Kehityskysymyksistä viestiminen uhkaa vaikeutua – ulkoministeriö pohtii tukimuutosta
Ulkoministeriö aikoo jälleen muuttaa viestintä- ja globaalikasvatustukea, jolla muun muassa tiedotetaan suomalaisille kehitysmaita koskevista kysymyksistä.
Viestintä- ja globaalikasvatustukea myönnettiin tälle ja ensi vuodelle yhteensä 1,4 miljoonaa euroa. Kuva: Pascal Volk / CC BY-SA 2.0.
Ulkoministeriö suunnittelee lakkauttavansa nykymuotoisen viestintä- ja globaalikasvatustuen. Sillä on rahoitettu järjestöjen tiedotus- ja kasvatustyötä, joka liittyy kehitysyhteistyöhön ja globaaleihin kehityskysymyksiin.
Suomalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestö Kepa kertoi tänään, että ministeriö neuvottelee tuen siirtämisestä Opetushallitukselle, joka myöntäisi tukea koulujen ja järjestöjen yhteishankkeisiin. Tukeen on aiemmin sisältynyt myös viestinnällisiä hankkeita, mutta niiden tilanne on vielä auki.
Mikäli muutos tapahtuu, järjestöjen omaehtoinen työ on uhattuna, sillä tuen hakijoina olisivat pääasiassa kunnat ja oppilaitokset. Lisäksi tuki rajattaisiin vain kouluyhteistyöhön, mikä sulkisi monet kohderyhmät tuen ulkopuolelle, Kepa sanoo.
”Globaalin oikeudenmukaisuuden ja kestävän kehityksen edistäminen ei ole vain lasten ja nuorten asia, vaan järjestöt ovat tehneet globaalikasvatusta paljon myös nuorten, aikuisten ja erilaisten ammattiryhmien, kuten opettajien, toimittajien ja yritystoimijoiden parissa”, tiedotteessa todetaan.
Ulkoministeriö on haikaillut viime vuosina eroon hallinnollisesti raskaasta viestintä- ja globaalikasvatustuesta. Se leikkasi tukea tänä vuonna. Vuosille 2017–2018 myönnettiin tukea yhteensä 1,4 miljoonaa euroa, mikä kaksi kolmasosaa aiempaa vähemmän, mikäli verrataan kahden edellisen vuoden tukea. Tuensaajien joukosta putosivat esimerkiksi uutistoimisto IPS sekä yritysvastuuta seuraava Finnwatch.
Maailma.net kuuluu viestintä- ja globaalikasvatustuen saajiin.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia