Myrkkylevä nostatti kansanliikkeen Chilessä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Myrkkylevä nostatti kansanliikkeen Chilessä

Simpukoiden pyynti on jouduttu kieltämään, mikä sai toimeentulonsa menettäneet pienkalastajat nousemaan vastarintaan.

(IPS) -- Myrkkylevien vuoksi annettu simpukanpyyntikielto nostatti Chilen eteläosissa kansanliikkeen, jonka protestit ovat levinneet pääkaupunkiin asti.

Levien värin mukaan nimensä saanut "punainen vuorovesi" on tunnettu ilmiö maailman merillä, vaikka sen aiheuttajasta ei ole täyttä selvyyttä. Chilen etelärannikolle punaiset leväkukinnot ilmaantuivat helmikuussa, ja ilmiö paisui huippuunsa huhtikuussa.

Rannikolta on löytynyt massoittain kuolleita simpukoita, mikä sai viranomaiset kieltämään niiden pyynnin tuhannen kilometrin kaistaleella. Toimeentulonsa menettäneet pienkalastajat nousivat vastarintaan.

"Olen syntynyt Chiloén saarella, isäni ja isoisäni olivat myös kalastajia, eikä punainen vuorovesi ole aiemmin aiheuttanut meille ongelmia", pienkalastajien yhdistyksen puheenjohtaja Carlos Villarroel kertoo. Pyyntikielto koettelee alueella noin 5 500:aa kalastajaa.

Myyteistään kuuluisa Chiloé on keskus saaristossa, jossa asuu kaikkiaan noin 168 000 ihmistä. Pääelinkeinot kalankasvatus ja kalastus elättävät arviolta 80 prosenttia asukkaista.

Kamppailu elinehdoista

Simpukanpyyntikiellosta paisunut selkkaus on nostanut päivänvaloon saariston ongelmat, jotka liittyvät teollisen kalankasvatuksen ja -pyynnin yleistymiseen, antropologi Juan Carlos Skewes sanoo. "Saarelaiset ovat viime vuosina nähneet lohenkasvatuksen nousun mutta he eivät ole siitä juuri kostuneet."

Kalastajat pystyttivät toukokuun alussa tiesulkuja ja ottivat yhteen poliisin kanssa. Normaali elämä saarilla vaikeutui, mutta tuhannet asukkaat lähtivät mukaan protesteihin parempien elinehtojen puolesta. Tukimielenosoitukset levisivät Santiagoon ja muihin kaupunkeihin.

Chilen hallituksen tarjous tuhannen euron korvauksesta ja ruokakorista ei kelvannut kalastajille.

Heidän 28-kohtainen vaatimuslistansa sisältää 2 400 euron korvauksen, velkojen mitätöinnin ja Chiloén julistamisen osin katastrofialueeksi. Listalla ovat myös oikeus alueen luonnonvaroihin, polttoaineen hinnan alennus, alueellinen minimipalkka, julkinen terveydenhuolto kaikille ja yliopiston perustaminen.

Syyllisiä etsitään

Tutkijat epäilevät myrkkylevän liittyvän ilmastonmuutoksen aiheuttamaan veden lämpenemiseen, jota meneillään oleva El Niño -ilmiö voimistaa.

Kalastaja Villarroel uskoo, että lohentuotanto on järkyttänyt luonnon tasapainoa niin, että leväongelma paisui näin pahaksi. Epäilyjä vahvistaa se, että kalankasvattamot heittivät mereen lähes 5 000 tonnia edellisen myrkkylevän tappamaa lohta.

Lohenkasvattajien yhdistys SalmónChile torjuu syytökset ja vetoaa siihen, että myrkkylevää on esiintynyt ennenkin, joskin nykyistä vähemmän.

Santiagon Diego Portalesin yliopiston tutkija Enrique Calfucura pitää mahdollisena, että lohikasvattamojen fosfori-, nitraatti- ja muut päästöt kiihdyttävät levien kasvua.

Chilen valtio on käynnistänyt tutkimukset punaisen vuoroveden aiheuttajasta. Samalla toivotaan selvyyttä muihin viime aikojen outoihin ilmiöihin, kuten satojen valaiden rantautumiseen sekä jättiläiskalmarien ja sardiinien joukkokuolemiin alueella.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia