Pohjoismaisten diplomaattien Länsi-Sahara-matka estettiin jälleen
Marokon viranomaiset estivät jälleen Suomen, Ruotsin ja Norjan diplomaattien matkan Länsi-Saharaan, kertoo Suomen Rauhanpuolustajat. Vierailun tarkoituksena olisi ollut tutustua Länsi-Saharan tilanteeseen ja oloihin. Länsi-Saharassa puhkesi toukokuussa 2005 laajat mielenosoitukset, eikä tilanne ole vieläkään rauhoittunut.
Marokon viranomaiset estivät jälleen Suomen, Ruotsin ja Norjan diplomaattien matkan Länsi-Saharaan, kertoo Suomen Rauhanpuolustajat.
Viranomaiset soittivat lähetystöihin (ma 23.1.) ja kielsivät matkan toteuttamisen Marokon miehittämän Länsi-Saharan pääkaupunkiin El Aaiùniin.
Vierailun tarkoituksena olisi ollut tutustua Länsi-Saharan tilanteeseen ja oloihin tapaamalla mm. alueen ihmisoikeusjärjestöjen ja YK:n rauhanturvaoperaation MINURSO:n edustajia, sekä paikallisia "klaanipäälliköitä".
Marokon Helsingin edustaja kutsuttiin ulkoministeriöön pe 27.1. selvittämään tarkemmin matkakiellon syitä, sekä välittämään "painavan vastalauseen" Marokon viranomaisille (EFE-tietotoimiston mukaan). Myös Norjan ulkoministeriö tapasi Marokon asiainhoitajaa viime viikolla. Marokon Tukholman suurlähettiläs tapaa Ruotsin ulkoministeriön edustajia tällä viikolla.
Yhteispohjoismaista vierailua on suunniteltu jo pitkään. Marokko esti matkan toteutumisen viimeksi marraskuussa 2005. Suomen edustajana matkalle olisi osallistumassa Suomen Rabatin suurlähetystön asiainhoitaja Ingmar Ström.
Mielenosoitusten aalto ei ole laantunut vieläkään
Toukokuussa 2005 ympäri Länsi-Saharaa puhjennut mielenosoitusten aalto ei ole vieläkään laantunut. Alunperin ilmaisunvapautta vaatineet mielenosoittajat ovat ryhtyneet puolustamaan suorasanaisemmin itsemääräämisoikeutta eli vapaata kansanäänestystä sekä alueen alkuperäisväestön kulttuurisia ja sosiaalisia oikeuksia.
Useita mielenosoittajia on haavoittunut ja muutamia kuollut Marokon turvallisuusjoukkojen aiheuttamiin vammoihin. Kymmenille on langetettu kuukausien vankilatuomio ilman kunnollista oikeudenkäyntiä. Useita ulkomaisista toimittajista, ihmisoikeustarkkailijoista ja diplomaateista koostuvia delegaatioita ei ole päästetty alueelle, tai käännytetty takaisin Länsi-Saharan rajalla.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia