Selvitys: Terveystyöntekijäkriisi kriittinen monessa maassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Terveystyöntekijäkriisi kriittinen monessa maassa

Lasten todennäköisyys kuolla on viisinkertainen maissa, joita vaivaa terveystyöntekijäpula, kertoo Pelastakaa Lasten uusi indeksi.

Pelastakaa Lasten julkistama uusi indeksi listaa maat, jotka takaavat lapsille parhaimmat tai huonoimmat edellytykset saada hoitoa. Sveitsi ja Suomi ovat indeksin vertailumaiden kärjessä – viimeisinä Tšad ja Somalia.

Indeksin hännille sijoittuvissa 20 maassa on lapsilla viisinkertainen todennäköisyys kuolla verrattuna paremmin sijoittuviin maihin.

Huonosti menestyneissä maissa ei ole maailman terveysjärjestö WHO:n suosituksen mukaista yli kahta terveystyöntekijää tuhatta asukasta kohden. Etiopia, Nigeria ja Sierra Leone ovat maita, joissa koulutettujen terveystyöntekijöiden puute uhkaa miljoonien lasten henkeä.

Pelastakaa Lasten terveystyöntekijäindeksissä ei mitata vain näiden henkilöiden ja väestön lukumäärän suhdetta, vaan myös terveystyöntekijöiden toiminnan vaikutuksia ja sitä, kuinka monia ihmisiä heidän palvelunsa saavuttavat. Lisäksi otetaan huomioon muun muassa rokotusohjelmat ja synnytyksen hätäavun saatavuus.

"Lapsen eloonjääminen riippuu pitkälti siitä, missä maassa hän on syntynyt tai elää", sanoo Pelastakaa Lasten pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta. "Kenenkään äidin ei pitäisi joutua tilanteeseen, jossa ei voi muuta kun seurata lapsensa kuolemista siitä syystä, että ammattimaista apua ei ole tarjolla."

Järjestön mukaan matalan tulotason maissa tilannetta voisi parantaa merkittävästi panostamalla toimiviin terveystyöntekijöihin. Monet taudit, kuten keuhkokuume ja ripuli, olisivat esimerkiksi helposti hoidettavissa, mutta ilman hoitoa niihin kuolee herkästi.

Pelastakaa Lapset raportoi aiemmin, että lapsi- ja äitiyskuolleisuus on laskenut viime vuosikymmeninä reilulla kolmanneksella, mutta vastasyntyneiden lasten kuolleisuus ei ole vähentynyt samaa tahtia kuin vanhemmissa ikäryhmissä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia