Seksuaalioikeuksien vastustus saa jalansijaa Euroopassa
Euroopassa on viime vuosina aktivoituneet konservatiivijärjestöt voivat uhata seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksien toteutumista kehitysmaita myöden, arvioi järjestöaktiivi Neil Datta.
Monet kansalaisjärjestöt huokaisivat helpotuksesta ja jotkut pettymyksestä viime keväänä, kun Euroopan komissio torjui EU:n historian toisen kansalaisaloitteen.
One of Us -aloite olisi toteutuessaan lopettanut EU:n "ihmisalkioita tuhoavien toimenpiteiden" rahoituksen – toisin sanoen poistanut kantasolututkimus- ja aborttiohjelmien rahoituksen. Leikkaukset olisivat todennäköisesti osuneet myös EU:n kehitysmaissa rahoittamiin äitiysterveysohjelmiin.
Samanhenkisiä, muun muassa aborttia ja homoliittoja vastustavia ja perinteisiä perhearvoja puolustavia kampanjoita on viime vuosina ollut liikkeellä ympäri Eurooppaa.
Erityisen näkyviksi ne ovat tulleet viimeisten kolmen vuoden aikana, sanoo Neil Datta, joka on Brysselissä päämajaansa pitävän eurooppalaisten parlamentaarikoiden järjestön EPF:n sihteeri. Järjestö pyrkii pitämään seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeudet poliitikkojen agendalla.
Datta pelkää, että ryhmät ovat saamassa lisää jalansijaa.
"Aina on ollut niitä, jotka vastustavat naisten valinnanvapautta. Ryhmä on kuitenkin ollut pieni ja eristäytynyt, nyt siitä on tullut paremmin organisoitu ja se yrittää soluttautua myös valtavirran päätöksentekoon", Suomessa viime viikolla vieraillut Datta sanoo.
Kristilliset järjestöt taustalla
Konservatiivisia arvoja ajavien järjestöjen nousu on havaittu viime vuosina muuallakin. Esimerkiksi Norjan kehitysapuvirasto julkisti viime vuonna raportin vaikutusvaltaisten uskonnollisten järjestöjen pyrkimyksistä YK:ssa.
Myös Dattan mukaan konservatiivijärjestöjen tausta on yleensä kristillinen: katolinen, protestanttinen tai ortodoksinen. Ultrakatolisilla on yhteyksiä myös äärioikeistoon.
Homoliittojen ja abortin lisäksi liikkeet vastustavat naisten ja miesten tasa-arvoa, mutta argumentit naamioidaan pehmeämmiksi. Esimerkiksi European Christian Political Movement puhuu verkkosivuillaan "perheen, avioliiton, inhimillisen arvokkuuden ja uskonnonvapauden" puolesta.
Konservatiiviryhmiä on Dattan mukaan kaikkialla Euroopassa – tosin Suomen kaltaisissa maissa vähemmän kuin muualla. Esimerkiksi perinteiset katoliset maat keräävät kannattajia.
"Ilmiö on huolestuttava, koska joillakin alueilla heillä on vetovoimaa, minkä näki esimerkiksi eurovaaleissa", Datta toteaa.
Esimerkiksi Ranskan homovastaisten mielenosoitusten järjestäjät ovat organisoituneet järjestöksi, joka ennen vaaleja keräsi ehdokkailta lupauksia konservatiivisten arvojen edistämisestä, Datta kertoo. Hänen laskelmiensa mukaan myös esimerkiksi Euroopan kansanpuolueessa, johon Suomen kokoomuksen ja kristillisten mepitkin kuuluvat, viidennes mepeistä on allekirjoittanut jonkin lupauksen, joka liittyy seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksien kaventamiseen.
Hänen mukaansa konservatiivisten arvojen soluttautuminen valtavirtapolitiikkaan voi tulevaisuudessa vaikuttaa esimerkiksi EU:n rahoittamiin seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluihin sekä kehitysmaissa että unionin sisällä. Jo nyt joka vuosi tietyt mepit yrittävät saada aikaan leikkauksia, hän sanoo.
Vastapuoli aktivoituu
Datta uskoo, että konservatiivisen liikehdinnän kasvun taustalla on herääminen yhteiskunnan muutoksiin.
"Aina, kun kehitys menee eteenpäin, sitä myös vastustetaan. Viime vuosi oli oleellinen, koska silloin monissa länsimaissa edistyttiin samaa sukupuolta olevien avioliittojen sallimisessa. Samana vuonna tuli esiin myös ultrakonservatiivinen liike", hän sanoo.
Toistaiseksi kyseessä ovat kuitenkin melko pienen piirin puuhat. Vaikka esimerkiksi abortinvastainen One of Us keräsi 1,7 miljoonaa allekirjoitusta, suhteessa esimerkiksi kirkossa käyvien eurooppalaisten määrään se on melko pieni, Datta huomauttaa.
Samaan aikaan vastapuoli on jo aktivoitumassa. Parhaillaan kerätään Suomea myöden allekirjoituksia I decide -aloitteeseen, jonka avulla on tarkoitus vedota YK:n pääsihteeriin seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksien edistämiseksi. Se on Dattan mukaan merkki siitä, että liberaalimmin ajattelevat ihmiset ovat heränneet.
"Olimme ajatelleet, että nämä asiat olivat edellisen sukupolven taistelu. Nyt organisoituminen on parantunut."
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia