Paremman omantunnon palloja
32-kappaleisen jalkapallon kursimiseen tarvitaan 690 ommelta. Hyvä ompelija valmistaa päivässä 3-5 palloa. Lasten pienillä näppärillä käsillä on jo pitkään valmistettu jalkapalloja niin toisten lasten leikkeihin kuin ammattilaisten peleihin. Nyt Suomessa voi ostaa paremman omatunnon palloja. Niitä tuo maahan Tampereen kehitysmaakauppayhdistys.
”Tilasimme suurehkon määrän Reilun kaupan palloja Pakistanista, jolloin maahantuontikulut palloa kohti saatiin minimiinsä”, kertoo Erkki Aunola Tampereen kehitysmaakaupasta.
”Jos kaupan vähittäiskate palloille on kohtuullinen, ei Reilun kaupan pallojen kuluttajahinta juurikaan poikkea vastaavanlaatuisten tavallisten pallojen hinnasta – näin palloista on mahdollista saada oiva lisä suomalaiseen reiluun kauppaan.”
Reilut pallot eivät
le lasten tekemiä
Reilut pallot tulevat Pohjois-Pakistanista Sialkotin kaupungista, missä valmistetaan noin 75 % koko maailman jalkapalloista. Lähes kaikki tunnetuimmat urheiluvalmistajat teettävät alihankkijoilla tuotteensa siellä. Köyhyyden vuoksi myös lapset joutuvat usein osallistumaan työhön.
Oikeudenmukaisempaa pallotuotantoa lähti selvittämään saksalainen kehitysmaakauppa Gepa Fair Handelshaus 1990-luvun lopulla, ja ensimmäiset reiluin ehdoin valmistetut pallot tulivat Saksan
arkkinoille vuoden 1998 jalkapallon MM-kisojen aikaan.
Kolme vuotta myöhemmin alkoi Ruotsin Rättvisemarkt yhteistyössä pakistanilaisen konsultin Responsible Business Initiativen kanssa kehittää reiluja urheilupalloja.
Vuonna 2002 Reilun kaupan merkkijärjestelmiä valvova Fair Trade Labeling Organization myönsi sertifikaatin kolmelle pallonvalmistajalle Sialkotissa. Suomeen saapuneet reilut pallot valmistaa Vision Technologies.
Visionin tehtaalla ei lapsi- eikä pakkotyövoimaa sallita. Lasten ei olekaan välttämätöntä työskennellä perheen elannon eteen, sillä urheilupalloista maksetaan reilun kaupan lisä. Työntekijöille myös taataan perusterveydenhuolto ja turvallinen työympäristö.
Urheilupalloille
ilausta
Reiluille urheilupalloille on selvästi tilausta: pelkästään vuonna 2003 reilun kaupan merkkiä kantavia palloja myytiin 165 710 kappaletta. Isossa-Britanniassa kolmisenkymmentä kristillistä jalkapalloseuraa on siirtynyt reiluihin palloihin, ja Oxfam-järjestö on käyttänyt palloja Make Trade Fair-kampanjassaan.
Huhtikuun alussa Suomeen saapuneita reiluja urheilupalloja oli ensimmäisen viikon aikana myyty lähes 200.
Toistaiseksi Reilun kaupan palloja saa Suomesta viittä erilaista, ja niitä myydään lähinnä Maailman- ja Kehitysmaakaupoissa, Ruohonjuuressa sekä Iloinen maapallo- ja Uusivaihde-nettikaupoissa. Hämeenlinnan Maailmankauppa Kirahvissa jalkapallojen hinta on 14,90 euroa, minijalkapallojen 9,20 euroa ja rantalentopallojen 16,60 euroa. Aikuisten pelipallo kelpaa 2. divisioonaan asti.
Lisätietoja: Tampereen kehitysmaakauppa, puh. (03) 3446770
loinen Maapallo, Uusivaihde, www.uusivaihde.com
Julkaisija: Maailmanpyörä
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia