Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”
Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Nicaraguassa protestoitiin Ortegaa vastaan jo vuonna 2011. Kuva: Sven Hansen / CC BY-NC-ND 2.0.
Leppoisa. Sellaisena Kepan asiantuntija Outi Hakkarainen muistaa Nicaraguan vallankumousjohtaja Daniel Ortegan. Hakkarainen istui Helsingin yliopiston opiskelijoiden edustajana Ortegan kanssa saman pöydän ääressä, kun tämä 1980-luvun lopulla vieraili Suomessa.
Ortegasta tuli juhlittu sankari, kun hänen vasemmistolainen sandinistiliikkeensä kaatoi Nicaraguaa neljäkymmentä vuotta hallinneen Somozan perheen diktatuurin vuonna 1979. Ortega menetti valtansa vuoden 1990 vaaleissa, mutta palasi uudelleen Nicaraguan johtoon vuonna 2007.
Nyt leppoisasta vallankumouksellisesta on tullut itsepäisesti valtaan takertuva diktaattori, jota vastustavissa mielenosoituksissa on kuollut neljäsataa ja loukkaantunut kaksi tuhatta nicaragualaista. Väkivallan takana ovat Ortegan johtamat turvallisuusjoukot, jotka pyrkivät tukahduttamaan mielenilmaukset.
Outi Hakkaraiselle Nicaraguan tapahtumat eivät tulleet yllätyksenä.
”Tavallaan olen odottanut, että jotain tällaista tapahtuu. Siitä asti kun Ortega nousi uudelleen valtaan, hän on rakentanut jotain, mikä on kestämätöntä”, sanoo Nicaraguassa useamman kerran käynyt Hakkarainen.
Samaa sanoo Suomessa asuva nicaragualaistaustainen toimittaja, kieltenopettaja ja kunnallispoliitikko Ana María Gutiérrez Sorainen, joka on seurannut entisen kotimaansa tapahtumia tiiviisti.
”Vääryydet ovat jatkuneet vuosia. Ortega on keskittänyt kaiken vallan itselleen, on ollut korruptiota ja vaalivilppiä. Ihmiset ovat kestäneet sortotoimia, koska talous on toiminut. Suuryritysten ja Ortegan välillä on ollut hiljainen sopimus, että hän saa hallita niin kauan kuin talous pyörii.”
Protestit puhkesivat huhtikuussa, kun Ortega päätti samaan aikaan korottaa työnantajilta perittäviä sosiaaliturvamaksuja ja leikata sosiaaliturvaa.
”Ortega on käyttänyt eläkevarantoja alusta alkaen systemaattisesti väärin. Pesämunaa on syöty muun muassa kyseenalaisin kiinteistökaupoin. Sosiaaliturvan leikkaukset ja maksujen korotukset eivät riitä korjaamaan tilannetta, kun maan sosiaalivakuutuslaitos on konkurssin partaalla”, Hakkarainen sanoo.
Nicaraguan kirous
YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan maasta oli heinäkuun loppuun mennessä paennut köyhään etelänaapuri Costa Ricaan jo 23 000 nicaragualaista – maassa jo aiemmin olleiden 100 000–150 000:n lisäksi. Pakolaisia on alkanut saapua myös Panamaan, Meksikoon ja Yhdysvaltoihin.
Viikonloppuna Nicaraguasta pakeni tunnettu vallankumouslaulaja Carlos Mejía Godoy, joka on säveltänyt muun muassa sandinistien hymnin.
”Moni pelkää. Pahin pelko on, että Ortega jää maahan eikä oikeutta tapahdu. Silloin toisilla tulee menemään hyvin ja toisilla erittäin huonosti.”
Ortegan hallinto on jo alkanut erottaa viroistaan epälojaaleina pitämiään kansalaisia, näiden joukossa yli 130 lääkäriä, jotka olivat hoitaneet mielenosoituksissa loukkaantuneita.
”Minun sukuni on ollut perinteisesti sandinisteja, ja minäkin uskoin heihin, sillä he ovat taistelleet köyhyyttä vastaan. Mutta tulee hetki, jolloin ihmisoikeudet menevät ideologian ohi”, Gutiérrez Sorainen sanoo.
Hän ei matkusta tänä vuonna Nicaraguaan, sillä häntäkin on uhkailtu.
”Minulle on sanottu, etten enää voi tulla maahan, että on parasta pysyä siellä missä olen.”
”Ortegalla toistuu sama kaava kuin Somozalla. Taikauskoiset nicaragualaiset sanovat, että Nicaraguan yllä on kirous”, Gutiérrez Sorainen sanoo.
Ortegan tukijat alkavat käydä vähiin. Yhteistyö yksityisen sektorin kanssa takkuilee, kun talous taantuu – muun muassa turistit ovat jättäneet Nicaraguan, ja paratiisirantojen hotellit seisovat tyhjillään – katolinen kirkko on sanonut tukensa irti, ja jopa Trumpin hallinto on tuominnut Ortegan toimet.
Samaan aikaan Yhdysvallat tekee kuitenkin kaikessa hiljaisuudessa yhteistyötä Ortegan kanssa maassa jo olevien nicaragualaisten karkottamiseksi, The Guardian kertoi viime viikonloppuna.
Ratkaisun avaimet Ortegan käsissä
Protestoijat vaativat vaaleja, mihin Ortega ei ole suostunut. Gutiérrez Soraisen mukaan ainoa mahdollinen välittäjä olisi katolinen kirkko, johon kansa luottaa. Ortega on kieltäytynyt neuvottelemasta terroristien auttajiksi kutsumiensa piispojen kanssa, ja kirkko puolestaan todennut, ettei neuvotteluja voi aloittaa ennen kuin tappaminen loppuu.
Tilanne näyttää olevan umpikujassa.
”Kansainvälisen yhteisön pitää painostaa Ortegaa muuttamaan linjaansa vaalien suhteen ja aloittamaan neuvottelut”, Gutiérrez Sorainen sanoo.
Jotain on jo tapahtunutkin. YK:n ihmisoikeusasiantuntijat vaativat eilen Nicaraguan hallintoa lopettamaan mielenosoitusten väkivaltaisen tukahduttamisen, toisinajattelijoiden vainon ja puolisotilaallisten joukkojen käyttämisen.
Viime viikolla Amerikan valtioiden järjestö OAS tuomitsi harvinaisessa julkilausumassaan Nicaraguan ihmisoikeusloukkaukset ja päätti lähettää työryhmän selvittämään Nicaraguan tilannetta.
Ortega on todennut, ettei aio päästää sitä maahan.
”Jos Ortega kieltäytyy noudattamasta päätöstä, voi olla että Nicaragua erotetaan järjestöstä ja se jää eristyksiin. Aiemmin vastaava tilanne oli silloin, kun vallassa oli Somoza. Se oli hänen alamäkensä alku”, Gutiérrez Sorainen sanoo.
Kepan Hakkaraisen mukaan kriisin ratkaisun avaimet ovat Ortegalla. Jotta tilanne laukeaisi, tämän pitäisi luopua vallasta ja suostua uusiin vaaleihin. Tällä hetkellä se ei näytä todennäköiseltä.
”Kaikki talouden sektorit ovat Ortegan ja hänen perheensä käsissä. Heillä on paljon pelissä. Miten poistat syöpäläisen, jonka lonkerot ulottuvat kaikkialle?”
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia