Kuubassa suojaudutaan hurrikaaneilta ekorakentamisella | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kuubassa suojaudutaan hurrikaaneilta ekorakentamisella

Kuubaa kroonisesti koettelevat asunto-ongelmat kärjistyvät joka vuosi kesä-marraskuulle ajoittuvalla hurrikaanikaudella. Ratkaisuja etsitään nyt kierrätetyistä rakennusmateriaaleista, jotka tuntuvat kestävän myrskyjä tavallisia paremmin. Lisäksi ainekset ovat edullisia ja elementit voidaan valmistaa lähellä rakennuskohteita työllistäen paikallista väkeä.

Kuubaa kroonisesti koettelevat asunto-ongelmat kärjistyvät joka vuosi kesä-marraskuulle ajoittuvalla hurrikaanikaudella. Ratkaisuja etsitään nyt kierrätetyistä rakennusmateriaaleista, jotka tuntuvat kestävän myrskyjä tavallisia paremmin.

"Olen onnekas, kun minulla on talo. Aiemmin myrskytuulet tapasivat viedä meiltä katon, mutta nyt olemme turvassa siltäkin", kertoo Felicia Lezcano, joka asuu aivan rannan tuntumassa Isabela de Saguan kalastajakylässä.

Lezcanon taloon on hiljan laitettu pyörremyrskyn kestävät kattotiilet. Ne valmistetaan "mikrosementistä", johon sekoitetaan hiekkaa, tavallista sementtiä, vettä ja teräslankaverkkoa.

Vuonna 2001 riehunut pyörremyrsky Michelle teki pahaa jälkeä myös Isabela de Saguassa, mutta ne 21 taloa, joissa oli jo tuolloin mikrotiilikatot säilyivät ehjinä.

Michelle vaurioitti Kuubassa noin 176 000:ta asuntoa, joista 13 000 tuhoutui kokonaan. Viime vuonna hurrikaanit Charley ja Ivan riepottelivat yli sataatuhatta kuubalaiskotia, joista 5 360 meni korjauskelvottomaksi.

Reilun 11 miljoonan asukkaan Kuubassa on tilastojen mukaan puolen miljoonan asunnon vaje. Lisäksi joka toinen koti on remontin tarpeessa, ja kehno kunto altistaa niitä entistä enemmän myrskytuhoille.

Central de las Villasin yliopiston rakentamista tutkiva keskus (Cidem) korostaakin, että Kuuban on otettava myrskyt huomioon kaikessa rakentamisen ja korjaamisen suunnittelussa.

Cidemin apulaisjohtaja José Fernando Martirena kertoo Michelle-myrskystä saadun kokemuksen osoittavan, että mikrosementtiset kattotiilet ja kierrätysmateriaalista valmistetut seinäelementit kestävät hyvin tuulen raivoa.

Elementteihin käytetään esimerkiksi sokeriruo'oista saatavaa maatalousjätettä, joka sekoitetaan tavalliseen sementtiin. Martirenan mukaan ainekset tulevat halvaksi ja elementit voidaan valmistaa lähellä rakennuskohteita työllistäen paikallista väkeä.

Cidem on tähän mennessä korjannut ja jälleenrakentanut noin 2 000 asuntoa Villa Claran alueella eurooppalaisen tuen turvin.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia