Nuoriso tekee maataloudesta bisnestä Liberiassa
Sisällissodasta toipuvassa Liberiassa maatalous kitkee nuorisotyöttömyyttä.
Liberialainen Junior Toe näyttää ja kuulostaa katu-uskottavalta kaupunkinuorelta. Pätevimmillään hän on kuitenkin puhuessaan maataloudesta.
"Katso tätä paprikansiementä. Laita se maahan ja kastele muutaman kerran, niin voit tienata rahaa", Toe selostaa nuorille, joita hänen perustamansa Yhteisön nuorisoverkosto (Cynp) kouluttaa.
Liberiassa käytiin kaksi sisällissotaa vuosina 1989-2003. Sotapäälliköt värväsit riveihinsä kymmeniätuhansia alaikäisiä, joiden työllistäminen on nyt erityisen vaikeaa.
Maatalous on luonnollinen valinta, sillä länsiafrikkalaisen Liberian pinta-alasta kolmannes on viljelykelpoista ja valtaosa saa riittävästi sadetta.
Sodat ovat kuitenkin raunioittaneet maataloudenkin niin, että epävarmuus ruoasta piinaa yli puolta nelimiljoonaisesta väestöstä.
YK:n mukaan Liberian perusravintona olevan riisin tuotanto romahti 76 prosenttia vuosina 1987-2005. Maa tuottaa edelleen vain 40 prosenttia riisintarpeestaan.
Avainsana "omistajuus"
Toe kävi itsekin läpi aseriisuntaprosessin ja YK:n tukeman viikon mittaisen koulutuksen siviiliin sopeutumiseksi.
"Monille siitä ei ollut apua. Miehet olivat traumatisoituneita. He olivat tottuneet aseisiin, rahaan ja siihen, että saavat tahtomansa nopeasti", hän kertoo.
Toe halusi luoda jotain, mikä toimisi Liberiassa paremmin, ja perusti Cynpin 2007. Sillä on koulutuskeskus Bensonvillessä tunnin matkan päässä pääkaupungista Monroviasta.
Alue on jaettu kahdeksaan maatilaan, joilla järjestön kouluttamat nuoret työskentelevät omilla pelloillaan tai yhteismailla.
Toen mukaan hänen hankkeensa korostaa omistajuutta. "Autamme nuorta kehittämään oman projektinsa omassa yhteisössään ja johtamaan sitä itse."
Bensonvillessa on parhaillaan noin sata koulutettavaa, ja ympäristössä uurastaa noin 500 kurssin käynyttä.
Valtiokin havahtuu
Eräät kurssitetut ovat saaneet viljelyyn kesantona ollutta valtion peltoa Monrovian Fiamahin alueella. Alfred Kapehe kertoo, että Cynpin ansiosta hän on siirtynyt kotitarveviljelystä kaupalliseen maatalouteen.
James Paylay kehuu maksavansa viljelystensä tuotolla vuokran, ruoan ja lasten koulumaksut.
Liberian nuorisoasioiden apulaisministeri Sam Hare myöntää asioiden muuttuneen siitä, kun Yhdysvaltain kehitysapuvirasto tilastoi, että vain kolme prosenttia Liberian nuorista on kiinnostunut maataloudesta.
"Nyt maatalous on määritelty avainalaksi nuorisotyöttömyyden voittamisessa", Hare sanoo. Hän haluaa uudistaa ammattikoulutusta, jotta maatalouden bisnesnäkymät avautuvat nuorille.
YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO tarjoaa avuksi koneita. Se on jo toimittanut muokkauskoneita eräille alueille, ja luvassa on traktoreitakin, jos nuoret kiinnostuvat alasta tosissaan, FAOn työntekijä Joseph Boiwu kertoo.
Liberia
- Valtio Länsi-Afrikassa
- Asukkaita 4,1 miljoonaa
- Alle 1,25 dollarilla päivässä eläviä 83,7 %
- Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 59,1 %
- Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 182/187
(Lähde: YK)
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia