Naisvankila, joka tuntuu kodilta
"Tämä on mukavampi kuin oma kotini", filippiiniläisessä naisvankilassa tuomiotaan odottava Chona (nimi muutettu) sanoo. Toivonsädekyläksi ristityssä vankilassa ei ole lainkaan sellejä, ja myös lapsille on tilaa.
"Tämä on mukavampi kuin oma kotini", filippiiniläisessä naisvankilassa tuomiotaan odottava Chona (nimi muutettu) sanoo.
Aurinko paistaa sisään pastellinväristen mökkien ikkunoista. Verannalla naisvangit hoitavat viherkasveja ja juttelevat keskenään.
Sellit puuttuvat kokonaan Toivonsädekylä-nimisestä naisvankilasta, joka sijaitsee Davaon kaupungissa Filippiinien eteläosassa.
Davaon kaupunki pani ensimmäisenä Filippiineillä täytäntöön naisten kehitystä koskevan ohjeen vuonna 1997. Se mahdollisti inhimillisen naisvankilan rakentamisen kansalaisjärjestöjen ja yksityisten laitosten tuella.
Tuomiota odotetaan vuosikausia
"Suuri osa täällä olevista naisista ei ole paatuneita rikollisia. He sanovat joutuneensa mukaan huumekauppaan elättääkseen lapsensa", vankilan ylitarkastaja Grace Taculin kertoo.
Chonaa, 18, syytetään huumeiden hallussapidosta. Hän on odottanut oikeudenkäyntiään vankilassa jo kahdeksan kuukautta. Toivonsädekylän muut 130 vankia ovat samassa tilanteessa, sillä Filippiinien oikeuslaitos on tunnettu hitaudestaan.
Suurinta osaa pidätetyistä naisista syytetään huumeiden hallussapidosta tai niiden kauppaamisesta. Heitä voi pahimmassa tapauksessa odottaa kuuden vuoden vankilatuomio.
Jotkut odottavat tuomiotaan melkein yhtä kauan.
"Useimmille huumerikoksista syytetyille ei voida lain mukaan asettaa takuita. Eikä näillä naisilla olisi varaakaan lähes 3 400 euron takuusummaan", vankilan terveysoloista vastaava Jasmine Baclay kertoo.
Taudit ovat vähentyneet
Davaon naisvankilan mökeissä on omat kylpyhuoneet, ja ikkunat on peitetty hyttysverkoilla. Kussakin talossa asuu 11-13 naista, jotka nukkuvat matoilla.
"Meidän täytyy pärjätä matoilla sängyissä viihtyvien ötököiden takia", Baclay sanoo.
Vankilan terveysolojen kohentaminen on laskenut jyrkästi sairastumisten määrää.
"Olemme niitä harvoja vankiloita, joissa ei ole tuberkuloosia", hän jatkaa.
Davaon vanhassa vankilassa 30 - 40 naista jakoi yhteisen sellin ja siihen kuuluvan wc:n.
Lapset kulkevat mukana
Naiset saavat liikkua vapaasti runsaan 5 000 neliön vankila-alueella tekemässä askareitaan. Vierailut ovat sallittuja iltapäivisin.
Koska 93 prosenttia pidätetyistä on äitejä, alueella on lasten syöttötila, jota naiset voivat käyttää myös lasten tapaamiseen.
Alle 15-vuotiaat lapset voivat yöpyä tiloissa äitiensä kanssa.
"Syytetyt eivät pelkää, että heidän lapsensa saavat traumoja nähdessään äitinsä vankilassa. Tänne tulo ei pelota lapsia, koska heillä on paljon tilaa juosta ympäriinsä", Taculin kertoo.
Filippiinit
* Saarivaltio Kaakkois-Aasiassa
* Asukkaita 92 miljoonaa
* Alle 2 dollarilla päivässä eläviä 45,0 %
* Yli 15-vuotiaista lukutaidottomia 6,6 %
* Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 105/182
(Lähde: YK)
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia