Rauhanturvaajien saaminen Darfuriin kangertelee
Sudanin levotonta Darfurin aluetta tyynnyttämään aiotut 26 000 hengen kansainväliset rauhanturvajoukot ovat myöhässä. Konfliktin osapuolet syyttelevät viivytyksistä toisiaan.
Sudanin levotonta Darfurin aluetta tyynnyttämään aiotut 26 000 hengen kansainväliset rauhanturvajoukot ovat myöhässä. Afrikan unionin AU:n ja YK:n yhteisen johdon alaisuuteen määrätyn joukon oli määrä olla Darfurissa vuoden 2007 loppuun mennessä.
AU:n tiedottaja
Osapuolet syyttelevät viivytyksistä toisiaan. Sudanin kansan vapautusliike (SPLM) on ollut liitossa hallitsevan Kansallisen kongressipuolueen kanssa vuodesta 2005, mutta SPLM:n vaikutusvaltainen edustaja
"Sudanin hallitus löytää kaikenlaisia syitä olla täyttämättä kansainvälisen yhteisön päätöksiä. Hallitus ei aio ratkaista tätä ongelmaa, joka on sille pelkkää peliä."
Eldeinin mukaan hallitus tyynnyttelee kansainvälistä yhteisöä, muttei kuitenkaan toimi sen toiveiden mukaan.
Pitkään Etelä-Sudanin itsenäisyyden puolesta sotinut SPLM sopi hallituksen kanssa vallanjaosta sen jälkeen, kun etelää yli 20 vuotta koetellut sota päättyi.
Sudanin ulkoministeriön alivaltiosihteeri
Hänen mukaansa "eräät YK-piireissä työskentelevät yrittävät myrkyttää maailmanjärjestön ja Sudanin suhteet".
"On helppoa sälyttää YK:n epäonnistumiset Sudanin hallitukselle", Sidiq sanoo.
Yksi kiista koskee maajoukkojen kokoonpanoa. Sudan on herättänyt pahaa verta torjumalla Norjan ja Ruotsin tarjoamat joukot.
"Ei pidä unohtaa, että tämän hybridioperaation perustarkoitus on laajentaa jo maassa olevia (7 000 hengen vahvuisia) AU:n joukkoja", Sidiq muistuttaa.
Hänen mukaansa joukkojen on oltava mahdollisimman pitkälle afrikkalaisia, jotta ne pääsevät lähelle kansaa.
Alkujaan sovittiin, että joukot kootaan pääosin Afrikasta, mutta huolto ja johto annetaan YK:lle.
Sudanin hallitus ei vastusta Afrikan ulkopuolisten joukkojen osuutta huolto- ja täydennysjoukoissa, Sidiq vakuuttaa.
Vuonna 2003 kärjistynyt Darfurin selkkaus on ajanut 2,5 miljoonaa ihmistä kodeistaan ja vaatinut yli 200 000 kuolonuhria. Sitä on selitetty afrikkalaisen ja arabiväestön ristiriidoilla tai hallituksen ja kapinallisten selkkauksena. Todellisuus on kuitenkin mutkikkaampi.
Alueen etniset ryhmät ovat kahinoineet vuosikausia, mutta taistelut ovat kiihtyneet viime vuosina paljolti luonnonvarojen niukkenemisen myötä.
Aavikoituminen on pakottanut heimot liikkeelle ja yhteenottoihin toistensa kanssa. Monet tarkkailijat syyttävät Sudanin arabihallitusta perinteisten heimoristiriitojen lietsonnasta osana tiukan islamismin levittämistä maahan.
Darfurissa toimii nyt toista tusinaa kapinallisryhmää, mutta useimmilla on yhteiset juuret.
Sudanin vapautusarmeija (SLA) perustettiin 1980-luvun lopulla torjumaan hallituksen tukemien arabien hyökkäilyä afrikkalaiskyliin.
Oikeus- ja tasa-arvoliikkeen (JEM) taas perusti Islamilaisen rintaman johtaja
Darfurin sirpaloituneista sissiryhmistä vain SLA allekirjoitti vuoden 2006 rauhansopimuksen.
"Tilanne voi kehittyä kumpaan suuntaan tahansa. Emme voi kuin odottaa ja katsoa", Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n toimintaa Darfurissa johtava
Ulkoministeriön Sidiq viittaa kintaalla ICC:lle, koska Sudan ei ole allekirjoittanut sitä koskevaa sopimusta.
"Jos sitoudumme lujasti siihen, että poliittiseen prosessiin liittyvät palkitaan ja siitä kieltäytyviä rangaistaan, uskon, että rauha voidaan saavuttaa", Sidiq sanoo.
Eldeinin optimismi kumpuaa eri syistä: hallituksen vastainen rintama voi vahvistua, kun eräät sitä tukeneet Darfurin arabiryhmät liittyvät kapinallisiin.
"Jos niin tapahtuu, asiat helpottuvat", hän uskoo.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia