Kun Irineos I Jerusalemin myi
Palestiinalaisten aluetta Vanhassakaupungissa nakerretaan talo talolta. Kreikkalaiskatolisen rötöspatriarkan salaiset kiinteistökaupat uhkaavat kansanryhmien välistä herkkää tasapainoa Jerusalemissa.
Pari kuukautta jatkunut kiehunta Jerusalemin kreikkalaiskatolisessa patriarkaatissa huipentui viime perjantaina siihen, että patriarkaatin synodi antoi potkut johtajalleen, patriarkka Irineos I:lle.
Irineos poistui palatsistaan perjantaina, mutta palasi sinne lauantaina israelilaisten poliisien suojaamana. Hän kieltäytyy hyväksymästä erottamistaan.
Kiistan takana on Irineoksen salassa tekemä sopimus, jolla patriarkaatti vuokrasi kolme omistamaansa kiinteistöä Jerusalemin Vanhassakaupungissa 198 vuodeksi juutalaiselle sijoittajaryhmälle. Israelilainen Maariv-lehti paljasti sopimuksen maaliskuussa.
Siirtokuntalaiset
ijoittajien takana?
Vuokrasopimuksen hinnaksi oli sovittu huikeat 105 miljoonaa euroa. Tämä paljastaa, etteivät liikehuoneistoja sekä Imperial- ja Petra-hotellit sisältävät kiinteistöt ole mitä tahansa röttelöjä.
Eivätkä ne totisesti olekaan. Ne sijaitsevat äärimmäisen tulenarassa kohdassa Jaffan portin lähellä, Vanhankaupungin kristittyjen, muslimien ja armenialaiskorttelien leikkauspisteessä.
Kyseiset kiinteistöt kuuluvat arabipuolelle. Niillä on tähän saakka ollut palestiinalaiset vuokralaiset. Esim. Imperial-hotellia pyörittävä Abu Walid Dijani katsoo kreikkalaiskatolisen kirkon taanneen hänen isälleen vuonna 1949 hotellin vuokraoikeuden kolmen sukupolven ajaksi.
Sijaintinsa vuoksi näistä muutamasta kaupasta ja kahdesta hotellista on tullut osa maailmanpolitiikkaa. Niiden kohtaloa pähkäillään parhaillaan useassa pääkaupungissa.
Monet epäilevät, ettei nimettömänä esiintyvä "juutalainen sijoittajaryhmä" toimi pelkän liikevoiton toivossa, vaan että sen takana todellisuudessa ovat siirtokuntalaisten järjestöt.
Siirtokuntalaisten järjestöt ovat vähä vähältä vallanneet sillanpääasemia Itä-Jerusalemin arabikortteleissa. Nyt niissä asuu 1 800 juutalaista 230 000 arabin joukossa.
Siirtokuntalaisten tarkoituksena on estää mahdollisen tulevan rauhansopimuksen yhteydessä palestiinalaisten haave Itä-Jerusalemista Palestiinan valtion pääkaupunkia.
Kytkentä Palestiinan
altion rajoihin
Itä-Jerusalemin vyöryttäminen palvelee samalla lailla palestiinalaisten toiveiden tyhjäksi tekemistä kuin Israelin valtion parhaillaan tekemät ns. turva-aidan linjaukset Jerusalemin ympärillä sekä Maale Adumimin siirtokunnan kasvattaminen kiinni kaupungin itälaitaan.
Siksi monet epäilevätkin, että Israelin hallitus saattaa olla epäsuorasti kreikkalaiskatolisen kirkon kanssa tehdyn vuokrasopimuksen taustalla. Vuokrasumma on niin suuri, etteivät siirtokuntalaiset ole tavallisesti liikutelleet sellaisia.
Israelin hallitus on luonnollisesti jyrkästi kiistänyt nämä mm. israelilaisissa lehdissä esitetyt epäilyt.
Tällaiset hankkeet ovat ristiriidassa ns. rauhanprosessin periaatteiden kanssa. Näiden mm. tiekartassa sovittujen periaatteiden mukaan osapuolten pitäisi säilyttää nykyinen status quo mahdolliseen rauhansopimukseen saakka eikä viedä maata toisiltaan.
1990-luvulla kreikkalaiskatolinen kirkko myi yhden Pyhän Haudan kirkon lähellä sijaitsevan jerusalemilaiskiinteistön siirtokuntalaisille. Myöhemmin kävi ilmi, että kaupan todellinen rahoittaja oli Israelin asutusministeriö, joka oli käyttänyt välikätenä ulkomaille rekisteröityä yhtiötä.
Patriarkaatti
so maanomistaja
Kreikkalaiskatolinen Jerusalemin patriarkaatti - koko nimeltään Jerusalemin, Palestiinan, Syyrian, Transjordanian, Galilean Kanaaninmaan ja Pyhän Siionin patriarkaatti - on Israelin valtion jälkeen Israelin toiseksi suurin maanomistaja. Jerusalemin Vanhastakaupungista sen arvioidaan omistavan noin viidenneksen.
Patriarkaatti on myynyt tai vuokrannut useita tärkeitä maa-aluetta israelilaisille. Mm. Israelin parlamenttirakennus sijaitsee tällaisella maalla.
Patriarkaatin seurakuntiin kuuluu 200 000 ihmistä, jotka ovat pääasiassa palestiinalaisia. Patriarkaatin johtotehtäviä pitävät kuitenkin hallussaan kreikkalaissyntyiset Pyhän Haudan veljeskunnan jäsenet.
Patriarkaatti on toiminut 400-luvulta lähtien. Sen päämieheksi valittavan patriarkan on nykyään saatava hyväksyntä niin Israelin ja Jordanian hallituksilta kuin palestiinalaishallinnoltakin.
Irineos I on 65-vuotias kreikkalaissyntyinen kirkonmies, joka valittiin vuonna 2001 Jerusalemin järjestyksessään 140. patriarkaksi. Patriarkaatin sisällä on käyty armotonta valtataistelua käänteillä, jotka tuskin ovat mahdollisia muualla kuin vanhoissa sivistysmaissa.
Kreikkalaisten
angsterien matkassa
Israelin hallitus kieltäytyi aluksi tunnustamasta Irineosta Jerusalemin patriarkaatin päämieheksi. Sen mielestä Irineoksella oli liian läheiset suhteet Jasser Arafatiin.
Israelin hallitus tunnusti Irineoksen viimein 2004, mutta israelilainen oikeusistuin kumosi päätöksen tänä vuonna. Oikeuden perusteluna oli se, että Irineos oli voittanut patriarkanvaalin kreikkalaisten ammattirikollisten avulla.
Irineoksin taustavoimaksi mainittiin mm. heroiinikauppias Apostolos Vavilis. Häntä pidettiin Kreikan etsityimpänä rikollisena ennen kuin hänet pidätettiin huhtikuussa Italiassa.
Vavilis on yksi keskeisistä hahmoista emä-Kreikan kirkkoa ravistelevassa, sen historian pahimpiin kuuluvassa kriisissä. Vavilista pidetään kirkon päämiehen, arkkipiispa Hristodoulosin liittolaisena. Useita johtavia papiston jäseniä epäillään mm. seksuaalirikkomuksista sekä antiikkitavaroiden salakuljetuksesta.
Vielä pakosalla ollessaan Vavilis kertoi julkisuudelle, että Irineos oli luvannut hänelle 300 000 euroa kilpailijoidensa mustamaalaamisesta, mutta olikin jättänyt maksun suorittamatta. Kampanjaan kuului mm. homoseksuaalisuusvihjailuja kilpailijoista sekä perätön väite, että Irineoksen pääkilpailija, arkkipiispa Timoteus olisi palkannut palestiinalaisen palkkamurhaajan tappamaan Irineoksen.
Ravistelee
oko kirkkoa
Irineos antoi patriarkaattinsa talousasiat Nikolas Papadimasin hoidettavaksi. Papadimas katosi sen jälkeen kun hänen oli epäilty pimittäneen puoli miljoonaa euroa patriarkaatin kassasta.
Papadimaskin on antanut pakopaikastaan haastatteluja. Hänen mukaansa Vanhankaupungin kiinteistökaupat olivat Irineoksen hyväksymiä ja niiden tarkoitus oli ilmeisesti hankkia Israelin hallituksen tunnustus Irineokselle.
Niin Kreikka, Jordania kuin palestiinalaishallintokin ovat asettaneet tutkimusryhmät selvittämään Jerusalemin patriarkaatin kiinteistökauppoja.
Sopassa on mukana myös kreikkalaiskatolisen kirkon ylin päämies, Istanbulin ekumeeninen patriarkka Bartolomeus, joka on asettanut työryhmän etsimään ratkaisua Jerusalemin patriarkaattiin.
Irineoksen erottanut synodi asetti perjantaina hänen tilalleen patriarkaatin väliaikaisiksi johtajiksi kolmen miehen ryhmän. Sen edustajat ovat sanoneet, ettei juutalaisten sijoittajien kanssa tehtyä kolmen kiinteistön vuokrasopimusta voi enää peruuttaa.
Julkaisija: KU
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia