Länsirannan ompelimot elävät kädestä suuhun
Kiinalaisen tavaran valtaamilla markkinoilla moni Länsirannan ompelimo toimii halpaa työvoimaa hyödyntävien israelilaisten alihankkijana.
Nablusin vanhan osan Khan al-Tuijjar tunnettiin ennen Damaskoksesta ja Kairosta tuotujen kalliiden vaatteiden kauppapaikkana. Nyt kilpaillaan siitä, kuka myy kiinalaista krääsää halvimmalla.
Nablus sijaitsee Israelin miehittämän Länsirannan palestiinalaisalueen pohjoisosassa. Sen liike-elämä on vilkastunut vuosituhannen alun kansannousun eli intifadan hiivuttua, mutta ongelmia on silti.
"Kiinalaiset tuotteet tuhoavat bisneksemme", Nablusin kauppa- ja teollisuuskamarin puheenjohtaja Basel H. Kanaan valittaa. Hänen mukaansa kiinalaistavaran kanssa on lähes mahdoton kilpailla.
Nablus on palestiinalaisten tekstiilituotannon keskus, jossa on perinteisesti valmistettu edullisia vaatteita kaupunki- ja maaseutuväestön käyttöön, historioitsija Bashara Dumani muistuttaa.
Tekstiili- ja vaateala muodostaa nyt noin 15 prosenttia palestiinalaisalueiden teollisuustuotannosta ja työllistää 65 000 henkeä. Nablusissa on eniten alan yrityksiä, mutta useimmissa työskentelee alle kymmenen henkeä.
Halpaa työvoimaa
Moaz Hlihilin yrityksessä on 15 työntekijää. "Elämme piiritystilassa ja Israel on ainoa markkina-alueemme", Hlihil sanoo. Hän toimii muiden tavoin alihankkijana israelilaisille, jotka hyödyntävät Länsirannan halpaa työvoimaa.
Moni palestiinalaispaja saa Israelista valmiiksi leikatut vaatteet, jotka ommellaan, viimeistellään ja pakataan. Ne myydään israelilaisin tuotemerkein Israelissa tai ulkomailla.
Hlihilin tehdas kuitenkin suunnittelee ja leikkaa mallinsa itse. Tuotanto pyöri myös kansannousun vuosina. "Tilanteemme oli huono, eikä se siitä parane", omistaja kuittaa.
Hlihilin työntekijät ansaitsevat maksimissaan 14 euroa päivässä. Maksu tulee kappalemäärän mukaan, ja jos tilauksia ei ole, ei tule palkkaakaan.
Ompelija Mohammad al-Aghbar valittaa tulojen epävakautta. "Ennen intifadaa meillä oli joka päivä työtä ja käteen jäi enemmän rahaa", hän muistelee.
Hidasta elpymistä
Palestiinalaishallinto puuhaa oman valtion julistamista pikapuoliin. Länsirannan talous on kuitenkin vasta toipumassa väkivallan jäljiltä ja tiiviisti sidoksissa Israeliin.
Maailmanpankin mukaan Länsirannan talous kasvoi viime vuonna 7,6 prosenttia. Kasvu johtui lähtötason alhaisuudesta ja oli paljolti kehitysapuvetoista. Lisäksi Israel suitsii sitä rajoituksillaan.
Vuonna 2000 alkanut palestiinalaisten toinen intifada ja Israelin vastatoimet tekivät pahaa jälkeä. Intifada hiipui vähitellen vuosituhannen puolivälin jälkeen, ja rakennustoiminta on vilkastunut. Teollisuustuotanto on kuitenkin yli kymmenen prosenttia jäljessä vuoden 1999 tasosta, ja Länsirannan virallinen työttömyysaste hipoo 17:ää prosenttia.
Palestiinalaisalueiden faktat:
- Gazassa on asukkaita 1,5 miljoonaa ja Länsirannalla 2,8 miljoonaa.
- Gazan pinta-ala on 365 ja Länsirannan 5 970 neliökilometriä.
- Israel on miehittänyt alueita laittomasti vuodesta 1967. Sen Länsirannalle perustamissa siirtokunnissa asuu noin 400 000 juutalaista.
- Israel veti siirtokuntansa Gazasta 2005. Sotilaallinen miehitys vaihtui tiukkaan taloussaartoon 2007, kun islamistinen Hamas sai alueella vallan.
- Länsirannan palestiinalaishallintoa johtaa Fatah-järjestö, jonka välit Hamasiin ovat huonot. Palestiinalaisten sisäinen eripura vaikeuttaa Lähi-idän rauhanhankkeita.
(Lähde: BBC)
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia