Reilun kaupan periaatteet | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Reilun kaupan periaatteet

Reilun kaupan tuottajat perustavat osuuskunnan, jonka kautta tuotteet myydään. Osuuskunta myy tuotteet suoraan maahantuojalle, mikä vähentää väliportaita. Tuotteen ostaja sitoutuu maksamaan vähintään tuotantokustannukset kattavan takuuhinnan ja lisäksi erillistä Reilun kaupan lisää, joka käytetään viljelyn kehittämiseen ja kylien elinolojen parantamiseen. Osuuskunnan viljelijät päättävät yhdessä lisärahan käytöstä.

Reilussa kaupassa pienviljelijät muodostavat osuuskuntia, joiden kautta myyvät tuotteitaan. Kauppasopimukset tehdään suoraan tuottajaorganisaation ja maahantuojan kesken, jolloin tavallisessa kaupassa mukana olevia väliportaita, kuten paikallisia välittäjiä, jälleenmyyjiä ja tukkuliikkeitä, jää pois. Tämä mahdollistaa paremman tuottajahinnan.

Viljelijöille myös taataan pitkät kauppasuhteet sekä mahdollisuus ennakkorahoitukseen, jolloin tuotannon pitkäjänteinen kehittäminen ilman korkeakorkoista lainaa on mahdollista.

Ostaja sitoutuu maksamaan tuottajalle vähintään tuotantokustannukset kattavan takuuhinnan ja lisäksi erillistä Reilun kaupan lisää. Tämä lisähinta on tarkoitettu viljelyn kehittämiseen ja kylien elinolojen, kuten terveydenhuollon, koulutuksen tai asuinolojen, parantamiseen. Osuuskunnan viljelijät päättävät yhdessä lisärahan käytöstä.

Reilun kaupan järjestelmään on liittynyt mukaan myös suuria tee- ja kaakaoplantaaseja sekä erilaisia tuotantolaitoksia. Niiden tuotannosta maksettava Reilun kaupan lisä ohjataan työntekijöiden rahastolle, joka päättää sen käytöstä.

Osa Reilun kaupan tuotteista on luonnonmukaisesti tuotettuja. Järjestelmä ei velvoita viljelijöitä luomutuotantoon, mutta kannustaa menetelmän valinneita tuottajia. Luonnonmukaisesti viljellyistä tuotteista maksetaan viljelijöille erityistä luomulisää.

Esimerkki hinnanmuodostuksesta Hyvän esimerkin Reilun kaupan hinnanmuodostuksesta antaa kahvi, jonka maailmanmarkkinahinta on erityisen alhainen. Niin kutsutun tavallisen kahvin maailmanmarkkinahinta on 0,70 – 0,85 dollaria naulalta (naula on 454 grammaa). Välittäjien tuottajille maksama osuus on keskimäärin arvioituna 0,30 – 0,40 dollaria naulalta.

Reilun kaupan kahvista maahantuoja maksaa 1,26 dollaria naulalta. Reilun kaupan hinnasta tuottajaosuuskunta perii toimintakuluja 0,11 senttiä naulalta ja tuottajan osuus on 1,15 dollaria naulalta. Tuottajaosuuskunnalle maksettava erillinen Reilun kaupan lisä on 0,05 dollaria naulalta.

Euroiksi muutettuna (29.11.2004 kurssin mukaan) Reilun kaupan kahviosuuskunta saa kahvistaan noin 2,06 euroa kilolta. Se on noin 21 prosenttia kahvin kuluttajahinnasta Suomessa. Niin sanotun tavallisen kahvin viljelijälle paikalliset välittäjät maksavat noin 0,55 euroa kilolta, mikä on noin 14 prosenttia 4 euron kilohinnasta.

Esimerkkejä Reilun kaupan takuuhinnoista ja Reilun kaupan lisistä

Tuote

Takuuhinta

Reilun kaupan lisä

Banaani

7,00 dollaria/laatikko (18,14 kg), Ecuador

0,75 dollaria/laatikko

Kahvi

1,21 dollaria/naula (454 g), arabica

0,05 dollaria/naula

Kaakao

1600 dollari/tonni

150 dollaria/tonni

Viini, Etelä-Afrikka

0,15 euroa/kg

0,05 euroa/kg

Viini, Chile

0,25 euroa/kg

0,05 euroa/kg

Hunaja

1650 dollaria/tonni

Ananas

0,70 dollaria/kg

0,05 dollaria/kg

Mehu (appelsiini)

1200 dollaria/tonni

100 dollaria/tonni

Jalkapallo

15 % markkinahinnasta

- Reilun kaupan edistämisyhdistys ry

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia