Kiina nousemassa kulutuksen supervallaksi
Kiina kirii ennätysmäisen talouskasvunsa ansiosta Yhdysvaltoja kiinni maailman suurimpana luonnonvarojen käyttäjänä. Myös yksittäisten kiinalaisten kulutuksen tahti kiihtyy huolestuttavasti, tuore Earth Policy Instituten raportti varoittaa. Kiinan vimmattu kasvutahti voi johtaa luonnonvarojen kestämättömään käyttöön, pelkää raportin laatinut Lester Brown.
Kiina kirii ennätysmäisen talouskasvunsa ansiosta Yhdysvaltoja kiinni maailman suurimpana luonnonvarojen käyttäjänä. Myös yksittäisten kiinalaisten kulutuksen tahti kiihtyy huolestuttavasti, tuore raportti varoittaa.
"Kiina ei ole enää pelkkä kehitysmaa. Se on nouseva taloudellinen supervalta. Jos viime vuosisata oli amerikkalainen, tästä näyttää tulevan kiinalainen", raportin laatinut Lester Brown sanoo.
Hänen perustamansa Earth Policy Institute julkaisi selvityksen otsikolla Kiina korvaa Yhdysvallat maailman suurimana kuluttajana. Brown pelkää, että Kiinan vimmattu kasvutahti voi johtaa luonnonvarojen kestämättömään käyttöön.
Hänen mukaansa länsimaisen teollisen kehityksen malli, jota leimaavat fossiilisten polttoaineiden käyttö, yksityisautoilu ja kertakäyttötalous, ei voi toimia Kiinassa.
Jos esimerkiksi paperin kulutus henkeä kohti nousisi Kiinassa Yhdysvaltojen tasolle, kaikki maailmassa tuotettu paperi ei riittäisi.
Brown muistuttaa, että Kiina on jo kansakunnan tasolla ohittanut amerikkalaisen kulutustason useiden tärkeiden luonnonvarojen osalta. Jos vastaava taso saavutettaisiin henkeä kohti laskettuna, kokonaiskulutus nelinkertaistuisi nykyisestä, hän pohtii.
Raportin mukaan Kiina käyttää jo neljää viidestä tärkeimmästä hyödykkeestä Yhdysvaltoja enemmän. Ne ovat vilja, liha, hiili ja teräs. Viidettä eli öljyä Yhdysvallat kuluttaa yhä kolmikertaisen määrän Kiinaan verrattuna.
Suunta on kuitenkin öljynkin osalta sama. Kun sen käyttö kasvoi Yhdysvalloissa vuosina 1994-2004 viisitoista prosenttia, Kiina tuplasi oman öljynkulutuksensa ja nousi Japanin ohi tilaston kakkoseksi.
Toista fossiilista polttoainetta, hiiltä, Kiina kuluttaa 800 miljoonaa tonnia vuodessa, kun Yhdysvalloille riittää noin 570 miljoonaa tonnia.
Siksi "on vain ajan kysymys, milloin Kiinasta tulee maailman johtava hiilidioksidipäästöjen lähde. Pian maailmassa on kaksi suurta ilmaston pilaajaa", raportti huomauttaa.
Viljaa kiinalaiset popsivat jo noin sata miljoonaa tonnia amerikkalaisia enemmän. Kiina johtaa vehnän ja riisin syönnissä, mutta maissia Yhdysvallat käyttää enemmän.
Televisioita ja matkapuhelimia 1,3 miljardin asukkaan Kiinassa on jo lukuisammin kuin 261 miljoonalla amerikkalaisella.
Moottoriajoneuvoja Kiinassa pärisi vuoden 2003 tilaston mukaan vasta 24 miljoonaa eli reilu kymmenesosa amerikkalaisten autokannasta. Ero on kuitenkin kutistumassa, sillä autojen myynti on kaksinkertaistunut Kiinassa kahden viime vuoden aikana.
Kiina tuo nykyisin ulkomailta suunnattomat määrät erilaisia raaka-aineita metalleista puutavaraan ja puuvillaan. Esimerkiksi terästä kuluu yli tuplasti Yhdysvaltoihin verrattuna.
Kiina-vetoinen kysynnän raju kasvu on nostanut sekä monien raaka-aineiden maailmanmarkkinahintoja että kuljetustaksoja.
Henkeä kohti lasketut tulot ovat Kiinassa vasta 5 300 dollaria, kun amerikkalaiset ansaitsevat noin seitsenkertaisesti eli 38 000 dollaria vuodessa.
Raportti kuitenkin ennustaa kiinalaisten tulojenkin nousevan ennätysvauhtia, mikä tietää lisää menekkiä elintarvikkeille, energialle, raaka-aineille sekä kulutustavaroille.
Samaan aikaan kiinalaisen pääoman vaikutus Yhdysvaltain velkaisessa taloudessa voimistuu. Raportti varoittaakin, että jos Kiina jonakin päivänä suuntaisi ylijäämäpääomiaan jonnekin muualle, USA:n talous joutuisi vaikeuksiin.
Näkyvimmät osoitukset Kiinan taloudellisesta vahvuudesta ovat sen ennätyskorkea säästämisaste ja Yhdysvaltain-kaupan ylijäämäisyys. Kiina ostaa Japanin rinnalla nykyisin Yhdysvaltain valtion obligaatioita, joilla maa rahoittaa historiansa suurinta budjettivajetta.
(Inter Press Service)
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia