,1
  • Vrt. hiilidioksidipäästöt Suomi 10,7 USA: 17,3
  • Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 184/187

(Lähde: YK)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia