Liian nopea kehitys kostautuu Ruandassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Liian nopea kehitys kostautuu Ruandassa

Satoja ihmisiä jäi Ruandassa taivasalle, kun vanhat rakennukset purettiin ennen kuin uusia ehdittiin rakentaa.

Uutuuttaan kiiltävät peltikatot ovat näkyvä merkki Ruandassa vauhtiin päässeestä kehityksestä. Köyhillekin valmistuu uusia koteja - mutta ei aina ajoissa.

Vuoden 1994 tuhoisan kansanmurhan jälkeen Ruanda on noussut jaloilleen ja kiilannut Afrikan nopeimmin kehittyväksi valtioksi. Maaseudulla pyritään keskittämään hajallaan asunut väestö kyliin, joihin on helpompi järjestää sähkö, vesi, koulutus ja muut palvelut.

Perinteisten ruohokattoisten talojen korvaaminen peltikattoisilla lähti kuitenkin käsistä pygmeihin kuuluvan batwa-vähemmistön asuinalueella viime vuonna. Vanhat majat tuhottiin ennen kuin uudet olivat pystyssä.

Tapaus on kuvaava esimerkki siitä, miten autettavien asia unohtuu, kun pyrkimys nopeaan kehitykseen muuttuu politiikaksi.

Köyhyyttä kitketään

Ruandan yli kymmenmiljoonaisesta väestöstä 80 prosenttia elää maaseudulla, joka on Afrikan tiheimmin asuttua. Valtaosa taloista oli jo ennestään tehty tiilestä tai savitiilestä ja varustettu pelti- tai tiilikatolla.

Kaikkein köyhimmät asuivat kuitenkin ruohokattoisissa savitiilimajoissa, joista hallitus päätti vuoden 2009 lopulla hankkiutua eroon. Hankkeesta vastaavan kuntaministeri James Musonin mukaan majoissa asui tuolloin 120 000 perhettä.

"Maaliskuun lopussa jäljellä oli 18 000 perhettä, ja operaatio valmistuu lähikuukausina", hän jatkaa.

Ruohokattojen hävittämisen pääsyynä näyttää olleen se, että ne symboloivat köyhyyttä, josta halutaan äkkiä eroon. Samaa tarkoitusta palvelevat yksi lehmä joka perheelle -ohjelma, tukiaiset lannoitteiden ja siementen ostoon sekä koulutus- ja sosiaalituki.

Ildephonse Niyomugabo batwa-kansan oikeuksia ajavasta järjestöstä kertoo, että pygmit iloitsevat asuinolojensa kohenemisesta. 720 perhettä jäi kuitenkin taivasalle, kun vanhat katot tai koko majat tuhottiin. Valtaosa odottelee edelleen surkeissa parakeissa.

Aluejohtajat kilpasilla

Vastaus siihen, miten näin pääsi käymään, juontuu politiikkaan. Ruanda on jaettu 30 aluejohtajan piireihin. Jokainen heistä allekirjoittaa henkilökohtaisen työsopimuksen presidentti Paul Kagamen kanssa, ja tämä edellyttää tiukasti, että sovitut tavoitteet saavutetaan.

Vaalien tullen alisuorittaneita aluejohtajia ei potkaise ulos kansa, vaan hallitseva puolue, joka kehottaa heitä luopumaan ehdokkuudesta, eräs nimettömänä esiintyvä kokenut toimittaja kertoo.

Hyvin pärjänneille aluejohtajille taas heilutellaan uusia porkkanoita, jotta he kilpailisivat entistä kovemmin kollegojensa kanssa tavoitteiden täyttämisessä.

Kuntaministeri Musoni myöntää, että batwojen kanssa tapahtui ylilyöntejä. "Varoitin siitä radiossa, ja hankkeet pysähtyivät heti. Mutta jotkut perheet joutuivat kärsimään", hän selittää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia