Malttia, vaatii Indonesian sitoutumaton valtalehti
Perinteisen länsimaisen uutiskäsityksen mukaan huono uutinen on hyvä uutinen, koska se kiinnostaa ja myy. Maailman suurimmassa muslimimaassa Indonesiassa uskalletaan kääntää asia toisinpäin ja sanoa suoraan: huono uutinen on sananmukaisesti huono – varsinkin, jos se kärjistää yhteiskunnan sisäisiä jännitteitä.
Kumpi on toimittajalle tärkeämpää, kärkevien ja keskustelua herättävien uutisten julkaiseminen vai ihmisten välisen yhteisymmärryksen säilyttäminen?
Indonesian suurimman sitoutumattoman sanomalehden ulkomaantoimittaja
“Indonesiassa osa toimittajista suitsii itseään, jotteivät tulisi luoneeksi vastakkainasetteluja. Konfliktien välttäminen on monikulttuurisen yhteiskunnan hallintaa, eräänlaista rauhanturvaamista.”
Suomalaisen korvissa itseään toppuutteleva toimittaja kuulostaa hurjalta, mutta Aulia selittää: perinteisten uutiskriteerien mukainen kärjistäminen ja vastakkainasettelujen etsiminen voisivat särkeä Indonesian yhteiskuntarauhaa, niin monille erilaisuuksille yhteiskunta perustuu.
"Me mietimme aina erikseen, kerrommeko esimerkiksi väkivaltaisten uskonnollisten vähemmistöjen toiminnasta", Aulia kuvaa.
Suurin osa Indonesian noin 200 miljoonasta muslimista on maltillisia. Äänekkäimpiä fundamentalisteja on ehkä vain joitakin tuhansia.
Aina indonesialaismedia ei tosin ole voinut valita, kenestä kertoa tai jättää kertomatta. Ennen itsevaltaisen presidentti
"Itse asiassa olisin mieluummin työskennellyt Suharton aikana kuin nyt", Aulia yllättää.
Hän viittaa siihen, että valtaapitävien arvostelu oli Suharton kaudella oikea taitolaji. Kun ei saanut lyödä suoraan, piti osata sivaltaa älykkäästi ja hienovaraisesti. Nyt sen sijaan saa sanoa mitä ja miten tahansa, ja journalismia on alkanut vaivata eräänlainen yliuskonnollistuminen.
"Osa Indonesian tiedotusvälineistä yrittää väkisin esittää yhteiskunnalliset konfliktit uskonnollisiksi yhteentörmäyksiksi. Tämä luo pelkoa islamia kohtaan."
Kompasin lukijat osaavat tosin myös vastata ärhäkästi, jos katsovat lehden käsitelleen yhteiskunnan ja uskonryhmien ristiriitoja vinoutuneesti.
Aulian mukaan lukijat purnaavat lähes päivittäin esimerkiksi siitä, pitäisikö valtalehden kirjoittaa Indonesian sisäisistä "aseellisista ryhmistä" vai "terrorismista".
Entä äskettäin, kun lännessä kohistiin ruotsalaisen Nerikes Allehanda -lehden pilakuvista, joissa profeetta Muhammed esitettiin koirapäisenä hahmona: kuinka indonesialaislukijat reagoivat Kompasin tämänkertaisia Muhammed-pilakuvia koskevaan kirjoitteluun?
“Mitään ei tapahtunut, onneksi”, Aulia vastaa.
Kompas ei julkaissut kuvia – ja indonesialaislukijat jättivät länsimaisen median konfliktihakuisuuden omaan arvoonsa.
Levikki noin 550 000 Lukijoita 2,3 miljoonaa Indonesian suurin sitoutumaton päivälehti Ilmestynyt vuodesta 1965 Internetissä osoitteessa (ind.)
(maaopas, engl.) (suomi ja engl.)
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia