Raportti: Nälkäisiä on yhtä paljon kuin 15 vuotta sitten – Ilmastokriisi, konfliktit ja inflaatio pitävät tilastot synkkinä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Nälkäisiä on yhtä paljon kuin 15 vuotta sitten – Ilmastokriisi, konfliktit ja inflaatio pitävät tilastot synkkinä

Matalan tulotason maissa yli 70 prosentilla väestöstä ei ole varaa terveelliseen ruokaan, selviää YK-raportista.

Riisiä paperipussissa.

- Kuva: congerdesign / Pixabay.

Noin 733 miljoonaa ihmistä kärsi nälästä vuonna 2023. Määrä ei ole vähentynyt toivotulla tavalla, ja nälkäisiä on nyt yhtä paljon kuin vuosina 2008–2009, varoittavat YK-järjestöt tuoreessa raportissaan.

Taustalla on monia syitä: inflaatio sekä yhä yleisemmiksi ja vakavammiksi käyvät konfliktit, ilmastonmuutos ja talouskriisit. Monimutkaisempia tekijöitä ovat esimerkiksi eriarvoisuus sekä ruokajärjestelmään liittyvät ongelmat.

Tilastot vaihtelevat merkittävästi maantieteellisesti. Afrikassa nälkäisten osuus on kasvanut, Aasiassa se on viime vuosina pysynyt ennallaan ja Latinalaisessa Amerikassa vähentynyt, raportista selviää.

Hyviin uutisiin kuuluu, että lasten pienikasvuisuus on vähentynyt ja rintaruokinta yleistynyt.

Suoranaista nälkää yleisempiä ilmiöitä ovat ruokaturvan epävarmuus sekä ruokavalioon vaikuttava köyhyys. Yli kolmanneksella maailman väestöstä ei ole varaa terveelliseen ruokavalioon. Rikkaissa maissa osuus on vain 6,3 prosenttia, matalan tulotason maissa taas peräti 71,5 prosenttia, raportista selviää.

Raportissa peräänkuulutetaan köyhien maiden tarvetta saada lisää rahoitusta aliravitsemuksen taltuttamiseen. Raportissa käsitellyistä 119 maasta kahdella kolmasosalla on vaikeuksia saada rahoitusta.

”Nälän ja aliravitsemuksen lopettaminen edellyttää, että investoimme enemmän ja fiksummin. Meidän pitää tuoda järjestelmään uutta rahaa yksityiseltä sektorilta ja saada takaisin pandemian aikainen tavoite toteuttaa kunnianhimoinen globaali talousuudistus, jonka avulla rahoitusta eniten tarvitsevat maat saavat sitä nopeammin”, sanoo YK:n maatalousrahaston IFADin johtaja Alvaro Lario tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia