Kiinan talouden enteillään ohittavan Yhdysvallat | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kiinan talouden enteillään ohittavan Yhdysvallat


Kiinan talous ohittanee Yhdysvallat vuonna 2035
ja saattaa vuonna 2050 olla kaksi kertaa niin suuri kuin Yhdysvaltojen
talous, ilmenee Maailmanpankin entisen ekonomistin ja Yhdysvaltojen
valtionvarainministeriön entisen Kiina-asiantuntijan tuoreesta
raportista.

Kiinan talous ohittanee Yhdysvallat vuonna 2035 ja saattaa vuonna 2050 olla kaksi kertaa niin suuri kuin Yhdysvaltojen talous, ilmenee Maailmanpankin entisen ekonomistin ja Yhdysvaltojen valtionvarainministeriön entisen Kiina-asiantuntijan tuoreesta raportista.

Raportin laatineen Albert Keidelin mukaan Kiinan kolme vuosikymmentä jatkunut kymmenen prosentin talouskasvu pysyy yllä myös seuraavat parikymmentä vuotta. Sen jälkeen vauhti hiljenee asteittain kolmeen prosenttiin vuoteen 2070 mennessä. Samaan aikaan Yhdysvaltojen kasvu pysyy kolmessa prosentissa.

Kasvua saattavat hidastaa sosiaaliset levottomuudet, korruptio ja makrotalouden huono hoito, mutta Keidelin mukaan Kiinan johto on osoittanut pystyvänsä selviytymään niistä.

Keidel sanoi tiedotustilaisuudessa laatineensa ennusteensa kuvaamaan Kiinan hidasta kasvua.

 

Talous vaikuttaa maailmanpolitiikkaan

Tällaisen suurtalouden vaikutus ulottuu kaikkiin kansainvälisiin suhteisiin.

Keidel ennustaa, että YK:n ja muiden kansainvälisten instituutioiden päämajoja siirretään Kiinaan. Kakkossijalle jäävät Yhdysvallat ja Eurooppa joutuvat tekemään kompromisseja.

Sotilaallisesti Yhdysvallat pysyy johtoasemassa. Sillä on satoja tukikohtia ympäri maailmaa ja Kiinan ympäristössä, ja sen asearsenaali on paljon suurempi kuin Kiinalla. Mutta Kiinan talouden suuruus vuosituhannen puolivälissä panee Yhdysvaltojen päättäjät miettimään tarkkaan ratkaisujaan.

 

Talous riippumaton vientituloista

Keidelin johtopäätös on, että Kiinan talouskasvu ei perustu vientiin vaan kotimaiseen kysyntään ja investointeihin. Yleensä Kiinan talouskasvun sanotaan perustuvan vientiin ja hidastuvan lähitulevaisuudessa, koska kansainväliset markkinat eivät pysty enää ostamaan sen tuotteita samaan hintaan.

Kauppa on ollut Kiinan kehityksessä tärkeällä sijalla, mutta maa ei ole riippuvainen viennistä. Kun sen tärkein vientimarkkina Yhdysvallat on kukoistanut, Kiinan kasvu on hidastunut ja kun Yhdysvaltojen kasvu on hidastunut, Kiinan kasvu on nopeutunut. Kuvio on täysin päinvastainen kolmen muun suuren vientimaan, Japanin, Etelä-Korean ja Saksan kohdalla.

Kiinan korkeat kasvuluvut pysyvät yllä, koska se aloitti niin matalalta kehityksen tasolta toteuttaessaan ensimmäisiä talousuudistuksia 1970-luvulla. Japaniin ja Etelä-Koreaan verrattuna Kiina on vieläkin taloudellisen ja poliittisen kehityksen varhaisvaiheessa.

 

Avoin maailmalle, rohkaiseva yrittäjille

Kiina tunnetaan muun muassa ruoan ja elektroniikan tuotannostaan.


Kiinan talous on ollut avoin globaalille kilpailulle. Sen johtavat alat tuovat maahan uusinta teknologiaa ja vahvistavat näin kilpailukykyään. Keidelin mukaan Japani ja Etelä-Korea eivät ole toimineet näin.

Kiinan talous on luonut palkitsemisjärjestelmän, joka rohkaisee ottamaan riskejä ja tekemään kovasti työtä. Keidel sanoo, että valtion kontrollista huolimatta Kiinan suuryritykset ovat rahantekokoneita.

Kiina tulee ilmeisesti käsittelemään köyhyyttä, kasvavaa eriarvoisuutta ja ympäristön saastumista samaan tapaan kuin Japani ja Etelä-Korea, joissa ongelmiin on pystytty puuttumaan.

Korruptio kommunistipuolueessa voi osoittautua Akilleen kantapääksi. Keidel kuitenkin toteaa, ettei se ole tähänkään saakka hidastanut talouskasvua ja tuskin tekee sitä jatkossakaan.

Mitä puolueen valtaan tulee, se on kehittynyt yhden miehen autoritaarisesta järjestelmästä teknokraattiseksi yhteisjohdoksi, joka on ottanut käyttöön osallistavan hallitsemistavan. Se voi johtaa nykyistä laaja-alaisempaan vaalijärjestelmään Etelä-Korean ja Taiwanin tapaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia