Puhelin suositumpi kuin vessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Puhelin suositumpi kuin vessa

Monilla maailman köyhimmistä alueista on nyt toimiva kännykkäverkko, mutta ei puhdasta juomavettä tai vessoja.

Monilla maailman köyhimmistä alueista on nyt toimiva kännykkäverkko, mutta ei puhdasta juomavettä tai vessoja.

Asiantuntijat eivät ole valistaneet kansoja ja päättäjiä riittävästi puutteellisten saniteettiolojen seurauksista, sanoo Zafar Adeel, joka johtaa Kanadassa toimivaa YK–yliopiston (UNU) vesi-, ympäristö- ja terveysverkostoa.

Sen tuoreen tutkimuksen mukaan käymälä ja puhdas vesi auttaisivat köyhyyden ja sairauksien torjunnassa paremmin kuin mikään muu. Tuottavuus paranisi, terveyskulut laskisivat ja yrittämisen mahdollisuudet lisääntyisivät.

Jokainen sanitaatioon sijoitettu euro poikii 8-10 euroa kustannusten vähenemisenä ja tuottavuuden kasvuna, Adeel laskee.

 

Puhdas vesi ja vessa voittaisivat koleran

Hänen mukaansa sekä kehitysmaat että niiden auttajat ratkovat ongelmia väärästä päästä. Esimerkiksi Bill Gatesin säätiö yrittää kehittää kolerarokotetta, vaikka puhdas vesi ja vessa tarjoaisivat helpoimman ratkaisun.

"Sillä tavalla teollisuusmaat pysäyttivät koleran, mutta tätä yhteyttä ei nyt nähdä", Adeel sanoo.

Liki 900 miljoonaa ihmistä on vailla puhdasta vettä, ja käymälä puuttuu 2,5 miljardilta.

Vessojen pystyttäminen joka kylään ei tulisi edes kalliiksi, mutta se viipyy, koska veden ja sairauksien yhteys ei ole selvä, UNUn tutkija Corinne Wallace muistuttaa.

 

Ratkaisuja pulloveden hinnalla 

Vuonna 2002 likainen vesi ja huono hygienia tappoivat yli 3,5 miljoonaa ihmistä. Miljardit sairastuvat vuosittain ripuleihin, joista 94 prosenttia olisi vältettävissä.

Sairaudet pahentavat köyhyyttä, ja köyhyys taas altistaa sairauksille. Koulutuksen puute pitää kierrettä yllä, UNU muistuttaa.

Parhaillaan vietetään YK:n julistamaa sanitaation vuotta, mutta aihe on silti yhä vaikeasti lähestyttävä tabu. Adeelin mukaan alan ongelmien kartoittaminenkin on vasta aloitettu Mekongjoen suistossa Kaakkois-Aasiassa.

Maailman vesi- ja vessaongelmien ratkaisu vaatisi 9-15 miljardia euroa vuodessa. Euroopassa kulutetaan pullovesiin vuodessa 9 miljardia euroa, vaikka vesihuolto toimii.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia