Palestiina valittiin Unescon täysjäseneksi
Maailman enemmistön päästös hyväksyä Palestiinan hakemus Unescon täysjäseneksi ei miellyttänyt Yhdysvaltoja ja Israelia.
Palestiina hyväksyttiin YK:n opetus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon täysjäseneksi lokakuun viimeisenä päivänä. Päätös on huomattava askel palestiinalaisten pyrkimyksessä saada omalle valtiolleen tunnustus, sillä Unescon jäseniä voivat olla vain valtiot.
Päätös sai Yhdysvallat ilmoittamaan lakiinsa vedoten, että se vetää takaisin vuosittaisen 80 miljoonan dollarin tukensa Unescolta. Summa on yli viidesosan koko Unescon rahoituksesta.
Yhdysvaltain kongressi on säätänyt päätöksen pohjana olevan lain jo 1990-luvulla. Sen mukaan Yhdysvallat ei rahoita YK:n järjestöä, joka hyväksyy Palestiinan jäsenekseen.
Myös Israel ilmoitti, että se aikoo harkita yhteistyötään Unescon kanssa uudelleen. Se myös ilmoitti päätöstä seuraavana päivänä kiirehtivänsä 2 000 uuden asunnon rakentamista Länsirannan palestiinalaisalueen siirtokuntiin. Lisäksi se kertoi jäädyttävänsä varojen siirrot palestiinalaishallinnolle.
Palestiinalaiset ovat hakeneet täysjäsenyyttä myös YK:ssa. Jäsenyydestä on tarkoitus äänestää 11. marraskuuta. Jos Palestiina äänestetään YK:n jäseneksi, Yhdysvaltojen odotetaan käyttävän asiassa veto-oikeuttaan estääkseen jäsenyyden.
EU uskoo Yhdysvaltojen tapaan, että YK:n pitäisi hyväksyä Palestiina jäseneksi vasta kun Palestiinan ja Israelin välillä on neuvoteltu sopimus.
Unescon äänestyksessä 107 maata, Suomi mukaan lukien, äänesti Palestiinan jäsenyyden puolesta. Yhdysvallat, Israel, Ruotsi ja Saksa oli niiden 14 maan joukossa, jotka äänestivät jäsenyyttä vastaan. 52 maata, mukaan lukien Iso-Britannia ja Italia, äänesti tyhjää.
Unescon tarkoituksena on tieteen, kasvatuksen ja kulttuurin avulla edistää kansojen välistä yhteistyötä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia