Pienlainoituksen ongelmia
Pienlaina ei ole kaikkiin ongelmiin soveltuva patenttiratkaisu. Esimerkiksi elinkeinotoiminnan lainarahoitus ei auta, ellei ole asiakkaita. Pienlainoitus ei myöskään yksin voi poistaa köyhyyttä ja monet kriitikot syyttävät pienlainoitusjärjestelmää kehitysyhteistyövarojen varastamisesta. Samoin monet pienlainoja myöntävät laitokset kärsivät rahapulasta.
Vaikka satojen miljoonien köyhien ihmisten elämää on pystytty parantamaan pienlainojen avulla, ei niiden tarjonta vielä läheskään vastaa kysyntää. Pienrahoitusta tarvitsisi YK:n mukaan 400 – 500 miljoonaa kotitaloutta. Lainoja järjestävien pienrahoituslaitosten, lahjoittajien ja rahoittajien suurena haasteena onkin saada rakennettua tarpeen tyydyttävä, pysyvä ja myös kaikkein köyhimpiä palveleva rahoitussektori.
Pienlainoitus ei välttämättä sovi myöskään seuduille, joilla luonnonolot ovat vaihtelevia tai joilla on suuri tautiriski. Tiluksiaan laajentaneen viljelijän on vaikea maksaa lainan lyhennyksiä, jos tulva tai kuivuus tuhoaa sadon. Samoin ongelmia tulee uusia verkkoja ostaneelle kalastajalle kalojen kaikotessa. Perheen ainoan ansaitsevan sairastuminen johtaa helposti velkakierteeseen, kun rahaa on saatava lyhennysten lisäksi sairauskuluihin ja jokapäiväiseen elämiseen.
Kansainvälinen kehitystutkimuskeskuksen GDRC:n (Global Development Research Center) mukaan pienrahoitusta on kritisoitu kehitysyhteistyövarojen varastamisesta. Kriitikkojen mielestä kehitystyöhön turhautuneiden lahjoittajien varoja on päätynyt elinkelvottomiin ja huonosti suunniteltuihin pienrahoitusohjelmiin – pois tärkeistä ja toteuttamiskelpoisista rahaa tarvitsevista projekteista, kuten koulutus- ja terveysohjelmista.
Pienlainojen menestys on houkutellut joitain kansalaisjärjestöjä käyttämään niitä oman toimintansa rahoittamisessa. Muun muassa Bangladeshin hallinto on arvostellut eräitä kansalaisjärjestöjä pienlainojen liian korkeasta korosta. Hallinnon edustajien mukaan pienlainojen päätarkoituksena olisi oltava köyhyyden vähentäminen, ei järjestön talouden pönkittäminen.
Pienrahoituslaitosten toimintaa hankaloittaa osaltaan niiden epävirallinen asema. Pienrahoittajat ovat sitä mieltä, että virallistaminen osaksi rahoitussektoria antaisi lisää keinoja luoda vakaampi taloudellinen perusta. Osana virallista rahoitussektoria pienrahoittajilla olisi paremmat mahdollisuudet saada lisärahoitusta suurilta kansainvälisiltä organisaatioilta, kuten Maailmanpankilta.
Rahoituspohjan laajentaminen on yksi menetelmän haasteista, sillä pienlainahuippukokouskampanjan vuoden 2005 raportin mukaan esimerkiksi Maailmanpankin rahoituksesta menee alle prosentti pienlainoihin.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia